VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Cosmina Plaveti, BCR: Piața bursieră este într-o perioadă absolut excepțională

VIDEO Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. Cosmina Plaveti, BCR: Piața bursieră este într-o perioadă absolut excepțională
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2024

Piața bursieră se află într-un moment de vârf, început anul trecut cu listarea Hidroelectrica, și tot mai mulți investitori ajung la bursă, explică Cosmina Plaveti, directoare pentru zona de investment banking din Banca Comercială Română.

Bursa a crescut anul trecut cu 30%, impulsionată de listarea celei mai valoroase companii din sectorul energetic, cea mai importantă din istoria pieței de capital de la București. În 2024, BET a urcat cu încă 10%, la un nou maxim, și cu circa 50% în ultimele 12 luni.

Urmărește-ne și pe Google News

„Piața este într-o perioadă absolut excepțională, se continuă trendul de anul trecut, când listarea Hidroelectrica a reprezentat un moment istoric pentru piața de capital din România și a dovedit o adâncime extraordinară a pieței de capital. Ne bucură să vedem că există un interes din ce în ce mai mare a companiilor locale de a veni pe bursa de la București”, spune Cosmina Plaveti, Managing Director Investment Banking, BCR, la Profit Piața de Capital.forum.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conferința a fost organizată cu sprijinul BCR, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera Group, TeraPlast, fiind trasmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Companiile își dau seama că atunci când ajung la un anumit nivel de creștere trebuie să recurgă și la  alte modalități de finanțare pentru dezvoltare și că bursa este o soluție.

„E un moment de deschidere pentru companiile antreprenoriale și pentru investitori”, adaugă Plaveti.

Emisiunile de titluri de stat pentru populației au contribuit și ele la familiarizarea investitorilor retail cu piața de capital, arată Plaveti.

„Foarte mulți investitori au intrat pe piața de capital prin programul Fidelis și odată intrați încep să se uite și spre alte instrumente pentru diversificarea portofoliului”.

„Avem investitori recurenți în piața de capital, care se uită la acțiuni deja listate la BVB și avem investitori nou intrați în piața de capital, prin Fidelis, care o perioadă de timp au avut un comportament conservator, și se uitau doar în Fidelis și acum observăm că încep să se uite în zona de acțiuni. Sunt unii care au intrat pentru prima oară la Hidroelectrica, acum încep și la companiile de pe BET”, spune directoarea de investment banking a BCR.

Piața, brokerii așteaptă să devină funcțională noua Contraparte Centrală, care a avut câteva întârzieri, și după lansarea căreia BCR va veni cu niște produse pentru clientelă. Categoric este un potențial de business și pentru băncile comerciale, spune Plaveti.

„E foarte important să continuăm demersurile de creare de ofertă în piață, de diversificare a industriilor prezente la bursa de valori și de creștere a gradului de confort a companiilor antreprenoriale de a se deschide către bursă și de a înțelege care sunt beneficiile de dezvoltare sustenabilă prin piața de capital pentru companiile românești”, adaugă Plaveti.

Cu noua Contraparte Centrală, la bursă vor fi disponibile produse derivate, precum vânzările în lipsă și tranzacțiile în marjă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
investment banking
cosmina plaveti
bursa
contrapartea centrala