Tranzacțiile cu acțiuni Fondul Proprietatea domină bursa

Tranzacțiile cu acțiuni Fondul Proprietatea domină bursa

Sursa foto: Marcus Miranda / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 mar 2023

Titlurile FP au avut în piața reglementată volume de 4 ori mai mari decât acțiunile de pe locul 2 în clasamentul lichidității, dar și cel mai mare transfer de pe segmentul deal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească încearcă să copieze trendul extern de revenire, dar corelarea nu este fidelă. Dimpotrivă, evoluțiile din mai multe sesiuni sunt în oglindă cu cele ale piețelor de acțiuni dezvoltate. Așa s-a întâmoplat și astăzi, când, deși indicii DAX40 din Germania și S&P500 din SUA înregistrează aprecieri de peste 1%, impulsul de la BVB a fost negativ.

Acesta a fost dat de cele mai lichide 2 simboluri. Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat cu 1,41%, până la prețul de 2,0950 lei/acțiune, pe cea mai mare activitate a zilei din piața reglementată, de 19,21 milioane lei, pe același emitent înregistrându-se și un transfer de tip deal în valoare de 6,33 milioane lei. De asemenea, titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un recul de 1,50%, până la prețul de 0,4610 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,88 milioane lei.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Antifrauda impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Antifrauda impune OMV Petrom aproape 120 milioane euro suplimentar de plată

Acesta este contextul în care tabloul indicilor a fost „roșu” pe linie: -0,58% pentru indicele compozit BET-XT, -0,52% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 49.705,84 puncte, -0,96% pentru indicele energetic BET-NG și -0,70% pentru indicele reprezentativ BET, care, la nivelul de 12.053,45 de puncte este pe o reacție descedentă după testarea unei confluențe între mediile mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) și de 55 de zile (EMA55), indicată pe graficul atașat.

Tranzacțiile cu acțiuni Fondul Proprietatea domină bursa

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, s-au apreciat cu 3,10%, după căderile recente, în acord cu evoluția de pe piața princnipală din Viena, pe volume echivalente cu 2,73 milioane lei. Tot pe segmentul instituțiilor de credit, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au alunecat cu 0,10% sub referință, până la prețul de 19,68 lei/acțiune, pe transferuri de 2,53 milioane lei.

Tot în linia negativă a pieței au fost și 2 acțiuni ale producătorilor de energie: -1,29%, până la prețul de 38,20 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), pe o activitate de 1,97 milioane lei, și -0,23%, până la prețul de 44,30 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au însumat schimburi de 1,04 milioane lei.

Pe segmentul deal, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) am consemnat o tranzacție specială de 2,21 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica