SIF Banat Crișana ajunge la o deținere de 6,5% din acțiunile Conpet după ce a plătit aproape 10 milioane de euro finlandezilor de la KJK, care au ieșit din acționariat

SIF Banat Crișana ajunge la o deținere de 6,5% din acțiunile Conpet după ce a plătit aproape 10 milioane de euro finlandezilor de la KJK, care au ieșit din acționariat

Sursa foto: Luis Louro / dreamstime.com

scris 22 feb 2018

SIF Banat Crișana a cumpărat 5,5% din acțiunile Conpet, fiind principalul cumpărător în tranzacția prin care fondul KJK Fund II SICAV-SIF a ieșit din acționariat.

După o tranzacție majoră, SIF Banat Crișana (SIF1) a devenit al 3-lea cel mai mare acționar al transportatorului de țiței prin conducte Conpet Ploiești, cu o deținere de 6,5% din acțiunile companiei. Societatea de investiții financiare a achiziționat cu puțin peste 476.000 de acțiuni, reprezentând 77,81% din pachetul de aproape 612.000 de acțiuni pus în vânzare de KJK Fund II SICAV-SIF, care a ieșit din acționariat, lichidându-și deținerea de 7,07% din titluri.

Anterior tranzacției, SIF Banat Crișana avea un pachet de aproximativ 86.500 acțiuni Conpet, echivalentul a 1% din capitalul social al transportatorului de petrol. Cumpărătorul nu a furnizat detalii despre preț, însă comunicarea KJK menționează prețul de 101,00 lei/acțiune, ceea ce înseamnă că tranzacția prin care SIF-ul și-a mărit expunerea se ridică la 48,09 milioane lei (10,33 milioane euro).

EXCLUSIV Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, amânat din nou: Puterea pregătește o nouă formă a legii de înființare. Concurența a cerut prevederi antitrust CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, amânat din nou: Puterea pregătește o nouă formă a legii de înființare. Concurența a cerut prevederi antitrust

„Această achiziție reconfirmă politicile de investiții ale SIF 1 orientate spre domenii strategice și companii puternice. Ne concentrăm pe o restructurare a portofoliului ce vizează, printre altele, și astfel de achiziții, menite să consolideze poziția noastră în sectoare de activitate de importanță națională și strategică”, a declarat președintele SIF Banat-Crișana, Bogdan Drăgoi. „Conpet  SA este o companie valoroasă, cu o tradiție amplă în transporturile petroliere și cu un potențial foarte mare, așa că această tranzactie este, cu siguranță, una importantă pentru SIF Banat Crișana.”

Conpet a fost un pariu cu un câștig foarte mare pentru finlandezii de la KJK ce au cumpărat cea mai mare parte a pachetului deținut, respectiv 390.000 de titluri, în oferta publică de vânzare accelerată derulată de Fondul Proprietatea (FP) în noiembrie 2013. Prețul plătit atunci a fost de 48,75 lei/acțiune. Calcule ale Profit.ro indică triplarea valorii investite de cei de la KJK în mai puțin de 4 ani. Vânzării la 101,00 lei/acțiune i se adaugă dividendele în valoare agregată de 39,64 lei/acțiune încasatre în perioada 2015-2017, inclusiv dividendele suplimentare acordate anul trecut din rezervele constituite din profiturile neîncasate în anii anteriori.

Deși a transportat anul trecut în medie cu aproximativ 3,5% mai puțin țiței prin conductele sale, Conpet Ploiești și-a majorat cu 6,22% câștigul prexare EBTDA, la 128,12 milioane lei, de la 120,62 milioane lei în 2016. profitul net a crescut cu 6,83%, la 73,66 milioane lei, de la 68,95 milioane milioane în exercițiul financiar anterior și cu 2,96% peste cel de 71,54 milioane lei prinse în BVC.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
kjk
bvb
bursa
conpet
petrol
fondul proprietatea