BRD Pensii a intrat în acționariatul Nuclearelectrica, cu o participație de 15 milioane lei, și a înstrăinat pachetele de acțiuni deținute la Sanofi și Michelin

BRD Pensii a intrat în acționariatul Nuclearelectrica, cu o participație de 15 milioane lei, și a înstrăinat pachetele de acțiuni deținute la Sanofi și Michelin

Sursa foto: Lucadp | Dreamstime.com

scris 7 oct 2021

Fondul de la Pilonul II al BRD Pensii avea la jumătatea anului active totale de 3,33 miliarde lei (673,36 milioane euro), în creștere cu 5,64% față de cele de 3,15 miliarde lei de la 31 martie.

BRD Pensii avea pentru fondul de pensii cu contribuții obligatorii o expunere de 2,24 miliarde lei pe titluri de stat, reprezentând 67,23% din totalul activelor, comparativ cu 2,20 miliarde lei la finele primului trimestru. În același interval de raportare, deținerile de cash, atât în conturi curente, cât și în depozite bancare aproape s-au dublat, la 80,40 milioane lei, de la 41,98 milioane lei.

Volvo pregătește listarea pe bursă și vrea să atragă 3 miliarde de dolari în cardul IPO CITEȘTE ȘI Volvo pregătește listarea pe bursă și vrea să atragă 3 miliarde de dolari în cardul IPO

Pe segmentul acțiuni, expunerea a crescut cu 9,93%, la 721,98 milioane lei, de la 656,75 milioane lei la data de 31 martie 2021. Acțiunile reprezintă 21,66% din activul total al fondului. Ponderea o dețin acțiunile românești cu cele mai mari participații – foarte apropiate în jurul reperului de 153 milioane lei și în echivalent câte 4,61% din portofoliu – pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP) și Banca Transilvania (TLV).

Alte dețineri majore pe BVB sunt la OMV Petrom (SNP) – 85,45 milioane lei, la Romgaz Mediaș (SNG) – 79,90 milioane lei, la Electrica (EL) – 34,86 milioane lei, la Transgaz (TGN) – 32,17 milioane lei, la MedLife (M) – 17,59 milioane lei, la Digi Communications (DIGI) – 15,09 milioane lei și la Transelectrica (TEL) – 14,42 milioane lei .

Fondul a inclus în portofoliul său titluri Nuclearelectrica (SNN) care sunt prinse în poziția bilanțieră cu echivalentul a 14,90 milioane lei. Participații sub pragul de 10 milioane lei, BRD Pensii mai are la Alro Slatina (ALR), Bursa de Valori București (BVB), SIF Banat-Crișana (SIF1), SIF Transilvania (SIF3), Sphera Franchise Group (SFG) și Evergent Investments (EVER).

Titlurile de stat emise de Finanțele Publice – încărcate în portofolii. Subscrieri de 190 milioane euro, foarte apropiate de cele din iulie CITEȘTE ȘI Titlurile de stat emise de Finanțele Publice – încărcate în portofolii. Subscrieri de 190 milioane euro, foarte apropiate de cele din iulie

Societatea are plasamente și în acțiuni internaționale, cu cele mai importante expuneri, în echivalent 17 milioane lei, pe producătorul de echipamente sportive Adidas, pe furnizorul de soluții IT SAP SE și pe compania Legrand.

Valoarea pachetului deținut la fabricantul de materiale de construcții și produse chimice german Henkel este de 13,16 milioane lei, iar la Daimler compania are o participație de 9,16 milioane lei. Expuneri mai reduse BRD Pensii are la BNP Paribas, Credit Agricole, Unilever, Daimler, ING și Orange. Fondul a ieșit la T2 din acționariatul Michelin și cel al Sanofi.

BRD Pensii are o investiții de 46,01 milioane lei în obligațiuni corporative emise de Leaseplan Corporation și Raiffeisen Bank. De asemenea, plasamente însumând 103,17 milioane lei și reprezentând 3,10% din totalul activelor sunt realizate în obligațiuni emise de instituții financiare internaționale, respectiv Black Sea & Development Bank și International Investment Bank, având sediul la Budapesta. Pe piața obligațiunilor emise de administrația publică locală, fondul de la Pilonul II al BRD Pensii, entitate cu peste 490.000 de contributori, are o expunere de 10,17 milioane lei, fiind finanțator pentru primăriile din Bacău, București, Iași și Timișoara.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd pensii
nuclearelectrica
bvb
bursa
banca transilvania
fondul proprietatea
omv petrom