Un star al industriei fondurilor de investiții se confruntă cu neîncrederea clienților. Retrageri de aproape jumătate de miliard de dolari numai în aceste săptămâni

Un star al industriei fondurilor de investiții se confruntă cu neîncrederea clienților. Retrageri de aproape jumătate de miliard de dolari numai în aceste săptămâni
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 iul 2017

Fondurile de hedging ale Greenlight Capital au pierdut 15% din clienți, după ce au raportat o scădere de 2% a portofoliului în prima jumătate a anului. Managerul David Einhorn a păstrat comisioane ridicate deși a avut o pierdere cu 2 cifre și în 2015.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În 2003 intra în scena mare a fondurilor de investiții, licitând la vârsta de numai 35 de ani o sumă record până atunci, de 250.000 de dolari, pentru prânzul anual cu miliardarul american Warren Buffett, semn că dorea să învețe de la cei mai buni cum să fie manager de fond. De atunci, David Einhorn a fost o stea a industriei fondurilor de investiții și a strâns active în administrare de 7 miliarde dolari, însă în acest an se confruntă cu dificultăți.

După ce a raportat pentru primele 6 luni ale anului un declin al portofoliului de 2%, Greenlight Capital, vehiculul investițional al lui Einhorn, se confruntă cu retrageri masive de bani, estimate pentru această jumătate de ani la aproximativ 400 milioane dolari, conform anunțului companiei preluat de Wall Street Journal.

Fostul congresman american Ron Paul spune că nu ar fi șocat să vadă bursa americană cu 25% mai jos până în octombrie CITEȘTE ȘI Fostul congresman american Ron Paul spune că nu ar fi șocat să vadă bursa americană cu 25% mai jos până în octombrie

Este vorba despre retrageri efectuate de 15% din clienți, cu nervii puși la încercare de contraperformanțele administratorului activelor lor dintre care cea mai importantă a fost pierderea cu 2 cifre din anul 2015. Numai pentru luna septembrie a respectivului an, valul de vânzări antrenat de știrile negative privind economia Chinei a determinat un impact negativ de 5% asupra portofoliului Greenlight Capital.

De atunci, Einhorn nu a găsit calea să repare ce a stricat. Previziunile sale privind o sincopă a unor acțiuni tehnologice care continuă să zboare nu s-au adeverit și nici întărirea politicii monetare a SUA pe care a mizat nu a avut viteza anticipată de el.

I-a dăunat prelungirea curei cu „gogoși cu gem”

Încă din 2012 a fost un critic al politicilor monetare ultra-relaxate ale băncilor centrale. Dacă primii stimuli monetari au fost buni, ajutând la ieșirea din criză, ulterior abuzul în această direcție deja începea să vătămeze economia, spunea Einhorn care făcea comparația cu gogoșile cu gem. Dacă prima gogoașă te poate învigora, iar 2 gogoși sunt echivalentul unui mic dejun, deja 3 gogoși cu gem îți pot da dureri de burtă, iar 6 gogoși cu gem reprezintă un abuz alimentar. Ingerarea a 12 gogoși cu gem ar însemna un veritabil ritual de inițiere, declara Einhorn într-un răstimp în care socotea că Rezerva Federală Americană administra pieței cea de-a 36-a „gogoașă cu gem”.

În primăvara anului 2014, Einhorn era unul dintre primii participanți la cina cu fostul șef al Fed Ben Bernanke și se declara „înspăimântat” de răspunsurile acestuia și de ușurința cu care trecea peste obiecții importante făcute de investitori cu experiență.

Banii personali rămân la bătaie

Steaua lui Einhorn pare a apune într-un răstimp în care, prin contraperformanțele lor, investitori importanți precum Bill Ackman și John Paulson, de asemenea, s-au confruntat cu retrageri masive. Faptul că, spre deosebire de alți manageri de fond, a refuzat să reducă din comisioanele de administrare, a contribuit la hemoragia de resurse.

Greenlight păstrează avantajul față de alte entități din lumea financiară aceea că are la bătaie banii personali ai lui Einhorn, o asigurare că vehiculul va avea în permanență capital pentru a fi plasat. Totuși, dacă retragerile persistă, managerul de fond nu va avea altă variantă decât cea pe care au avut-o și alte legende ale lumii foindurilor de hedging și anume aceea de a converti operațiunile sale de anvergură într-un simplu birou de familie care administrează banii personali ai lui Einhorn.

viewscnt
Afla mai multe despre
greenlight capital
david einhorn
fed
ben bernanke
criza
john paulson
warren buffett