Tranzacții de peste aproape 110 milioane lei cu acțiunile Băncii Transilvania și BRD. Indicii bursieri se întorc în zona maximelor

Tranzacții de peste aproape 110 milioane lei cu acțiunile Băncii Transilvania și BRD. Indicii bursieri se întorc în zona maximelor

Sursa foto: Denys Kuvaiev / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 mai 2019

În cea mai bună săptămână de la BVB din acest an din punct de vedere al activității de tranzacționare, indicii bursieri s-au întors peste valorile de tranzacționare de la jumătatea lunii decembrie înainte de promovarea ordonanței de urgență, cu prevederi-șoc pentru mediul corporativ. Piața a fost acaparată în proporție de 3 sferturi de schimburile cu acțiuni bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O explozie pe maximul anului și 2 sesiuni de corecții induse și de ajustările ex-dividend ale unor acțiuni au fost urmate de o revenire puternică în ultima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni. În ansamblu, a fost o zi marcată de un sentiment favorabil pe întreaga piață financiară. Moneda națională s-a întărit inclusiv până în zona de 4,7400 lei pentru un euro, cel mai tare leu din ultimele 2 luni.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,02%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 1,07%, până la nivelul de 8.493,13 de puncte, nu departe de cea mai înaltă ridicată valoare din 2018, așa cum se vede pe graficul atașat.

Tranzacții de peste aproape 110 milioane lei cu acțiunile Băncii Transilvania și BRD. Indicii bursieri se întorc în zona maximelor

Un grad de credibilitate suplimentar mișcării îl dă faptul că cele mai importante schimburi au fost realizate pe acțiunile cele tradițional cele mai lichide și care trădează reacția de sentiment a investitorilor, cele ale băncilor. Nu mai puțin de 75,26% din rulajul pieței de 145,01 milioane lei (30,54 milioane euro), a fost asigurat de activitatea de tranzacționare de 106,16 milioane lei (22,99 milioane euro) cu acțiunile celor 2 bănci mari listate la cota BVB.

Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,70%, până la prețul de 11,48 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 72,79 milioane lei. De asemenea, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au câștigat 0,22%, până la prețul de 2,2850 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 24,95 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat primul transfer special al zilei din piața deal, de 11,42 milioane lei.

DOCUMENT Guvernul dă înapoi cu cerințele de capital care ar fi scos din piață fondurile private de pensii CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul dă înapoi cu cerințele de capital care ar fi scos din piață fondurile private de pensii

Deși ziua a fost pozitivă pentru cele 2 acțiuni care dețin și ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România, astfel încât sunt folosite de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața de capital locală, în ansamblu ziua a fost „roșie” pe bursele europene, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -1,14% indicele Euro Stoxx 50, -0,78% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,79% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,47% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,80% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,42% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,05% pentru indicele indicele PX de la Praga.

Nu este prima dată pe parcursul acestei săptămâni când cotațiile de la BVB merg pe contrasens față de bursele mari. „E total atipic”, semnala fenomenul pentru Profit.ro Gabriel Iliescu, investitor experimentat și cu portofoliu relevant pe piața de capital locală.

Tranzacție: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, ajung la o deținere de peste 87% din acțiunile Cemacon CITEȘTE ȘI Tranzacție: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, ajung la o deținere de peste 87% din acțiunile Cemacon

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 7,75 milioane lei, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la prețul de 31,60 lei/acțiune. La același capitol energetic al cărui indice sectorial BET-NG a avansat cu 0,84%, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 1,72%, până la prețul de 0,3845 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,55 milioane lei. Iliescu remarca faptul că titlurile celei mai importante companii petroliere românești s-au întors peste prețul de dinainte de ajustarea ex-dividend. Astăzi cotația țițeiului de tip Brent s-a prăbușit astăzi cu peste 5% sub reperul de 62,00 dolari/baril, la minimul ultimelor 3 luni și jumătate.

Titlurile Electrica (EL) avut un ricoșeu de 3,74%, până la prețul de 11,10 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,96 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) s-au corectat cu 0,27%, până la prețul de 370,00 lei/acțiune.

Profit din hârtie igienică. Vrancart Adjud realizează un câștig net trimestrial cu 46% mai mare CITEȘTE ȘI Profit din hârtie igienică. Vrancart Adjud realizează un câștig net trimestrial cu 46% mai mare

Pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,97%, până la un nou maxim de la listarea acestui emitent în 2011, de 1,0350 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,52 milioane lei. Pe acest emitent s-a realizat și un transfer de tip deal, în valoare de 3,29 milioane lei. Ziua a fost bună și pentru SIF-uri, astfel încât indicele financiar BET-FI s-a apreciat cu 2,04%, până la nivelul de 38.155,07 de puncte. Cel mai lichid dintre acestea, cu schimburi de 2,19 milioane lei, a fost SIF Oltenia (SIF), care au urcat cu 0,49%, până la prețul de 2,0700 lei/acțiune.

Un rulaj de 1,54 milioane lei, peste media respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI), care au avut o revenire de 3,67%, până la nivelul de 25,40 lei/acțiune care este, însă, cu 36,50% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulată de comapnia telecom în mai 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica
digi