Sobolewski (BVB): Fără listarea celor mai atractive companii de stat nu depășim statutul de piață de frontieră

Sobolewski (BVB): Fără listarea celor mai atractive companii de stat nu depășim statutul de piață de frontieră
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 mar 2016

Piața românească de capital are nevoie de reluarea listării la bursă a celor mai atractive companii de stat pentru a depăși actualul statut de piață de frontieră și a avansa la cel superior de piață emergentă, a declarat directorul general al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la BNR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Trebuie să ieșim din «cutia» statutului de piață de frontieră și să intrăm în cea de piață emergentă. Însă fără reluarea privatizării prin listare la bursă a celor mai atractive companii de stat nu vom trece la statutul de piață emergentă", a spus Sobolewski.

Acesta a adăugat că listarea pe piața de capital îmbunătățește transparența și calitatea guvernanței corporative a companiilor de stat aduse la cota Bursei.

Cioloș: Darea în plată trebuie să evite speculatorii și să nu schimbe retroactiv reguli CITEȘTE ȘI Cioloș: Darea în plată trebuie să evite speculatorii și să nu schimbe retroactiv reguli

Președintele Consiliului de Administrație al BVB, Lucian Anghel, a declarat recent că Bursa are discuții cu reprezentanții Guvernului și cu Fondul Proprietatea pentru listarea a peste 15% din capitalul Hidroelectrica, astfel încât producătorul de energie hidro controlat de statul român să aibă pe piață un free-float substanțial. Miza este aceea ca societatea să fie unul dintre emitenții care să îndeplinească și criteriul de free-float, astfel încât bursa locală să primească statutul de piață emergentă.

Anterior, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară Mircea Ursache declarase că faptul că statul român nu a mai realizat nicio tranzacție pe piața de capital timp de un an și jumătate nu este un semnal bun pentru investitori, iar listarea Hidroelectrica ar putea constitui gura de aer de care piața are nevoie pentru a recăpăta încrederea jucătorilor.

Ministerul Energiei își propune ca obiectiv continuarea pregătirilor pentru privatizarea Hidroelectrica, cu termen de finalizare luna octombrie a acestui an, potrivit planului strategic al ministerului pe 2016. Ministerul controlează Hidroelectrica, cu peste 80% din acțiuni, restul titlurilor fiind în posesia Fondului Proprietatea. Hidroelectrica ar putea ieși din insolvență în vara acestui an, premisă a listării companiei la BVB.

Sobolewski (BVB): Fără listarea celor mai atractive companii de stat nu depășim statutul de piață de frontieră

viewscnt
Afla mai multe despre
ludwik sobolewski
bvb
bursa de valori bucuresti
piata de frontiera
piata emergenta
companii de stat
listare companii de stat
listare hidroelectrica
hidroelectrica