Platforma eToro, pentru care face reclamă actorul Alec Baldwin, a căzut într-un moment cheie al pieței, de prăbușire pentru criptomonede

Platforma eToro, pentru care face reclamă actorul Alec Baldwin, a căzut într-un moment cheie al pieței, de prăbușire pentru criptomonede
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 feb 2021

Brokerul cu cea mai mare dinamică din piața serviciilor de tranzacționare de retail, eToro, și-a întrerupt subit serviciile către clienți, explicațiile fiind dificultăți de ordin tehnic. Este pentru a 2-a oară când o astfel de sincopă survine într-un moment de turbulențe ale pieței. La episodul Game Stop, profesioniști ai industriei de pe Wall Street au amintit că, la oscilații foarte puternice din piață, unii brokeri ar putea avea probleme de lichiditate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O cădere cu 2 cifre pe piața criptomonedelor și un declin la un moment dat de peste 30% față de maxime al acțiunilor Tesla (TSLA) au indus o undă de șoc în piețele financiare internaționale. Investitori de retail clienți ai brokerului din Israel eToro au fost în imposibilitatea de a se replia la acest șoc, pentru că platforma și-a sistat furnizarea serviciilor pentru mai bine de 4 ore. Nici la închiderea sesiunii de tranzacționare de la New York problema nu fusese remediată.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

„Platforma eToro experimentează în prezent un serviciu întrerupt. Echipele noastre tehnice lucrează să repare acest lucru”, spune mesajul pe Twitter al companiei, care invită clienții, ce nu se pot conecta la platformă pentru a-și administra pozițiile, să folosească modul offline.

eToro a fost una din cele mai dinamice case de brokeraj ale ultimilor ani, făcând o promovare la o scală foarte mare pe internet, strategia de marketing fiind atragerea clienților de retail prin deschiderea la câteva click-uri distanță a conturilor, posibilitatea clienților de a cumpăra fracții de acțiuni și mai ales o politică a comisioanelor zero.

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Platforma are, pentru acțiuni, spread-uri foarte competitive, în echivalent 0,2-0,3%. Una din reclamele recente pentru facilitatea de copiere a traderilor de succes a eToro îl are protagonist pe actorul Alec Baldwin, făcând trimitere la rolul său de șef executiv al General Motors din serialul 30 Rock, de mare succes în urmă cu aproximativ 10 ani.

 

Totuși, observă portalul financemagnates.com, este pentru a 2-a oară de la începutul acestui an când eToro își lasă clienții într-un moment-cheie al pieței. La sfârșitul lunii trecute, brokerul a încetat, de asemenea, să furnizeze cotații, însă atunci platforma a redevenit funcțională până la finalul sesiunii de la New York.

VIDEO&FOTO - Bursa vine cu o nouă „jucărie” - aduce o nouă platformă tehnologică de vizualizare a pieței în timp real. Grafice interactive, date privind cotațiile în adâncime, alerte de prețuri și portofolii virtuale CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO - Bursa vine cu o nouă „jucărie” - aduce o nouă platformă tehnologică de vizualizare a pieței în timp real. Grafice interactive, date privind cotațiile în adâncime, alerte de prețuri și portofolii virtuale

Deși eToro a invocat o problemă tehnică, suprapunerea încetării serviciilor cu un moment de volatilitate extremă în piață ar reprezenta o coincidență prea mare. Profesioniști de pe Wall Street au explicat la episodul elanului speculativ pe acțiunea GameStop (GME) că oscilații prea mari care induc șocuri în piața acțiunilor pot pune în dificultate brokerii.

Aceasta a fost explicația pentru care platforma Robinhood a sistat cumpărările pe acțiunile GameStop și ale altor 3 titluri în contextul în care volumele procesate de platformă au crescut cu 700% în respectiva zi, iar din cele aproximativ 4.000 de acțiuni pe care le oferă platforma, numai 4 acțiuni, incluzând GameStop și AMC, au adunat 7-8% din tranzacții.

Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

Nu este exclus, dacă avem în vedere episodul Game Stop, ca eToro să fi oprit furnizarea cotațiilor acționând preventiv pentru a contracara o problemă de lichiditate. Keith Bliss, președinte la Capital2Market, afirmă că Robinhood nu avea de ales decât să închidă, pentru că ei trebuie să-și finanțeze singuri operațiunile de clearing. Volumele fiind foarte mari și deviațiile enorme, aproximativ 10-15 miliarde dolari erau canalizate într-o parte a tranzacțiilor, iar alte 10-15 miliarde dolari, la alți jucători, reprezintă pierderi. Brokerii trebuie să acopere acești bani până la decontare, iar prima reacție a fost să nu lase ca această prăpastie să se lărgească încă și mai mult.

Cu atât mai mult, episodul traversat ieri este unul de cumpănă pentru lichiditate, pentru că bitcoin și alte criptomonede au avut deviații de 10-20% față de ziua precedentă, iar pentru acestea sunt acumulate poziții consistente în piață.

Volkswagen Group ia în calcul separarea și listarea la bursă a mărcii Porsche CITEȘTE ȘI Volkswagen Group ia în calcul separarea și listarea la bursă a mărcii Porsche

„Suntem îngrijorați față de abilitatea pieței și a sistemului de decontare de a prelua ordine masive și de a continua să furnizeze lichiditate și suntem îngrijorați de abilitatea financiară a intermediarilor și a caselor de clearing”, declara pentru CNBC, la sfârșitul lunii trecute, Thomas Peterffly, președinte la Interactive Brokers, societate mai bine capitalizată decât Robinhood, pentru a explica decizia de a opri cumpărările pe acțiunile GameStop.

Vlad Tenev, CEO-ul de la Robinhood, a negat existența unor probleme de lichiditate, dar, a 2-a zi după vârful șocului, GameStop a accesat de la acționarii existenți, între care fondurile Sequoia și Ribbit, un capital suplimentar de 1 miliard de dolari. Platforma de fintech promovează, ca și eToro, comisioane zero, modelul de business fiind acela că deține în paralel acțiuni la casele de clearing și, stimulând tranzacțiile, câștigă din decontare.

Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat CITEȘTE ȘI Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat

Este de urmărit care va fi reacția clienților eToro la sincopa de ieri, dar pentru Robinhood paradoxul a fost că reclama negativă a fost mai bună decât nimic. Aplicația a urcat pe primul loc în topul descărcărilor în Apple Store, iar platforma a ajuns la 2,6 milioane utilizatori în chiar săptămâna șocului GameStop.

viewscnt
Afla mai multe despre
etoro
robinhood
interactive brokers
game stop
tesla
criptomonede