Tranzacțiile deal, peste jumătate din rulajul de la BVB

Tranzacțiile deal, peste jumătate din rulajul de la BVB
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 mai 2016

Transferurile speciale de pe segmentul deal al Bursei de Valori București s-au ridicat la aproape 21 milioane lei, o valoare mai mare decât activitatea de tranzacționare pe segmentul regular.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Pe bursa românească am consemnat astăzi o ședință de tranzacționare cu închideri divergente la nivelul indicilor, pe fondul unor oscilații modeste față de ședințele precedente. Singurul indice cu o deviere mai mare (-0,82%) a fost cel financiar, BET-FI, care a închis la nivelul de 25.200,17 puncte, regăsindu-se nu numai sub valoarea din ianuarie, dar și într-o zonă a minimelor ultimilor 2 ani și jumătate.

Indicele BET s-a apreciat cu 0,06%, până la 6.409,39 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,07%. Un avans modest într-o zi în care indicii europeni au afișat creșteri consistente. Indicele FTSE de la Londra s-a apreciat cu 0,70%, indicele german DAX a avut un salt de 1,47%, în timp ce pentru indicele CAC40 de la Paris dinamica a fost, de asemenea, pozitivă (+1,13%).

De ce nu vin antreprenorii pe bursă CITEȘTE ȘI De ce nu vin antreprenorii pe bursă

Sesiunea bursieră neconcludentă de la BVB se reflectă și din faptul că din primele cele mai tranzacționate 10 titluri, 6 acțiuni au închis în scădere, în timp ce alte 4 simboluri au fost „pe verde”. Totuși, mai importantă decât dinamica transferurilor din piața reglementată au fost schimburile de pe segmentul deal. Acestea s-au ridicat la aproape 21 milioane lei, mai mult de jumătate din întreg rulajul de 40,48 milioane lei (8,98 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Cea mai importantă dintre tranzacțiile speciale a fost efectuată cu titlurile Sinteza Oradea (STZ), prețul la care pachetul de 34,30 milioane acțiuni a schimbat mâinile fiind de 0,23 lei pe unitate, cu 2,13% sub referință. Aceasta ridică valoarea transferului la 7,89 milioane lei, semnificativ mai mult decât tranzacțiile deal cu titluri ale Băncii Transilvania (TLV) de 6,65 milioane lei.

Sinteza Oradea trece pe profit la T1 CITEȘTE ȘI Sinteza Oradea trece pe profit la T1

Acțiunea instituției de credit a fost cea mai lichidă și în piața reglementată, unde s-au realizat volume echivalente cu 8,44 milioane lei, într-o zi în care titlurile au urcat cu 0,36%, până la prețul de 2,77 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară importantă de la cota BVB, BRD Groupe Societe Generale, a alunecat cu încă 0,54% pentru a atinge la 9,15 lei/acțiune un minim al ultimelor 17 luni.

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri însumând 3,38 milioane lei, au fost titlurile Transgaz (TGN) care au urcat cu 0,37%, până la palierul de 270 lei/acțiune. După ricoșeul puternic din minime, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au luat azi un răgaz (-0,45%), cotația de închidere fiind de 22,35 lei/acțiune într-o zi în care pe acest emitent s-au întrunit schimburi de 1,70 milioane lei.

În rest, numai titlurile Electrica (EL) au mai depășit o valoare a transferurilor de 1 milion de lei, compania pierzând 0,17% la nivelul capitalizării bursiere. O valoare tranzacționată triplă a avut acest emitent pe piața deal, unde s-au făcut schimburi speciale cu 300.000 de titluri pentru suma de 3,61 milioane lei.

În ansamblu, însă, indicele energetic BET-NG a câștigat 0,26% față de sesiunea anterioară, susținut și de aprecierea de 0,88% pe un volum echivalent cu puțin sub 622.000 a titlurilor OMV Petrom (SNP) care au afișat astăzi o valoare de închidere de 0,23 lei/acțiune. În piața deal, acțiunile celei mai mari companii petroliere românești au avut o evoluție similară, aici consemnându-se o tranzacție specială cu 11 milioane titluri, în valoare de 2,53 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
romgaz
electrica
banca transilvania
sinteza oradea
brd
bvb
transgaz