Tranzacții de aproape 30 milioane lei pe acțiunile Băncii Transilvania

Tranzacții de aproape 30 milioane lei pe acțiunile Băncii Transilvania
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 dec 2015

Interesul de astăzi al investitorilor de la Bursa de Valori București pentru titlurile Băncii Transilvania s-a reflectat nu numai în volumele sporite, dar și în aprecierea cu aproape 3% a cotației. Mihai Purcărea, director de investiții la Erste Asset Management, atrage atenția asupra evoluției următoare a titlurilor bancare având în vedere trimiterea la reexaminare către Parlament a legii dării în plată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Aproximativ 60% din rulajul pieței regular a Bursei de Valori București a fost reprezentat de tranzacțiile însumând 29,44 milioane lei pe acțiunile Băncii Transilvania (TLV), care s-au apreciat cu 2,99%, până la prețul de 2,41 lei/acțiune, într-o încercare de revenire după scăderile din ultimele patru săptămâni. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale, a urcat, de asemenea, cu 0,89%, până la prețul de 11,30 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,96 milioane lei.

"După întoarcerea spre rexaminare a legii dării în plată va fi interesant de urmărit evoluția acțiunilor bancare în următoarea perioadă", a declarat pentru Profit.ro Mihai Purcărea, director de investiții la Erste Asset Management. El amintește că până la votarea legii în Camera Deputaților pe 25 noiembrie titlurile bancare "au avut un parcurs extraordinar", cu o creștere de 44% de la începutul anului pentru titlurile BRD și una de 62% pentru acțiunile Băncii Transilvania.

"Între timp, ambele acțiuni s-au corectat cu peste 10%. Este de văzut dacă, în urma acestei decizii (de reexaminare a legii dării în plată - n.red.), acțiunile bancare vor recupera din terenul pierdut recent", a mai declarat acesta, adăugând că legea "dării în plată" a scos practic la vânzare volume mari pe Banca Transilvania și BRD. Legea ar afecta și Banca Comerciala Carpatica, deși acolo există în acest moment și un interes de preluare a băncii.

Banca Transilvania a supraperformat clar, însă ședința de la BVB a fost bună pentru ansamblul pieței. Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, s-a apreciat cu 0,73%, până la nivelul de 6.951,53 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,75%.

Purcărea ne atrage atenția asupra indicelui BET-XT, care ieri a câștigat peste un punct procentual, iar astăzi consemnează un avans de 0,64%, până la nivelul de 635,37 puncte. Indicele energetic BET-NG a avut cea mai slabă creștere (0,09%). Din componența sa, titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 0,33% în piața reglementată, pe un rulaj de 1,31 milioane lei, însă remarcabile au fost transferurile de tip special în valoare de 21,67 milioane lei realizate cu 72,25 milioane acțiuni ale companiei petroliere pe segmentul deal.

Tranzacțiile de săptămămâna trecută au fost ușor peste media anuală de aproximativ 8 milioane euro, într-un răstimp de scădere a indicelui BET-XT, spune Purcărea. El punctează că pe parcursul mai multor ședințe de tranzacționare vânzările mai mari au apărut către finalul sesiunii. Declinul de la BVB este în contrast cu cel al piețelor europene care au reușit un parcurs ușor pozitiv în săptămâna marcată de decizia Rezervei Federale Americane de a majora rata de dobândă pentru dolar.

Directorul de investiții de la Erste AM, administratorul de fonduri cu cele mai mari plasamente pe piața de capital românească, se așteaptă la o subțiere treptată a volumelor de tranzacționare pe măsura apropierii Sărbătorilor.

Romgaz, împotmolită în relația cu unul din cei mai mari clienți

Pe locul doi în topul rulajelor, cu schimburi însumând 7,59 milioane lei, s-au situat acțiunile Fondului Proprietatea (FP), care s-au apreciat marginal, cu 0,12%, până la prețul de 0,808 lei/acțiune. Acțiunile Electrica au crescut cu 0,51%, până la prețul de 11,94 lei/acțiune, pe transferuri de 4,02 milioane lei, în timp ce titlurile producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaș (SNG), pe volume echivalente cu 2,2 milioane lei, încearcă o revenire (azi +0,57%), din minimele de la listarea sa în noiembrie 2013 și de care, în continuare, la prețul 26,65 lei/acțiune, sunt foarte aproape.

"De urmărit este și evoluția discuțiilor Romgaz cu ELCEN, care este cel mai mare datornic al societății, dar și unul din cei mai mari clienți", spune Purcărea. "Lipsa unei soluții pe termen lung poate avea influențe semnificative asupra prețului acțiunilor SNG în perioada următoare", mai avertizează el.

Dobânzile mai mari pe dolar vor mișca piețele

Pe plan extern, creșterea randamentelor obligațiunilor de stat și volatilitatea acțiunilor indică o înrăutățire a condițiilor financiare, explică reprezentantul Erste contextul de piață. Politica băncii centrale a SUA poate avea impact la nivel mondial, deoarece majorarea dobânzilor poate aduce o deteriorare a condițiilor financiare în piețele emergente. Astfel, incertitudinea legată de măsurile Rezervei Federale Americane (cu dobânzi în creștere), li se adaugă cea conexă țărilor în curs de dezvoltare, unde deja este o încetinire accentuată a creșterii economice.

De unde aceasta incertitudine legata de Fed? Dacă proiecțiile membrilor comitetului de politică monetară indică niveluri ale dobânzii-cheie între 1,25% și 1,5% (cu o valoare mediană de 1,37%) până la finalul anului 2016, în schimb, cotațiile din piețele financiare indică o probabilitate mai mică de 10% de a atinge aceste repere în intervalul menționat. "Actorii din piață încorporează o creștere mai graduală a dobânzii. Această discrepanță dintre previziunile oficiale și așteptările piețelor financiare poate da naștere la momente de volatilitate puternică pe masură ce intrăm în 2016", avertizează Purcărea.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
erste
mihai purcarea
dolar
fed
banca transilvania
brd
omv petrom
romgaz
electrica