Sesiune negativă la BVB. Piața – acaparată de Fondul Proprietatea și cele 2 acțiuni bancare lichide

Sesiune negativă la BVB. Piața – acaparată de Fondul Proprietatea și cele 2 acțiuni bancare lichide

Sursa foto: Antartis / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 iul 2020

Indicele principal al bursei românești a pierdut cu puțin peste un sfert de procent într-o zi în care activitatea de tranzacționare a fost capacitată de oferta de răscumpărare preconizată la Fondul Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața românească de acțiuni a trecut peste volumele anemice de vară în prima ședință a săptămânii, dar rulajul de 32,58 milioane lei (6,72 milioane euro), încă a fost sub media valorilor zilnice ale anului trecut, dar a și fost concentrat puternic. Primii 3 emitenți au adunat 63,79% din schimburi, iar nu mai puțin 42,92% dintre acestea au fost reprezentate de transferurile însumând 13,97 milioane lei realizate pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), unde investitorii au migrat în perspectiva derulării unei oferte publice de răsucmpărare pentru un număr de până la 220,00 milioane acțiuni, echivalentul a 2,89% din totalul titlurilor, și pentru care compania de administrare Franklin Templeton a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentația aferentă. Cotația a avut un avans de 0,82%, până la prețul de 1,2250 lei/acțiune, după saltul de 6,11% deja consemnat în sesiunea de vineri.

Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 0,52%, până la prețul de 11,66 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,42 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a fost, însă, pe contrasens, cu un recul de 0,95%, până la prețul de 2,0750 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,37 milioane lei, care a fost în măsură să tragă în jos întreaga piață.

Profit.ro Financial Forum - Vizental, ROCA Investments: Băncile lucrează 90% din timp pentru IMM Invest, care nu dă rezultate, iar pentru finanțările clasice nu mai au resurse de muncă. Luăm în calcul, la fiecare investiție, finanțări pe bursă CITEȘTE ȘI Profit.ro Financial Forum - Vizental, ROCA Investments: Băncile lucrează 90% din timp pentru IMM Invest, care nu dă rezultate, iar pentru finanțările clasice nu mai au resurse de muncă. Luăm în calcul, la fiecare investiție, finanțări pe bursă

Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,28% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,27%, până la nivelul de 8.489,21 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești încă se află sub mediile mobile în proporții Fibonacci, ceea ce arată slăbiciune a pieței.

Sesiune negativă la BVB. Piața – acaparată de Fondul Proprietatea și cele 2 acțiuni bancare lichide

Cu excepția indicelui financiar BET-FI, ce a urcat cu 0,63%, până la nivelul de 41.865,73 puncte, tractat de povestea evenimentului corporativ în pregătire la Fondul Proprietatea, piața locală nu a avut puterea de a se conecta la sesiunea preponderent pozitivă la nivel european indicată de tabloul Bloomberg: +0,68% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,46% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,47% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,99% pentru indicele DAX30 din Germania, +2,48% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,05% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,40% pentru indicele PX de la Praga.

ASF îl amendează pe președintele SIF Oltenia CITEȘTE ȘI ASF îl amendează pe președintele SIF Oltenia

La București au fost și evoluții care țin de emitenți mai puțin conectați cu traiectoria piețelor și care își consumă propriile povești. Pe al 4-lea rulaj al pieței, de 3,21 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, titlurile Digi Communications (DIGI) au scăzut cu 0,58%, până la prețul de 34,50 lei/acțiune. Prin contrast, titurile Bittnet Systems (BNET) au crescut cu 5,71%, până la prețul de 0,7400 lei/acțiune, pe o activitate de 1,58 milioane lei. O apreciere apropiată, +4,73%, au avut-o și titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), care au închis la prețul de 0,3580 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat tranzacți de 1,02 milioane lei.

A subperformat pieței, cu un declin de 0,71% al indicelui de profil BET-NG, sectorul energetic de la bursă, care nici nu a atras volume. Schimburi cu puțin peste 1 milion de lei am consemnat pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au coborât cu 0,83%, până la prețul de 29,90 lei/acțiune, și titlurile Nuclearelectrica (SNN) ce au avut un avans de 2,08%, până la prețul de 16,70 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica