Tribunalul Bacău amână cu o săptămână decizia în procesul dintre Asociația Investitorilor și SIF Moldova

Tribunalul Bacău amână cu o săptămână decizia în procesul dintre Asociația Investitorilor și SIF Moldova
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 feb 2016

Instanța a amânat astăzi pentru data de 2 martie soluționarea cauzei în privința contestării de către Asociația Investitorilor pe Piața de Capital a depunerii de către SIF Moldova la Oficiul Registrului Comerțului a deciziilor AGEA din 13 ianuarie în care era votată și operațiunea de consolidare a valorii nominale a acțiunii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procesul de majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiunilor SIF Moldova (SIF2) încă nu are liber în instanță. Tribunalul Bacău a amânat astăzi o decizie la contestația Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) față de depunerea la Oficiul Registrului Comerțului Bacău și înaintării spre publicare către Monitorul Oficial a deciziilor Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor în care s-a votat pentru consolidarea valorii nominale a acțiunilor.

Instanța a fixat un nou termen pentru miercurea viitoare în vederea soluționării unei cereri de intervenție din partea unui acționar al SIF Moldova, conform unei notificări a emitentului publicată pe portalul Bursei de Valori București. Solicitarea de intervenție alături de demersul în justiție al AIPC a fost formulată de Maria Beze, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro de la contestatari.

Asociația Investitorilor notifică ASF că a atacat pe fond, la Tribunalul Bacău, decizia SIF Moldova de consolidare a valorii nominale a acțiunii CITEȘTE ȘI Asociația Investitorilor notifică ASF că a atacat pe fond, la Tribunalul Bacău, decizia SIF Moldova de consolidare a valorii nominale a acțiunii

În afară de acțiunea prin care încearcă împiedicarea depunerii documentației aferentă AGEA din 13 ianuarie, Asociația Investitorilor are depusă și o acțiune de anulare deciziei de consolidare a valorii nominale, contestând pe fond operațiunea.
AIPC spune că această urmează să îi scoată din acționariat unilateral pe cei peste 5 milioane de acționari care au pachete mai mici de 25 de acțiuni și care nu vin cu aport de capital pentru efectuarea operațiunilor de rotunjire. În documentul înaintat instanței, AIPC vorbește despre "o lipsire a acționarilor de dreptul lor de proprietate, fără ca aceștia să își manifeste în mod expres o asemenea voință și fără a fi despăgubiți în mod just."

De asemenea, sunt contestate atât temeiul legal al aducerii de aport în numerar, cât și cel al returnării de numerar fără o prealabilă reducere a capitalului social ți doar către unii acționari. Mai mult decât atât, SIF Moldova nu ar avea dreptul de a dobândi în nume propriu acțiunile răscumpărate la valoarea nominală de la acționarii cu dețineri reziduale.

Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție CITEȘTE ȘI Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție

AIPC caracterizează în documentele înaintate Tribunalului Bacău drept "expropriere" operațiunea de consolidare a valorii nominale la SIF Moldova, așa cum o face și în comunicarea publică. Asociația a depus luni cea de-a cincea sesizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în care contestă legalitatea acestei operațiuni.

Aceasta viza și cazul investitorilor care cumpără pachete subunitare de titluri SIF Moldova între cele două date de înregistrare și care ar urma să nu mai primească nimic de la emitent în contravaloarea acestora. "În opinia noastră, este de datoria ASF să acționeze energic și să oprească odată pentru totdeauna această operațiune de consolidare a valorii nominale a acțiunilor desfășurată de SIF Moldova. Operațiunea a fost profund ilegală încă de la început, iar noile aspecte subliniate aici nu fac decât să întărească nelegalitatea", spunea sesizarea AIPC de luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif moldova
aipc
asf
bvb
bursa