Sesiune negativă la BVB. Volumele ajung la cote foarte reduse

Sesiune negativă la BVB. Volumele ajung la cote foarte reduse

Sursa foto: Shkyo30 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 iun 2020

Într-o zi „roșie” pe bursele lumii, indicii principali ai pieței românești pierd cu puțin peste un sfert de procent. Pe contrasens, acțiunile Fondul Proprietatea păstrează suflul pozitiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De câteva ședințe, Bursa de Valori București bate pasul pe loc. Dacă până astăzi a fost o stagnare neobișnuită, cu evoluții destul de ample de sens contrar de la o zi la alta, acum piața a încercat o stabilizare, în condițiile în care nici nu au existat ordinele care să miște acțiunile, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 25,14 milioane lei (5,20 milioane euro).

Indicii BET Plus și BET au coborât fiecare cu câte 0,27%, ultimul având închidere la nivelul de 8.695,98 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni romîânești se află blocat între media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), relevantă în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat.

Sesiune negativă la BVB. Volumele ajung la cote foarte reduse

Impulsul de la BVB a fost la media dintre tendința de creștere a burselor mature europene și parcursul negativ al piețelor din Europa Centrală și de Est: +0,76% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,17% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,88% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,54% pentru indicele DAX30 din Germania, -0,57% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,77% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,37% pentru indicele PX de la Praga.

Daniela Șerban, realeasă președinte al Asociației pentru Relația cu Investitorii. Entitatea se va concentra și asupra companiilor nelistate CITEȘTE ȘI Daniela Șerban, realeasă președinte al Asociației pentru Relația cu Investitorii. Entitatea se va concentra și asupra companiilor nelistate

Declinul de la nivelul indicilor, inclusiv un -0,69%, până la nivelul de 42.673,12 puncte pentru indicele financiar BET-FI, a fost atenuat de creșterea de 0,42%, până la prețul de 1,1900 lei/acțiune, pe transferuri de 6,22 milioane lei, a titlurilor Fondul Proprietatea (FP).

Prin contrast, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 4,77%, până la prețul de 15,58 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,78 milioane lei. La același capitol energetic al cărui indice sectorial BET-NG a alunecat cu 0,15% sub referință, titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,3300 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,42 milioane lei și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 1,09%, până la prețul de 32,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,53 milioane lei.

Acțiunile bancare au cedat în această sesiune prim-planul bursei. De altfel, cele mai imortante transferuri pe acest segment, de 1,96 milioane lei, au fost realizate pe titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate doar secundar la BVB, și care au scăzut cu 4,50%, în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena.

Un declin ceva mai atenuat, -0,68%, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au închis la prețul de 2,1850 lei/acțiune, pe al 5-lea rulaj al zilei, de 1,67 milioane lei. De asemenea, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 1,79%, până la prețul de 12,04 lei/acțiune, pe tranzacții de aproape 968.000 de lei. La finalul zilei, instituția de credit a anunțat că un acționar, identificat de Profit.ro a fi o persoană fizică, a dat în judecată emitentul pentru anularea în instanță a unei hotărâri AGA.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
erste