Volume mici la BVB. Intrare slabă în piață pentru ultimele emisiuni de titluri de stat

Volume mici la BVB. Intrare slabă în piață pentru ultimele emisiuni de titluri de stat

Sursa foto: Aleksei Zakirov / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 dec 2020

Într-o sesiune de corecții, cel mai tranzacționat instrument de la BVB a fost de la categoria obligațiunilor guvernamentale. Totuși, cele 3 emisiuni de titluri de stat care au avut prima ședință de tranzacționare au fost departe de efervescența listărilor din același program Fidelis din vară.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

La prima zi după alegeri parlamentare, care este probabil să furnizeze o majoritate slabă, investitorii activi la Bursa de Valori București au fost ezitanți să se activeze. Că mâinile au fost doar în mică măsură pe butoane s-a văzut din rulajul de numai 23,49 milioane lei (4,82 milioane euro) al pieței de acțiuni, inclusiv prin contribuția unor transferuri speciale însumând 4,84 milioane lei pe titlurile MedLife (M).

În piața reglementată, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 1,11%, până la prețul de 2,2350 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,06 milioane lei și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au depreciat cu 0,83%, până la prețul de 14,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,23 milioane lei.

„AGA de pe caldarâm” de la SIF Oltenia din primăvară și o urmărire penală – fatale pentru Cristian Bușu. ASF îi respinge autorizarea de membru în CA CITEȘTE ȘI „AGA de pe caldarâm” de la SIF Oltenia din primăvară și o urmărire penală – fatale pentru Cristian Bușu. ASF îi respinge autorizarea de membru în CA

Sunt mișcări care au influențat traiectoria negativă a întregii piețe. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,62% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,63%, până la nivelul de 9.493,39 puncte. Sub aspect tehnic, sesiunea nu a avut semnificație deosebită, impulsul reprezentând o simplă retragere după avansul consistent consemnat încă de la începutul lunii trecute.

Volume mici la BVB. Intrare slabă în piață pentru ultimele emisiuni de titluri de stat

Prin contrast, indicele financiar BET-FI a avansat cu 0,20%, până la nivelul de 40.148,16 puncte, tractat de titlurile SIF Oltenia (SIF5) care au urcat cu 0,59%, până la prețul de 1,6950 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,68 milioane lei.

Ceălălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor de pe segmentul energetic și de utilități, a închis cu 0,58% sub referință. La acest capitol, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,24%, până la prețul de 16,86 lei/acțiune, pe transferuri de 1,49 milioane lei.

Titlurile de stat – participare mare în oferta primară, eclipsă în piața secundară

Povestea zilei ar fi putut să se consume pe segmentul obligatar unde a fost prima zi de tranzacționare pentru titlurile de stat emise recent în programul Fidelis. Interesul a fost departe de cel din vară de la momentul similar, aceasta probabil fiind și o consecință a faptului că investitorii s-au îndestulat dintr-o operațiune de piață pe care Ministerul Finanțelor Publice a lăsat-o fără plafon.

Deși toate cele 3 instrumente financiare s-au tranzacționat supraunitar, dinamica de preț a fost mai degrabă modestă, ca și volumele. Catalizarea pieței a fost superioară în cazul titlurilor de stat cu scadența în anul 2023 (R2312A) și care au adunat tranzacții de 5,00 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
sif oltenia
titluri de stat
nuclearelectrica
medlife