După o secvență de sesiuni cu lichiditate foarte mică, volumele au fost reaprinse pe bursa românească de interesul pentru acțiunile producătorului național de energie hidro.
Bursele mari ale lumii au păstrat o traiectorie pozitivă, cu o performanță deosebită pentru indicele Dow Jones Industrial Average de la New York Stock Exchange care a atins noi maxime în istoria sa de peste 100 de ani, ajungând în zona de 41.800 de puncte.
La BVB, însă, povestea a fost una locală, în care acțiunile Hidroelectrica (H2O) au asigurat nu mai puțin de 77,57% din rulajul de 118,98 milioane lei (23,92 milioane euro). Investitorii s-au activat în contextul în care în piață și-a croit drum știrea potrivit căreia cea mai recentă variantă a a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC), elaborată de Ministerul Energiei își propune ca obiectiv de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, pentru stocarea de energie electrică, cu putere instalată cumulată de 800 MW până în 2030.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Titlurile producătorului naționalde energie hidro au adunat schimburi de 50,19 milioane lei în piața reglementată, unde cotația a avansat cu 0,75%, până la prețul de 120,90 lei/acțiune, în timp ce pe segmentul deal s-a înregistrat o tranzacție specială în valoare de 42,11 milioane lei, efectuată pe palierul de 120,00 lei/acțiune.
Este o activitate care a eclipsat restul pieței. Titlurile de pe locul 2 în clasamentul lichidității, cele ale Băncii Transilvania (TLV), au însumat transferuri de 7,37 milioane lei, pe fondul cărora cotația a pierdut 0,71%, până la prețul de 27,80 lei/acțiune. Este mișcarea care, alături de deprecierea de 1,67% a acțiunilor Nuclearelectrica (SNN) a avut forța de a trage în jos piața în ansamblul ei. Titlurile producătorului de energie nucleară au închis la prețul de 41,30 lei/acțiune o ședință în care s-au consemnat volume echivalente cu 1,68 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Finanțare prin PNRR pentru o companie care la începutul anului trecut își cerea insolvența, în contextul șocului din UcrainaAstfel, contrar evoluției de la nivel internațional, indicele compozit BET-XT a alunecat cu 0,09% sub referință și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,14%, până la nivelul de 17.507,85 de puncte.
Prin contrast, indicia sectoriali au avut ușoare aprecieri: +0,17% pentru indicele de energie BET-NG și +0,27% pentru indicele financiar BET-FI, care s-a stabilizat la nivelul de 61.082,72 de puncte.
CITEȘTE ȘI IAMU Blaj își reduce afacerile și profitul netInvestitorii au mai arătat interes și pentru acțiunile producătorilor de gaze naturale, unde, însă, direcția a fost nedecisă, respectiv o staționare la prețul de 5,5000 lei/acțiune, în cazul titlurilor Romgaz (SNG), ce au întrunit un rulaj de 3,41 milioane lei, și o retragere de 0,07%, până la prețul de 0,7275 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), ce au adunat schimburi de 2,27 milioane lei.
În rest, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit de 2 simboluri, cu evoluții divergente: +0,42%, până la prețul de 14,46 lei/acțiune, pentru titlurile Electrica (EL), și -2,34%, până la prețul de 5,8400 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M). Ambele companii au avut venit cu știri pentru fluxul BVB, respectiv atragerea prin PNRR a sumei de 3,4 milioane lei pentru stocarea energiei electrice pentru Electrica și, respectiv achiziționarea spitalului Euromedica Baia Mare, în cazul MedLife.