Sesiune slabă la bursă: cotațiile în derivă și volume foarte mici

Sesiune slabă la bursă: cotațiile în derivă și volume foarte mici

Sursa foto: Wrangler | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 ian 2023

Indicii principali de la BVB au pierdut o treime de procent într-o sesiune cu lichiditate slabă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe piețele dezvoltate de acțiuni, în pofida unei tendințe de marcare de profituri în sesiunea europeană, investitorii au reușit să mențină cotațiile ancorate în zona redutelor cucerite la debut de an 2023. Indicele Dow Jones Average Industrial de la New York Stock Exchange se menține peste nivelul de 33.500 de puncte, iar indicele DAX40 de la Frankfurt s-a păstrat în jurul reperului de 14.800 de puncte.

Pe bursa românească, însă, cumpărători au luat o zi de pauză, după ce au împins piața cu forță de la începutul anului. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 22,42 milioane lei (4,55 milioane euro), doar la jumătatea valorii medii zilnice tranzacționare a ultimilor ani.

Foști șefi ai Transelectrica cer bani pentru că ar fi fost demiși ilegal. Există și un dosar penal CITEȘTE ȘI Foști șefi ai Transelectrica cer bani pentru că ar fi fost demiși ilegal. Există și un dosar penal

Lichiditatea redusă a lăsat cotațiile în derivă, cu o apreciere anemică, de 0,12%, doar pentru indicele energetic BET-NG și un declin de aproximativ o treime de procent pentru ceilalți indici relevanți: -0,30% atât pentru pentru indicele compozit BET-XT, cât și pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 50.583,97 de puncte și -0,35% pentru indicele reprezentativ BET, care, la nivelul de 12.244,17 de puncte, este într-o ușoară retragere după ce impulsul ascendent recent l-a readus în zona pragului maximal atins – local – în luna decembrie a anului trecut, așa cum se vede pe graficul atașat.

Sesiune slabă la bursă: cotațiile în derivă și volume foarte mici

Simptomatic pentru deriva pieței, cele mai lichide acțiuni, cu transferuri însumând 9,06 milioane lei, cele ale Fondului Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 2,0900 lei/acțiune. Acestea au fost urmate, cu schimburi de 3,35 milioane lei, de titlurile OMV Petrom (SNP), care au avansat cu 0,23%, până la prețul de 0,4430 lei/acțiune.

O activitate peste nivelurile de relevanță am mai consemnat pe acțiunile bancare. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 0,29%, până la prețul de 13,68 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,21 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 2,11%, până la prețul de 20,90 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,88 milioane lei. În rest, reperul unui rulaj de 1 milion de lei a mai fost depășit doar de titlurile de stat cu scadența în luna aprilie a acestui an (R2304A).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
titluri de stat