Un proiect al pieței de capital, anunțat la Profit Piața de Capital.forum, ajunge în Parlament. Reținerea la sursă a câștigurilor bursiere și impozit de 1-3% pe tranzacțiile profitabile

Un proiect al pieței de capital, anunțat la Profit Piața de Capital.forum, ajunge în Parlament. Reținerea la sursă a câștigurilor bursiere și impozit de 1-3% pe tranzacțiile profitabile

Impozitul de 1% pe câștiguri bursiere este în atenția parlamentarilor. Foto dreamstime.com

scris 13 oct 2021

Un grup de 50 de parlamentari din aproape întreg spectrul politic au semnat un proiect de lege care intră în procedurile legiuitorului. Acesta vizează o reducere a fiscalității, dar și a interacțiunii investitorului cu Fiscul. Inițiativa a fost anunțată de promotorii proiectului la Profit Piața de Capital.forum din primăvară.

Investitorii individuali de portofoliu au reclamat în numeroase rânduri, în discuții cu Profit.ro din ultimii ani, neumulțumiri legate de interacțiunea cu fiscul și de procedurile birocratice repetitive pe care trebuie să le parcurgă. Elementul este cu atât mai supărător pentru cei care dețin portofolii mici și care pentru câștiguri relativ reduse trebuie să completeze declarații la instituția de administrare fiscală ANAF.

Această problemă ar putea găsi o adresare prin adoptarea unui proiect de lege care astăzi a fost anunțat oficial de inițiatori. Un grup de 50 de parlamentari aparținând PNL, USR, UDMR și PSD promovează o inițiativă legislativă stimulativă pentru piață care nu numai că reduce fiscalitatea, dar elimină formalități birocratice considerate șicanatorii de către investitori.

Semnal că Fondul Proprietatea nu crede în plafonarea prețurilor producătorilor de energie din România. Scumpirea galopantă a acesteia a dus probabil \ CITEȘTE ȘI Semnal că Fondul Proprietatea nu crede în plafonarea prețurilor producătorilor de energie din România. Scumpirea galopantă a acesteia a dus probabil "la ceruri" profitul Hidroelectrica în ultimele 3 luni

„Vizăm în primul rând reținerea la sursă a impozitului pentru a nu mai pune investitorii pe drumuri la ANAF”, a declarat deputatul PNL Sebastian Burduja, unul din inițiatorii proiectului, completând că astfel și administrația fiscală va avea muncă ușurată, interacțiunea cu 10-12.000 de investitori fiind înlocuită cu o relație restrânsă la un număr de 41 de case de brokeraj.

În al 2-lea rând, este înlocuită actuala formulă de imnpozitare ce prevede deducerea pierderilor cu una simplificată în care este un impozit unic reținut la sursă de 1% pentru marcările de profit ale deținerilor mai mari de 1 an și de 3% pentru câștigurile aduse de pachetele aflate în portofoliu pentru perioade mai mici de un an. „Prin asta nu doar că reducem fiscalitatea, dar stimulăm și investițiile pe termen mediu și lung”, spune Burduja.

Fondul de la Pilonul II al Allianz Țiriac și-a majorat cu 2 miliarde lei activele în prima jumătate a acestui an CITEȘTE ȘI Fondul de la Pilonul II al Allianz Țiriac și-a majorat cu 2 miliarde lei activele în prima jumătate a acestui an

Proiectul este unul al pieței și o astfel de inițiativă a mai fost pe masa decidenților politici în anul 2018. Acesta a fost promovat ca vârf de lance Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF). Președintele Horia Gustă a anunțat în luna aprilie la Profit Piața de Capital.forum stadiul avansat de negociere cu mediul politic pentru lansarea acestuia.

Obiectivul este creșterea bazei de investitori de retail și implicit al lichidității bursei românești care în prezent este restrâns la 10-12.000 de investitori care fac tranzacții frecvente. În Polonia numărul este de peste 10 ori mai mare și a ajutat bursa locală să obțină statutul de piață de capital dezvoltată, fiind astfel pe radarele mai multor investitori internaționali.

Fondul de pensii de la Pilonul II al Aegon și-a redus expunerea pe titluri de stat în trimestrul 2. Investiții bursiere sporite, inclusiv o deținere nouă, de 38 milioane lei, la transportatorul fluvial TTS CITEȘTE ȘI Fondul de pensii de la Pilonul II al Aegon și-a redus expunerea pe titluri de stat în trimestrul 2. Investiții bursiere sporite, inclusiv o deținere nouă, de 38 milioane lei, la transportatorul fluvial TTS

„Este o măsură care aduce avantaje tuturor”, a declarat la evenimentul organizat la Parlamentul României Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București. Burduja spune că acesta ajută la o dinamizare a pieței cu aproximativ un an înaintea momentului programat pentru listarea Hidroelectrica.

„Câștigă și românul de rând că poate să-și investească banii mult mai ușor la bursă și să obțină un randament mai bun, câștigă și companiile listate la bursă pentru că pot să-și crească prețul acțiunilor având o piață mai competitivă, o cerere mai mare și câștigă și statul pentru că-și crește încasările, iar povara pe ANAF va fi mai mică”, a conchis inițiatorul legii.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
bvb
bursa
adrian tanase
horia gusta
aaf