Vacanța s-a terminat, volumele nu au revenit pe bursă

Vacanța s-a terminat, volumele nu au revenit pe bursă

Investitorii au revenit la butoane și prima tendință a fost să vândă.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 sep 2016

Laurențiu Roșoiu, director adjunct la Star Asset Management, pune scăderile recente de la BVB pe seama scăderilor din piețele internationale antrenate de activarea mai multor investitori mari. “Cred că vacanța s-a terminat”, afirmă acesta. Cu toate acestea, rulajele au fost reduse la București pentru a 2-a zi consecutiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După sesiunea de revenire de ieri, Bursa de Valori a avut o nouă sesiune de deprecieri, cu un declin al indicelui compozit BET Plus de 0,10% și un recul de 0,12% al indicelui reprezentativ BET, până la nivelul de 6.931,06 puncte. Este o tendință imprimată de piețele externe, unde în Europa indicele Euro Stoxx 50 a coborât pentru a 5-a zi consecutivă, cu 0,33%.

Indicele FTSE100 de la Londra a urcat cu 0,12%, însă pe continent indicele CAC40 de la Paris a pierdut 0,39%, iar indicele german DAX a alunecat ușor sub referință, cu 0,08%. Scăderile de pe extern s-au transmis și pe piața locală, spune Laurențiu Roșoiu, care la Star Asset Management are în administrare 11,89 milioane lei (2,67 milioane euro). “Cred că vacanța s-a terminat”, a declarat el pentru Profit.ro, explicând astfel volatilitatea sporită pe burse.

El găsește însă ajustările normale, având în vedere străpungerea în viteză, la jumătatea acestui an, a pragurilor de rezistență reprezentate de maximele din prima jumătate a lui 2015 pe indicii Dow Jones Average Industrial și S&P500. Mișcările au fost ample – și este un element cu conotații pozitive faptul că referințele au fost sparte cu putere – însă acum corecția este pe măsură și indicii se întorc pentru a se așeza pe pragurile respective.

Imagine-șoc pentru criza industriei financiare de la New York CITEȘTE ȘI Imagine-șoc pentru criza industriei financiare de la New York

Indicii de la BVB urmăresc mai degrabă indicii europeni, decât cei americani, dar azu avut, de asemenea, 2 luni foarte bune, cu aprecieri care au condus la depășirea atât a nivelului tehnic din zona de 6.900 de puncte, cât și a pragului psihologic de 7.000 de puncte. „Este un element pozitiv, chiar dacă acum s-a corectat”, spune Roșoiu.

Piața a ajuns, însă, într-un punct în care actorii nu se mai activează, adaugă acesta: „La București este stand-by. Cumpărătorii nu se grăbesc, iar vânzătorii nu vor să vândă mai jos.” Acesta este contextul în care lichiditatea a fost foarte redusă pentru a 2-a zi consecutiv. Dacă ieri rulajul pieței de acțiuni a fost de12,68 milioane lei (2,85 milioane euro), astăzi transferurile s-au ridicat la 7,27 milioane lei (1,63 milioane euro), fiind de peste 4 ori mai mici decât activitatea de tranzacționare medie zilnică de 29,99 milioane lei (6,68 milioane euro) din perioada ianuarie-august, menționată în ultimul buletin lunar al BVB.

Prodplast se luptă cu blestemul economiei românești: lohn-ul industrial CITEȘTE ȘI Prodplast se luptă cu blestemul economiei românești: lohn-ul industrial

Doar 2 emitenți au mai depășit o valoare a tranzacțiilor de un milion de lei. Cel mai lichid tranzacționat emitent de astăzi, cu schimburi de 1,75 milioane lei, a fost Banca Transilvania (TLV), ale cărui titluri au staționat pe nivelul de preț de 2,335 lei/acțiune, care dă instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,57 miliarde lei (1,92 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,18%, până la prețul de 11,26 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 697.000 de lei.

Pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri de 1,43 milioane lei, s-au aflat titlurile OMV Petrom (SNP) care au închis la prețul de 0,2495 lei/acțiune, în scădere cu 0,60% sub referință. Acesta a tras în jos iondicele energetic BET-NG, care a suferit un declin de 0,37%.

SIF Banat Crișana pregătește un nou program de răscumpărări vizând 3,48% din titluri CITEȘTE ȘI SIF Banat Crișana pregătește un nou program de răscumpărări vizând 3,48% din titluri

O depreciere de 3 ori mai mare decât media pieței a avut-o și indicele financiar BET-FI, cu un recul de 0,30%, până la valoarea de 29.007,25 puncte. Contrar tendinței acestuia, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avut o sesiune de revenire de 0,13%, după scăderile din zilele precedente, până la prețul de 0,7850 lei/acțiune, pe tranzacții de aproape 610.000 de lei.

Roșoiu amintește că este o etapă de dividende și că banii care vor intra în piață vor susține cotațiile, fiind reinvestiți. El se așteaptă ca și indicii externi să ricoșeze din pragurile de referință, iar la BVB un trend pozitiv să se contureze în lunile următoare, după venirea unor date macroeconomice bune pe anul 2016 și trecerea alegerilor parlamentare.

viewscnt
Afla mai multe despre
laurentiu rosoiu
bvb
bursa
star am
banca transilvania
fondul proprietatea
omv petrom
brd