Tranzacție - Prebet cumpără 5% din ROCA Investments

Tranzacție - Prebet cumpără 5% din ROCA Investments
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mai 2021

Fabricantul de produse din beton Prebet cumpără 5% din pachetul de acțiuni al ROCA Investments, platformă de investiții și management ROCA, creată - cum a anunțat în premieră Profit.ro - de CITR Group împreună cu Dan Șucu, proprietarul grupului Mobexpert, frații Pavăl, proprietarii Dedeman, și producătorul de vagoane Astra Rail Industries din Arad, pentru restructurarea și dezvoltarea companiilor aflate în dificultate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prețul achiziției este de 2,1 milioane euro.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

"Această tranzacție e o premieră în istoria ROCA din 3 motive. În primul rând sunt confirmate de piață atractivitatea și validitatea modelului de busines: o formulă care se bazează pe capacitatea IMM-urilor din România de a genera valoare adaugată, atunci când au alături un partener implicat. Pe de altă parte, prin prețul tranzactiei, este recunoscută evaluarea a companiilor în care ROCA deține participatii, de 42 milioane euro. Nu în ultimul rând, ne bucură faptul ca familia ROCA s-a mărit și la acest ecosistem pe care-l dezvoltăm se alătură noi actionari și astfel misiunea ROCA, aceea de a crea o nouă cultură antreprenorială bazată pe parteneriat, are și mai mulți susținători", a declarat Rudolf Vizental, CEO ROCA Investments.

ROCa Investments are o valoare evaluată a companiei de 42 milioane euro, ceea ce reprezintă aproape o dublare față de nivelul de 22,3 milioane euro de la finalul anului 2019. Randamentul investițiilor pentru anul 2020 este tot în creștere, ajungând la 62%.

Cifra de afaceri netă a fabricantului de produse din beton Prebet a fost relativ constantă în 2020, de 41,36 milioane lei, însă profitabilitatea s-a ameliorat substanțial. Compania merge bine, însă are dispute în interiorul acționariatului.

Prebet Aiud (PREB) a realizat anul trecut venituri totale din exploatare de 44,91 milioane lei, în creștere cu 10,64% față de cele de 40,59 milioane lei din 2019. În același interval de raportare, cheltuielile totale de exploatare s-au mărit într-o dinamică mult mai redusă, +2,12%, la 35,17 milioane lei, de la 34,44 milioane lei.

Astfel, compania specializată în fabricarea produselor din beton a obținut un profit din exploatare de 9,73 milioane lei, cu 58,21% peste cel de 6,15 milioane lei din exercițiul financiar precendent. Amplitudinea a fost ceva mai redusă, de 51,51%, la nivelul profitului net, care a urcat la 8,53 milioane lei, de la 5,63 milioane lei. La 9 luni, câștigul era de 6,39 milioane lei.

Scăderea veniturilor din tranzitul internațional a redus profitul Transgaz cu 34% în 2020 CITEȘTE ȘI Scăderea veniturilor din tranzitul internațional a redus profitul Transgaz cu 34% în 2020

La data de 31 decembrie, Prebet avea active totale de 54,16 milioane lei, cu 14,33% peste cele de 47,37 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același răstimp, datoriile pe termen scurt au crescut cu 9,28%, la 4,59 milioane lei, de la 4,20 milioane lei, iar datoriile pe termen lung au avut tendință ușor descendentă, fiind aproximativ 550.000 de lei. Prețul acțiunilor a explodat pe bursă la cumpăna dintre ani și la ultima cotație de închidere de 1,6550 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a emitentului se situează la 75,39 milioane lei (15,46 milioane euro).

ROCA are în portofoliu companiile active Frigotehnica (deținută 100%), BICO Industries (participație de 24%), Romcargo Maritim (participație de 60%), RDF Arad (participație de 40%), Electroplast SA (participație de  60%), MECANEX (participație de 30%), Piscicola SA (participație de 30%) și Yellow.Menu (participație de 30%), Artesana (20%), CAHM Europe (24%), Sinteza (18%).

Cele 13 companii din portofoliu (din care două inactive) au generat în 2020 o cifră de afaceri cumulată de 98 milioane euro, un profit operațional (EBITDA) de 5 milioane euro și au peste 1.000 de angajați.

În urmă cu un an, Profit.ro a anunțat că ROCA a cerut declanșarea procedurii de insolvență la producătorul de încălțăminte S-Karp din Brașov, prima companie pe care a preluat-o în portofoliu, cumpărând 66% din acțiuni.

ROCA Investments, platformă de private equity dedicată IMM-urilor românești, este o inițiativă a comunității antreprenoriale locale, reprezentată de mari antreprenori locali și de companii reputate și în poziții de leadership de piață, printre care: PIF Industrial (Grupul Dedeman), Dan Șucu (fondator Mobexpert), BT Investments SRL (divizia de investiții a Băncii Transilvania), Theodora Popa (Vice-Președinta Grupului Transavia), Adolf Bâclea, Cristian Ludovic Pop (Fondator Animax), Vetimex SRL (familia Korponay), dar și Impetum Investments, divizia de investiții a CITR, și Andrei Cionca, CEO Impetum Group, în nume personal.

viewscnt
Afla mai multe despre
prebet
bvb
bursa
beton
nicolae ratiu
asf