Transferuri de aproape 27 milioane lei cu acțiunile Băncii Transilvania

Transferuri de aproape 27 milioane lei cu acțiunile Băncii Transilvania
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 apr 2016

La Bursa de Valori București astăzi am consemnat al doilea cel mai ridicat rulaj pe titlurile Băncii Transilvania din acest an, de 17,02 milioane lei, în timp ce tranzacțiile speciale pe piața deal au fost și de 9,77 milioane lei. Titlurile s-au apreciat în ziua votării legii dării în plată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o zi mai degrabă negativă activelor de risc pe piețele financiare internaționale, la Bursa de Valori București am înregistrat o ședință de tranzacționare de aprecieri ușoare pe fondul uneia dintre cele mai bune lichidități din acest an.

În piața de acțiuni au fost schimbate titluri în valoare de 70,68 milioane lei (15,80 milioane euro), însă nu mai puțin de 37,90% din această valoare este reprezentată de transferurile însumând 26,79 milioane lei pe titlurile Băncii Translvania (TLV), cel mai lichid emitent din acest an.

Acțiunile instituției de credit s-au apreciat cu 0,37%, până la prețul de 2,71 lei/acțiune, chiar în ziua promulgării de către președintele Klaus Iohannis a legii dării în plată care permite debitorilor cu probleme să se elibereze de orice obligație odată cu predarea garanției aferente creditelor cu ipotecă.

Schimburilor de 17,02 milioane lei din piața reglementată pe acest emitent i s-au adăugat și tranzacții de tip deal de nu mai puțin de 9,77 lei/acțiune. Nu este o noutate. Titlurile bancare s-au mai apreciat și ziua votării în Camera Deputaților – for decizional - a respectivei legi contestată puternic atât din zona băncilor comerciale cât și de la reglementatorul BNR. Este un semn că investitorii au încorporat în mare parte impactul acestei legi asupra băncilor.

Iohannis a promulgat Legea privind darea în plată CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat Legea privind darea în plată

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD) nu a avut, însă, același comportament. Titlurile respective au scăzut cu 0,60%, până la prețul de 9,86 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,88 milioane lei.

Romgaz rămâne sub prețul ofertei derulate de Fondul Proprietatea

Pe al doilea rulaj al zilei, de 8,47 milioane lei, titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 1,65%, până la prețul de 12,30 lei/acțiune. Acțiunea a supraperformat atât indicelui energetic BET-NG care a urcat cu 0,43%, cât și indicelui BET care a închis la nivelul de 6.544,07 puncte, cu 0,23% peste referință. Spre deosebire de cea mai mare parte a sesiunilor bursiere, când merg cei doi indici merg în tandem, BET Plus a înregistrat un avans de 0,11%.

La ziua pozitivă au contribuit și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care s-au oprit din scădere. Astăzi acestea au urcat ușor, cu 0,21%, până la prețul de 23,70 lei/acțiune, pe o lichiditate de 6,24 milioane lei, însă în cea mai mare parte a zilei schimburile au fost efectuate la prețuri de cel puțin 23,80 lei/acțiune și maximul zilei de 24,00 lei/acțiune, cu o medie a transferurilor la prețul de 2,85 lei/acțiune.

Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea iese din acționariatul Romgaz înstrăinând și ultimul pachet de 5,85% din titluri

Piața digeră încă știrea sosită în piață în urmă cu două zile potrivit căreia E.ON Energie România a reziliat un contract în valoare de 281,37 milioane lei cu producătorul de gaze naturale, dar și existența unor vânzători din rândul investitorilor care au cumpărat speculativ, la prețul de 24,00 lei/acțiune titluri înstrăinate de Fondul Proprietatea prin plasamentul accelerat cu 22,54 milioane titluri, reprezentând 5,85% din capitalul social al producătorului de gaze naturale. Titluri Romgaz de 1,19 milioane lei au fost schimbate și în piața deal.

Tranzacție deal cu titluri NEPI în valoare de 6 milioane lei

Activitatea pe acest segment a fost sporită marcată de tranzacțiile cu titluri Banca Transilvania, de un schimb special cu titluri ale fondului de investiții imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) de 6,09 milioane lei și de un transfer cu 6,14 milioane titluri Fondul Proprietatea (FP) pentru suma de 4,58 milioane lei.

Prin contrast, în piața reglementată, Fondul Proprietatea a reunit volume echivalente cu numai 1,24 milioane lei într-o zi în care cotația a coborât cu 0,40%, până la prețul de 0,747 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI a fost influențat de acest parcurs, fiind singurul în declin, respectiv -0,55%, până la valoarea de 26.713,01 puncte.

Pe segmentul regular au mai fost transferuri importante pe acțiunile transportatorilor energetici. Astfel, titlurile Transelectrica (TEL) au urcat cu 0,34%, până la prețul de 4,27 milioane lei, în timp ce titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au staționat la cotația de 273,00 lei/acțiune pe un rulaj de 3,91 milioane lei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
banci
romgaz
e.on
brd
darea in plata
bvb
bursa
nepi
electrica