Sesiune roșie la BVB. Cele mai tranzacționate 3 acțiuni pierd câte un procent

Sesiune roșie la BVB. Cele mai tranzacționate 3 acțiuni pierd câte un procent

Sursa foto: Maciek905 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 sep 2018

Pe fondul unui declin al burselor din regiune, și la BVB indicii principali au pierdut cu puțin peste jumătate de procent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața de acțiuni de la București a continuat în ton cu linia care se află de la începutul acestei luni, respectiv o etapă de consolidare în zona nivelului de 8.300 de puncte pe indicele BET, un răgaz luat de investitori după un rally consistent care a adus cotațiile în medie cu 7% peste valorile minime consemnate în iulie.

Preț de 6 sesiuni, indicele titlurilor blue-chip a alternat o zi pozitivă unei sesiuni roșii, arătând faza neconcludentă în caree se află piață. Astăzi, cotațiile au înregistrat un recul, favorizată și de vânzări la nivel regional indicată de tabloul Bloomberg: +0,07% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,08% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,27% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,13% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,99% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -2,23% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,13% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Programele Bursei de atragere a investitorilor de retail vor fi revizuite semnificativ. Ținta: 100.000 de conturi active CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Programele Bursei de atragere a investitorilor de retail vor fi revizuite semnificativ. Ținta: 100.000 de conturi active

La BVB, tonul deprecierilor a fost dat de cele mai lichide acțiuni, cele ale Băncii Transilvania (TLV), BRD Groupe Société Générale (BRD) și OMV Petrom, care au adunat schimburi reprezentând 63,12% din rulajul de 33,08 milioane lei al pieței de acțiuni. Cele 3 titluri, care dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România sunt, de regulă, preferate de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața locală de capital.

O activitate mai intensă a nerezidenților nu este, însă, trădată de topul intermediarilor care nu are pe primele 2 poziții case de brokeraj precum Swiss Capital, Wood & Co. Finanical Services și Concorde Securities, utilizate de regulă de fondurile de investiții străine.

Tranzacții de peste 3 milioane euro cu acțiuni bancare

Cele mai importante transferuri, în valoare de 9,45 milioane lei, au fost realizate pe titlurile Băncii Transilvania, care au suferit un recul de 1,06%, până la prețul de 2,3300 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,21 miliarde lei (2,42 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale, s-a depreciat cu 1,13%, până la prețul de 14,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,13 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent, în piața deal, s-a efectuat i o tranzacție specială în valoare de 1,05 milioane lei.

Declinul acestor acțiuni a fost ceva mai accentuat decât cel de la nivelul pieței în ansamblu, surprins de alunecarea cu 0,54% a indicelui compozit BET Plus. În același timp, indicele reprezentativ BET a pierdut 0,59%, până la nivelul de 8.282,11 puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele se află într-o etapă de consolidare după respingerea la sfârșitul lunii trecute din nivelul de retragere Fibonacci de 50,00% al întregului impuls descendent din aprilie-iunie.

Sesiune roșie la BVB. Cele mai tranzacționate 3 acțiuni pierd câte un procent

Într-o zi în care către finalul sesiunii londoneze prețul petrolului de tip Brent a urcat din nou către reperul de 79,00 dolari/baril, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 1,04%, până la prețul de 0,3345 lei/acțiune pe al 2-lea rulaj al zilei, de 6,25 milioane lei.

Acesta a tras în jos indicele energetic BET-NG, care a închis cu 0,43% sub referință. Tot din componența sa - titlurile Transelectrica (TEL), care au coborât cu 0,20%, până la prețul de 25,20 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,58 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au suferit un recul de 0,38%, până la prețul de 10,46 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,50 milioane lei.

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au urcat cu 0,68%, până la prețul de 369,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,13 milioane lei. Concitadina Romgaz (SNG) a adunat volume echivalente cu 1,44 milioane lei într-o zi în care titlurile sale au închis la prețul de 32,60 lei/acțiune, cu 0,61% sub referință. Pe același emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție de tip deal, în valoare de 1,64 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
omv petrom
brd
bvb
bursa
romgaz
transelectrica
transgaz
electrica