VIDEO Cum poți să investești în „feisbucul lui Trump” inclusiv din România

VIDEO Cum poți să investești în „feisbucul lui Trump” inclusiv din România

Sursa foto: Denisgo | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 feb 2022

Digital World Acquisition Corp – vehiculul financiar care oferă expunere bursieră pentru platforma de socializare Truth Social promovată de fostul președinte al SUA Donald Trump – a depășit reperul unei capitalizări de piață de 3 miliarde dolari. Acțiunile companiei cu potențial de a atrage peste 100 milioane de utilizatori pot fi cumpărate prin brokeri internaționali în condiții de lichiditate bună.

Urmărește-ne și pe Google News

Șocul bursier de săptămâna trecută, în care acțiunile corporației Meta Platforms (FB), care operează rețeaua Facebook, au consemnat cea mai mare cădere de o zi, de 26%, au avut reverberații în opinia publică în primul rând prin dimensiunea de 230 miliarde dolari a pierderii de valoare de piață. Totuși, a fost și un prilej de amintire a oportunităților de câștig oferite în 10 ani de compania condusă de Mark Zuckerberg, care, în urmă cu 5 luni, atingea reperul unei capitalizări bursiere de 1.000 miliarde dolari.

O nouă poveste de creștere pe bursă se profilerază acum, când Donald Trump vizează dezvoltarea unei platforme de socializare similare, având ca principale atuuri notorietatea sa, dar și baza de susținători tot mai alienată de valurile de cenzură și interdicții din rețelele operate de giganții din Silicon Valley și care este în căutare de debușee de exprimare pe canele alternative.

Nvidia depășește, în premieră, Facebook și urcă pe locul 7 în Topul celor mai valoroase companii americane CITEȘTE ȘI Nvidia depășește, în premieră, Facebook și urcă pe locul 7 în Topul celor mai valoroase companii americane

Izgonit la finalul mandatului său de președinte al SUA de pe rețeaua Twitter pe care a făcut furori ani de zile, Trump are în mână suprema răzbunare de a lansa propria platformă către care să migreze utilizatorii de orientare conservatoare și naționalistă, în prezent captivi clasicelor din Big Tech.

Un plasament privat de aproximativ 1 miliard de dolari este în așteptare

Platforma, cu numele Truth Social, este deja lansată în versiune Beta, cu angajamente pentru operaționalizare integrală din primăvară. În acest sens a fost creată compania Trump Media & Technology Group (TMTG), care vizează, potrivit unor informații publicate de Reuters la finalul anului trecut, accesarea de la investitori a sumei de 875 milioane dolari într-un plasament privat. Pentru acest exercițiu de piață, Trump – care ar urma să dețină poziția de președinte -  ar miza pe promisiuni ferme în echivalent de 100 milioane de dolari de la investitori cu care a mai colaborat în trecut, potrivit Forbes.

Obligată să se împrumute masiv pentru plafonare și compensare, Electrica Furnizare se duce după energie în Ungaria CITEȘTE ȘI Obligată să se împrumute masiv pentru plafonare și compensare, Electrica Furnizare se duce după energie în Ungaria

Investitorii de portofoliu au însă deja posibilitatea de a lua expunere pe noul business prin achiziții de acțiuni în vehiculul financiar Digital World Acquisition Corp., listat la New York sub simbolul DWAC. Această entitate de tip SPAC (vehicul de investiții pentru obiective speciale) ar urma să fuzioneze cu TMTG, formând astfel compania deținătoare platformei Truth Social.

În condiții de lichiditate decentă și pe fondul unei volatilități ridicate, investitorii, inclusiv din România, pot cumpăra respectivele acțiuni prin intermediul unor brokeri internaționali precum Saxo Bank, Interactive Brokers sau eToro.

Care sunt șansele unei migrații masive

Potențialul investiției este ridicat, cel puțin cât jumătate din America, din punctul de vedere al numărului de utilizatori. Pe de altă parte, nivelul de monetizare ar urma să fie mult mai redus decât în cazul Facebook, în condițiile în care corporațiile au arătat în trecut prudență sau chiar ostilitate față de mișcarea populistă și ar fi de așteptat să contracteze mai puțină publicitate.

Trump a avut, la alegerile din 2020, peste 74 milioane de votanți, foarte mulți dintre aceștia fiind gata să părăsească platforme precum Facebook sau Twitter, dacă nu deja au făcut-o.

OMV Petrom și-a dublat valoarea tranzacțiilor de cumpărare încheiate cu traderul de gaze naturale de la Viena al grupului-mamă CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a dublat valoarea tranzacțiilor de cumpărare încheiate cu traderul de gaze naturale de la Viena al grupului-mamă

Predispoziția pentru migrație s-a văzut la închiderea de către rețeaua Twitter a contului lui Trump la începutul anului 2021. Atunci, încurajați de senatorul republican de Texas Ted Cruz, dar și de alți comentatori conservatori, americanii au aglomerat subscrierile pentru rețeaua alternativă Parler. Mișcarea – ce în paralel se traducea într-o hemoragie de clienți pentru companiile din Silicon Valley – a fost oprită intempestiv și brutal de Amazon, care a sistat accesul Parler la serverele sale și practic a condus la o cădere prelungită a rețelei.

SIF Banat-Crișana depășește un nivel al participației de 10 milioane lei la operatorul de piață BVB CITEȘTE ȘI SIF Banat-Crișana depășește un nivel al participației de 10 milioane lei la operatorul de piață BVB

De atunci, preocuparea pentru găsirea unor canale de exprimare alternative pentru liderii și adepții mișcării populiste și conservatoare a rămas constantă. Migrări importante s-au realizat către rețele care au acordat garanții publicului privind libera expresie consfințită de primul amendament al Constituției SUA. Cel mai bine au crescut rețeaua Telegram, ca alternativă la aplicația WhatsApp, și Rumble, pentru conținutul video și de dezbateri, dar conturi au fost deschise masiv și pe rețele precum Gab, MeWe și Signal.

Dacă nu din nou la Casa Albă, măcar mogul în mediul virtual

Ideea unei rețele promovată de Trump s-a impus aproape de la sine încă de la început. Dacă nu va candida la un nou mandat de președinte, acesta ar avea, ca ultimă misiune pentru moștenirea sa, asigurarea unui canal de comunicare pentru mișcarea populistă pe care a lansat-o. Susținătorii îi cer acest lucru în condițiile în care apetitul pentru o nouă candidatură nu este cunoscut, iar în prezent sunt vehiculate nume alternative pentru cursa către Casa Albă din partea Partidului Republican, precum guvernatorul de Florida Ron DeSantis, guvernatorul din Dakota de Sud Kristi Noem, singura care nu a declarat „lockdown”, comentatorul conservator Candace Owens și chiar Donald Trump Jr.

PROFIT NEWS TV ROCA Industry țintește să ajungă la un portofoliu de 12 companii în următorii 3 ani. Rudolf Vizental, CEO: Avem în plan și listarea pe piața principală a BVB. Cu siguranță vom avea și alte holdinguri CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV ROCA Industry țintește să ajungă la un portofoliu de 12 companii în următorii 3 ani. Rudolf Vizental, CEO: Avem în plan și listarea pe piața principală a BVB. Cu siguranță vom avea și alte holdinguri

Experiența lui Trump în investițiile media sau de divertisment îl recomandă ca un potențial investitor ideal. Fostul președinte al SUA a promovat gale de box și de lupte demonstrative, a fost deținător al mărcii Miss America și a avut la televiziunea NBC unul din cele mai de succes reality-show-uri, „Ucenicul” („The Apprentice”), știind să asigure de fiecare dată vizibilitate proiectelor sale. O rețea de socializare – domeniu în care Trump a excelat pe Twitter – ar fi doar o nouă piesă în această secvență a investițiilor de notorietate.

Fără activitate, dar cu o valoare cât 10% din Twitter

Acțiunile Digital World Acquisitions Corp. au fost primite cu entuziasm în piață la finele anului trecut și, după o etapă corectivă, au revenit la prețuri care conferă vehicului financiar o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde dolari. Este o valoare fără accesarea miliardului de dolari din plasamentul privat și integrarea TMTG, dar care reprezintă deja echivalentul a celei de-a 10-a părți din valoarea de piață de 29,65 miliarde dolari a Twitter (TWTR), fără ca rețeaua Truth Social să fi devenit pe deplin operațională.

Multitudinea de necunoscute aduce volatilitate ridicată acțiunilor DWAC, oscilațiile intraday depășind frecvent rate de 5%. De la jumătatea lunii trecute, titlurile companiei se află într-un coridor de variație destul de amplu situat între reperele de 69 dolari/acțiune și 85 dolari/acțiune, așa cum se vede pe graficul atașat, dar de cele mai multe ori s-a menținut la niveluri care să asigure companiei o capitalizare de peste 3 miliarde dolari.

VIDEO Cum poți să investești în „feisbucul lui Trump” inclusiv din România

Este mai puțin de a 200-a parte din valoarea de 620,79 miliarde de dolari a Meta Platforms chiar și după cădere, dar diferența arată și un potențial. Șocul bursier de săptămâna trecută a gigantului tech vine și într-un context al îngrijorării investitorilor față de faptul că rețeaua pierde lunar câte 1 milion de utilizatori.

Adevărul este că oamenilor nu le place să li se spună ce să gândească, ce au voie să zică și ce ar trebui să facă. Părăsesc o platformă care nu mai garantează libera exprimare. Valul de cenzură legat de subiectele pandemiei de COVID-19 și vaccinare a creat încă și mai multă frustrare în rândul publicului.

Jurnalistul Glenn Greewald, laureat al premiului Pullitzer și care a dezvăluit în scandalul Snowden programul american de urmărire de masă a populației, vede o epuizare a eficienței tacticii cenzurii. Într-o intervenție pentru Fox News acesta a afirmat că marile publicații din mainstream media și companile de tech nu mai reușesc să-i doboare pe cei pe care încearcă să îi marginalizeze. Dimpotrivă, oamenilor doar li se atrage atenția că este o voce care se încearcă a fi redusă la tăcere și o urmăresc pe canalele de comunicații alternative. Publicul vede această obsesie pentru cenzură și instinctiv își dă seama că este ceva respingător, mai spune fostul ziarist de la Guardian.

Ca și în cazul Facebook sau Twitter, utilizatorii pot deveni acționari în cadrul companiei care operează platforma de socializare. Cu un cont deschis la un broker internațional, pe o investiție inițială de numai câteva mii de dolari, acțiunile DWAC sunt instantaneu accesibile.

Cum intri într-o afacere cu Donald Trump

Spre exemplu, prin platforma eToro, achiziția se poate face cu comision zero, dar cu un spread care în general este în echivalent 0,75%. La Interactive Brokers, în sistemul de comisionare tiered, pentru achiziții în tranșe de câteva zeci sau sute de dolari, suma percepută de intermediar este de numai 0,35 dolari la tranzacție. Sunt comisioane care, la volatilitatea acțiunii, lejer permit marcarea periodică de profituri în schimburi intraday sau mișcări de tip „swing-trade”.

Pariul cu bursa. Emisiunea de obligațiuni în valoare de 20 milioane lei a Stanleybet Capital ajunge pe bursă CITEȘTE ȘI Pariul cu bursa. Emisiunea de obligațiuni în valoare de 20 milioane lei a Stanleybet Capital ajunge pe bursă

Potențialul acțiunilor „feisbucului lui Trump” este dat nu numai de notorietatea celui de-al 45-lea președinte al SUA, dar și de apetitul publicului de orientare conservatoare de a abandona vadurile de atenție ale media și ale industriei de divertisment americane tot mai acaparate de corectitudinea politică și de teoria critică a rasei.

Cu spatele la Hollywood, MTV, NBA și CNN

An de an, publicul telespectator pentru premiile Oscar, Emmy sau MTV a scăzut drastic, iar începutul de 2022 dezvăluie o prăbușire de 90% a ratingului televiziunii de știri CNN. La fel, transmisiile meciurilor din liga profesionistă de baschet NBA, cu o campanie de promovare a mișcării Black Lives Matter, au ajuns la cel mai redus public din ultimele decenii.

PayPal s-a prăbușit pe bursă cu peste un sfert, cel mai mare declin zilnic înregistrat vreodată de compania americană CITEȘTE ȘI PayPal s-a prăbușit pe bursă cu peste un sfert, cel mai mare declin zilnic înregistrat vreodată de compania americană

Acest proces de decuplare („tune out”) este semnalat de Victor Davis Hanson, profesor de istorie la Hoover Institution a Universității Stanford, care observă că în America profundă inclusiv Hollywood-ul a fost abandonat, iar reprezentanții publicului de altădată preferă să asculte formații locale cântând în pub-urile mici. „Oamenii au spus: trăiesc într-o mănăstire a minții; voi fi înarmat, voi vorbi liber, dar nu am să particip la această cultură dominată de socialism; nu mă voi uita la NBA, nu mă duc la film, nu mă uit la știrile TV”, explică Hanson acest comportament al americanilor într-o discuție cu John Anderson, fost vicepremier al Australiei în anii 1999-2005.

Platforma Truth Social lansată de Trump poate fi creuzetul virtual al adunării acestor persoane alienate de discursul elitelor, ideologiile stângiste sau abordarea condescendentă din media centrală. Cu valul naționalist și populist în creștere și în Europa și fără o repliere în politicile de cenzură ale companiilor Big Tech, potențialul de utilizatori al platformei Truth Social poate fi și de ordinul sutelor de milioane de persoane și entități juridice.

Compania Digital World Acquisition Corp oferă deja posibilitatea luării de expunere pe acest business, în condiții de lichiditate decentă, volumele zilnice depășind frecvent reperul de 8 milioane de dolari. Având în vedere volatilitatea acțiunilor DWAC, o strategie cu acumulare în trepte și marcări periodice ale profiturilor este recomandabilă. Investitorii trebuie, iarăși, să ia în calcul la evoluția pe termen scurt un aspect foarte important: cu cât mai mare va fi participarea la plasamentul privat, cu atât mai mult deținerea la compania listată va fi diluată la fuziunea cu TMTG.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
truth social
facebook
bursa
sua
twitter