Romgaz: Noua centrală de la Iernut - gata în proporție de cel mult 70%

Romgaz: Noua centrală de la Iernut - gata în proporție de cel mult 70%
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 oct 2021

Lucrările de construcție la noua centrală de la Iernut a producătorului de gaze controlat de stat Romgaz, pentru care contractul cu executanții a fost reziliat în vară din cauza întârzierilor, sunt finalizate în proporție de cel mult 70%, a anunțat compania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

"Romgaz a primit Raportul tehnic de evaluare cantitativă și calitativă întocmit în urma expertizei tehnice și economice a lucrărilor executate la proiectul de investiții ”Dezvoltarea CTE Iernut prin constructia unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine pe gaze” (Raport tehnic), respectiv expertiza tehnică și economică (…). Concluziile Raportului tehnic, în legătură cu stadiul fizic de realizare a lucrărilor, sunt următoarele: i) lucrările sunt realizate într-o proporție mai mică de 90%; ii) din punct de vedere general “TURNKEY PROJECT”- proiect (proiectare, execuție, instruiri, cursuri, etc.), investiția este finalizată aproximativ 80% și iii) din punct de vedere al execuției (execuție care face parte din investiție), lucrările sunt realizate în proporție de aproximativ 65 – 70%, cu precizarea că, în calcul, au fost luate lucrările care au mai rămas de executat din ceea ce este proiectat și lucrările pentru care nu există încă proiecte", a transmis Romgaz.

 Elrond, startup-ul românesc al momentului, începe să cumpere firme în România CITEȘTE ȘI Elrond, startup-ul românesc al momentului, începe să cumpere firme în România

Compania de stat a precizat că va trimite raportul către autoritatea finanțatoare, Ministerul Energiei, pentru luare la cunoștință, precum și către antreprenorul cu care a contractat execuția lucrărilor, consorțiul Duro Felguera-Romelectro, pentru analiză și, după caz, formularea de obiecțiuni.

"Facem precizarea că, la momentul de față, Raportul Tehnic este analizat și de către SNGN Romgaz SA. În măsura în care vor apărea noi date și informații legate de execuția și modul de finalizare a proiectului de investiții, vom informa, în mod corespunzător, acționarii și investitorii", a conchis Romgaz.

CONFIRMARE Branko Roglic, printre cei mai bogați antreprenori din Croația, devine cel mai important jucător pe piața de distribuție FMCG din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Branko Roglic, printre cei mai bogați antreprenori din Croația, devine cel mai important jucător pe piața de distribuție FMCG din România

După cum a relatat Profit.ro, conducerea Duro Felguera declara în vară, la puțin timp după rezilierea contractului, că asocierii i se cuvin compensații financiare din partea clientului Romgaz pentru creșterea de costuri determinată de majorarea, prin celebra OUG nr. 114/2018, a salariului minim în construcții din România. Spaniolii mai susțineau că partea de lucrări aflată în responsabilitatea Duro Felguera a fost finalizată în proporție de 98%, în timp ce partenerul Romelectro "nu a ajuns la acest nivel de progres, acesta fiind motivul invocat de client (Romgaz – n.r.) pentru rezilierea contractului", potrivit unui document al companiei iberice.

Rezilierea de către Romgaz pe 18 iunie a contractului de construcție a noii centrale de producție de energie de la  Iernut încheiat în 2016 cu consorțiul Duro Felguera-Romelectro, notificată inițial pe 2 aprilie și amânată ulterior de multiple ori, a reactivat acțiunea intentată de spanioli pe 6 aprilie la Tribunalul Sibiu contra rezilierii și a executării de către Romgaz a garanției de bună execuție a contractului, primul termen în proces fiind stabilit pentru luna octombrie a acestui an. Potrivit Duro Felguera, garanția respectivă se ridică la 24,8 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz centrala de la iernut
iernut romgaz
duro felguera iernut romgaz
romelectro romgaz iernut
general electric romgaz iernut