Toate cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) s-au confruntat, în premieră de la lansarea oficială a sistemului, în luna mai 2008, cu prima scădere anuală a valorii activului unitar net (VUAN), așa cum a anticipat Profit.ro în decembrie 2022 în urma analizei datelor pe primele 11 luni. Principalul motiv este creșterea generalizată a ratelor dobânzilor, care a determinat reducerea prețurilor titlurilor de stat aflate în portofoliile fondurilor de pensii Pilon 2, unde contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar aproape opt milioane de participanți. Titlurile de stat au o pondere medie de peste 60% din totalul activului Pilonului II.
În 2019, randamentele celor șapte fonduri s-au situat între 11% și 13%. Anul pandemic 2020 a adus randamente mai mici, între 4,7% și 8,2%, tendința de scădere manifestându-se și în 2021, când avansul valorii unităților de fond a fost cuprins în intervalul 3,3% și 7,3%.
După primele 11 luni ale acestui an, conform celor mai recente date ale ASF, cifrele privind randamentele au fost negative, plasându-se între -4,4% și -0,6%.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ultimele date anallizate de Profit.ro relevă că luna decembrie 2022 nu a adus modificări și indică pentru întreg anul precedent randamente negative cuprinse între -4,68% și -0,43%. Cea mai redusă scădere a înregistrat-o fondul administrat de Metropolitan Pensii - (-0,43%), urmat de cel gestionat de BRD Pensii - (-2,81%), Aegon Pensii - (-3,12%), BCR Pensii - (3,88%), Generali Pensii - (-4,33%), Allianz-Țiriac Pensii - (-4,45%) și NN Pensii - (4,68%).
"Toate fondurile de pensii administrate privat au înregistrat scăderi ale ratelor de rentabilitate anualizate, la finalul lunii septembrie 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, pe fondul unui risc de piață crescut și al persistenței ratelor ridicate ale dobânzilor. Riscurile actuale pe piețele internaționale de capital sunt determinate de o inflație persistentă, de o creștere continuă a ratei dobânzii și de o potențială stagflație care vor adăuga presiuni suplimentare pentru prețurile activelor", scrie într-un raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția sistemului de pensii private în primele 9 luni ale anului 2022.
CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Președintele APAPR: S-a ajuns, din păcate, să trăim într-o lume a formelor fără fond în sistemul pensiilor privatePotrivit datelor ASF, valoarea unității de fond pentru toate cele șapte fonduri Pilonul II înregistrează scăderi față de finele anului 2021, însă nu de aceeași amplitudine precum cea consemnată la izbucnirea pandemiei COVID-19.
"Creșterea generalizată a ratelor dobânzilor a determinat scăderi ale prețurilor titlurilor de stat aflate în portofoliile fondurilor de pensii private, ceea ce a condus implicit la scăderea valorilor unitare ale activelor nete (VUAN). Ratele de dobândă au înregistrat creșteri majore în primele luni anului 2022, determinate fiind de intensificarea presiunilor inflaționiste, dar și de războiul din Ucraina și repercusiunile acestuia (persistența primei de risc suveran la un nivel ridicat pentru România). Ținând cont de procentul semnificativ al obligațiunilor în portofoliile fondurilor de pensii, în special titluri de stat, se evidențiază o scădere a valorii activelor în trimestrul III 2022 (în luna septembrie 2022 activele au scăzut cu 0,5% comparativ cu finalul anului 2021)", mai scrie în raportul ASF.
CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum – Bogdan Drăgoi, SIF1: Fondurile de pensii sterilizează lichiditatea de pe bursă. Direcția nu este una corectă!În luna iunie a acestui an, președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun, a afirmat că deprecierea activelor fondurilor de pensii din primele luni ale anului nu sunt cauzate de scăderi bursiere, ci de deprecierea temporară a valorii titlurilor de stat din portofoliu.
"Însă, pentru faptul că fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, care cumpără și păstrează titlurile de stat până la maturitate, practic această scădere se va resorbi până la maturitatea titlurilor, al căror preț revine invariabil la valoarea nominală. Practic, această depreciere se va inversa imediat ce inflația și dobânzile vor reveni pe tendință descendentă, moment pe care analiștii îl estimează în trimestrele 3 sau 4 ale acestui an", a spus reprezentantul asociației.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul impune noi obligații fondurilor de pensii de stat administrate privat - ”în beneficiul participanților”El a mai spus atunci că episodul de volatilitate din primele luni ale anului nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II.
"La finele lui 2018, pe fondul adoptării OUG 114/2018, Bursa de Valori București a căzut, iar Pilonul II a arătat o depreciere de 3% în două luni. În anul următor, adică 2019, Pilonul II a recuperat și a avut cel mai bun rezultat anual din ultimii 9 ani, respectiv 11,8%. De asemenea, acum 2 ani, când a debutat pandemia Covid-19, în primele 3 luni din anul 2020 Pilonul II a arătat o scădere de aproape 7%, însă a recuperat la fel de rapid și a încheiat anul cu un rezultat pozitiv de 6,2% pe întreg anul 2020", a mai spus Crăciun.
Trebuie precizat că, prin lege, participanții la Pilonul II vor primi cel puțin valoarea contribuției la momentul pensionării, iar cei care solicită dreptul de pensionare prin Pilonul II, câteva mii de persoane, un număr mic dacă ne raportăm la totalul participanților, peste 7,9 milioane de participanți, au posibilitatea să amâne retragerea activului, respectiv încasarea banilor, până când bursele și piețele financiare își revin.
CITEȘTE ȘI ASF va obliga administratorii și depozitarii de pensii private să raporteze săptămânal despre active și rezultatul tranzacțiilorPilonul II a fost lansat în luna mai 2008, când au fost virate primele contribuții de la bugetul asigurărilor sociale către conturile participanților.
În prezent, cei peste 7,9 milioane de participanți contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar la Pilonul II.
La finele lunii noiembrie, activele nete ale celor 7 fonduri Pilon II însumau 95,6 miliarde de lei, de la 89,07 miliarde de lei în decembrie 2021.
Conform ASF, în primele 11 luni ale acestui an, contribuțiile brute virate către Pilonul II au însumat 10,05 miliarde de lei.
La lansarea Pilonului II, valoarea unei unități de fond a fost de 10 lei și, după mai bine de 14 ani, se situează între 23,44 lei și 29,14 lei (decembrie 2022).