Sub zodia falimentului. Un fost trader de la falita Lehman Brothers a pierdut 1 miliard de dolari într-o singură lună, pariind pe Argentina

Sub zodia falimentului. Un fost trader de la falita Lehman Brothers a pierdut 1 miliard de dolari într-o singură lună, pariind pe Argentina

Un miliard de dolari s-a făcut pierdut într-o "pușculiță" argentiniană.

scris 8 sep 2019

Fondul Autonomy Capital, fondat de Robert Gibbins, fost trader la banca americană de investiții Lehman Brothers a pierdut aproape un sfert din banii în administrare după ce a realizat plasamente pe piața titlurilor de stat argentiene mizând pe o revigorare a economiei țării.

Bani pierduți în Argentina. Mutațiile majore din politica argentiană a determinat vânzări masive de obligațiuni guvernamentale ale acestei țări, iar unul dintre pierzători este Robert Gibbins, fost trader la Lehman Brothers, semnalează Wall Street Journal. De când a părăsit banca de investiții americană, în anul 2003, cu 5 ani înaintea falimentului acesteia, investitorul a avut o poveste de succes și a ajuns la active în administrare de aproximativ 4 miliarde dolari la fondul de hedging Autonomy Capital.

Entitatea care realizează plasamentele concentrate în funcție de pariuri pe evoluția macroeconomică a unei a avut o strategie câștigătoare în anul 2018 când, cu un randament de 17%, a supraperformat industriei fondurilor cu profil similar. Aceeași abordare însă îi aduce lui Gibbins o pierdere catastrofală pe piața de bonduri din Argentina.

Premieră: ExxonMobil a părăsit Top 10 S&P 500, fiind devansată de Visa Inc și de Procter & Gamble Co CITEȘTE ȘI Premieră: ExxonMobil a părăsit Top 10 S&P 500, fiind devansată de Visa Inc și de Procter & Gamble Co

Autonomy Capital a pierdut într-o singură lună 1 miliard de dolari, echivalentul a 23% din active, după devalorizarea titlurilor obligatare deținute. Miza fostului trader de la Lehman Brothers era aceea că economia argentiniană se va însănătoși, însă după ce președintele Mauricio Macri, cu o viziune pro-business a sufert o înfrângere electorală majoră în fața contracandidatului său stângist Alberto Fernandez, este nevoit să contabilizeze o pierdere majoră după o vânzare agresivă de titluri de stat argentiniene antrenată de investitorii care se tem că Fernandez are aceeași platformă politică cu fosta președinte Cristina Kirchner ce a prezidat deja un faliment suveran.

Pe graficul atașat, se vede creșterea importantă a randamentelor titlurilor de stat argentiniene cu scadența la 3 ani, un puseu de scădere a bondurilor consemându-se în această vară, care i-au adus și pierderea lui Gibbins.

Sub zodia falimentului. Un fost trader de la falita Lehman Brothers a pierdut 1 miliard de dolari într-o singură lună, pariind pe Argentina

Investitorul încă este încrezător că plasamentele sale pot întoarce pe o traiectorie pozitivă. „Când totul va fi zis și făcut despre această tranzacție, cred că vom fi făcut bani”, a spus un apropiat al acestuia. Este o încredere similară cu cea a lui Fernandez care a afirmat, de asemenea, că Argentina își va onora obligațiile față de creditori, „așa cum a făcut-o întotdeauna”. Declarația este involuntar ironică pentru că țara contabilizează 8 falimente suverane.

viewscnt
Afla mai multe despre
argentina
sua
lehman brothers
obligatiuni