SIF Moldova acordă un dividend cu randament de 4,4%, în timp ce 2% din acțiuni vor fi răscumpărate pentru angajați într-o politică percepută de un investitor ca "rechiziționarea" SIF

SIF Moldova acordă un dividend cu randament de 4,4%, în timp ce 2% din acțiuni vor fi răscumpărate pentru angajați într-o politică percepută de un investitor ca "rechiziționarea" SIF
scris 27 apr 2020

 AGA de la SIF Moldova a aprobat dividende, dar sume importante sunt destinate recompensării celor care lucrează pentru societate, într-o politică percepută ca fiind una de sfidare la adresa investitorilor de portofoliu și împotriva principiilor bursiere. „Sunt pentru angajați, pentru cine e acolo", declara recent un investitor.

Adunarea Generală a Acționarilor de la SIF Moldova (SIF2) a aprobat ca suma de 59,06 milioane lei să meargă pentru distribuirea unui dividend brut de 0,06 lei/acțiune, cu dată a plății 11 iunie, care, raportat la ultmul preț de piață, de 1,2850 lei/acțiune, conferă acționarilor un randament net de 4,44%.

În același timp, într-o Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor în care s-a modificat Actul Constitutiv și este consfințită eliminarea praguui de deținere, a fost aprobat un program de răscumpărare a unui număr de 20,80 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,07% din capitalul social. Din acestea, 11 milioane titluri, vor fi cumpărare pentru a fi anulate într-o operațiune de reducere a capitalului social, iar 9,80 milioane acțiuni sunt răscumpărate pentru a fi acordate cu titlu gratuit administratorilor, directorilor și angajaților.

CONFIRMARE Tranzacție: Holde Agri Invest, având investitori redutabili, a semnat o nouă achiziție CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție: Holde Agri Invest, având investitori redutabili, a semnat o nouă achiziție

Este o politică ce nemulțumește investitorii care au cumpărat acțiunile de pe bursă. Alexandru lucrează în industria farma și este investitor de portofoliu încă din anii 2000. Mai are dețineri la SIF-uri, dar în general este dezamăgit și spune că, în afară de SIF Oltenia , celelalte societăți au încetat sau și-au redus drastic returnările de cash către acționari. Senzația sa este că „mătrășesc” profitul. În mod particular menționează este nemulțumit de SIF Modova, cu politică generoasă de recompensare a directorilor și admnistratorilor. „Practic, de la an la an, ponderea pe care conducerea o are în acționariat e din ce în ce mai mare”, spune investitorul. „SIF-ul cui mai este?”

Victor este antreprenor pe segmentul de creație publicitară și câștiguri rezultate din business-ul de bază le reinvestește pe bursă de 20 de ani, dar nu mai include de ani buni în porotfoliul său acțiuni SIF. „Sifoane nu mai am. Sifoanele sunt pentru ei; nu mă mai interesează. Nu ai văzut că își împart banii între ei? Alea sunt deja preluate de conducerea actuală”, susține acesta.

Este exact și percepția lui Gabriel, investitor cu portofoliu relevant la BVB și care trăiește din investiții. „Efectiv sunt companiile lor. Sunt rechiziționate pur și simplu”, spune acesta. „Sunt pentru angajați, pentru cine e acolo și ei cumpără, ei răscumpără, ei își fac parte; practic nu sunt legați de investitori, de bursă”, este părerea acestuia.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif moldova
bvb
bursa
dividende
rascumparari