Volumele cresc în zona maximelor post-criză. Trendul pozitiv atrage un interes mai mare al investitorilor, spune un broker

Volumele cresc în zona maximelor post-criză. Trendul pozitiv atrage un interes mai mare al investitorilor, spune un broker

Sursa foto: Bram Janssens / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 iun 2017

La Bursa de Valori București, investitorii consolidează avansul câștigat în ultimul timp prin volume în creștere. Datele macroeconomice bune, rezultatele financiare pozitive la T1 și dividendele în creștere încurajează tendința ascendentă și activitatea de tranzacționare, punctează Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele reprezentativ BET al Bursei de Valori București a suferit astăzi un recul de 0,15%, până la nivelul de 8.673,56 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,16%, a 3-a sesiune consecutivă cu închideri sub referință. Sunt doar corecții tehnice, avertizează, însă, Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani. „Piața se află pe un trend pozitiv”, a declarat acesta pentru Profit.ro.

El marchează faptul că această tendință ascendentă a fost în măsură să atragă interesul investitorilor din nou către bursă, cu efecte asupra activității de tranzacționare. Volumele în creștere consolidează aprecierile acțiunilor din prima parte a anului, mai spune Murgoci. Rulajul pieței de acțiuni a fost astăzi de 57,95 milioane lei (12,68 milioane euro).

Fondul Proprietatea avertizează: Pierderi de zeci de milioane de euro pentru stat dacă trece legea în favoarea „oligarhilor din porturi” CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea avertizează: Pierderi de zeci de milioane de euro pentru stat dacă trece legea în favoarea „oligarhilor din porturi”

Trendul este favorabil pentru acțiuni și la nivel internațional. Sesiunea europeană de azi a fost, însă, una neconcludentă: +0,42% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,38% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,02% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,32% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,37% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,71% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,06% pentru indicele PX de la Praga.

Acțiunile cu profil financiar, pe primele 3 locuri în clasamentul tranzacțiilor

Cel mai lichid emitent de azi de la BVB, cu transferuri însumând 14,00 milioane lei, a fost Fondul Proprietatea (FP), ale cărui titluri s-au apreciat cu 0,44%, până la prețul de 0,9200 lei/acțiune. Motivul principal al volumelor sporite îl constituie faptul că este ultima zi înaintea datei de referință în care se putea încasa returnarea de aport de capital social în valoare de 0,05 lei/acțiune, atrage atenția Murgoci.

A fost o sesiune în ansamblu bună pentru acțiunile cu profil financiar, al căror indice BET-FI a urcat cu 0,36%, până la nivelul de 33.385,36 puncte. Tot din structura acestuia, titlurile SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 1,82%, până la prețul de 0,9500 lei/acțiune, pe tranzacții de aproape 914.000 de lei.

Interes a existat și pentru acțiunile bancare. Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au închis pe un maxim al ultimilor aproape 6 ani, de 13,18 lei/acțiune, în urcare cu 2,17%, pe un rulaj de 8,52 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent, în piața deal, s-a efectuat și o tranzacție specială, în valoare de 4,29 milioane lei, la prețul de 13,00 lei/acțiune.

Volumele cresc în zona maximelor post-criză. Trendul pozitiv atrage un interes mai mare al investitorilor, spune un broker

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), și-a continuat parcursul corectiv, după ce la finele lunii trecute a atins un maxim istoric de 3,00 lei/acțiune care dădea instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,94 miliarde lei (2,39 miliarde euro). Astăzi, cotația a suferit un recul de 0,52%, până la prețul de 2,8850 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,67 milioane lei.

Un nou emitent își croiește drumul spre bursă. Oferta AAGES Târgu Mureș, subscrisă integral din prima zi

A fost un rulaj la bursă care însă nu a fost procesat de sistemul de tranzacționare. Investitorii au plasat astăzi ordine în valoare de 6,00 milioane lei pe titlurile producătorului de echipamente industriale. Au fost subscrieri pentru 1,55 milioane acțiuni, depășind deja cele 1,5 milioane titluri puse în vânzare, reprezentând 15% din capitalul social al companiei.

Cea mai mare parte a acestor plasamente, respectiv pentru 1,44 milioane titluri, au fost realizate la limita superioară a intervalului de subscriere, astfel încât este de așteptat ca prețul final al ofertei să fie de 3,90 lei/acțiune. La acest nivel, operațiunea de piață se ridică la 5,85 milioane lei (1,28 milioane euro), iar capitalizarea de piață cu care compania intră la bursă se situează la 39,00 milioane lei (8,53 milioane euro).

„Rezultatele financiare ale companiei arată bine, iar profilul de activitate dă încredere investitorilor”, explică interesul pentru ofertă Murgoci. El spune că, spre deosebire de MedLife (M) și Digi Communications (DIGI), care au anunțat că nu vor da dividende, AAGES are și avantajul perceput de piață de a fi o societate deschisă la acordarea de dividende.

Ce au făcut emitenții noi de la BVB

Titlurile Digi au avut astăzi o zi bună din punctul de vedere al tranzacțiilor, acestea ridicându-se la 4,18 milioane lei. Cotația a închis la prețul de 40,10 lei/acțiune, cu un pas de cotare peste prețul ofertei publice care a adus-o la bursă luna trecută. Celălalt emitent nou, MedLife, s-a corectat puternic, -2,15%, prețul de închidere fiind de 36,40 lei/acțiune, într-o sesiune în care rulajul pe acest emitent s-a cifrat la 1,89 milioane lei.

Tranzacție de tip deal cu 16,48% din acțiunile Remedia

Un element care a atras atenția pieței a fost tranzacția specială cu 17,48 milioane acțiuni Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), în piața deal. Pachetul schimbat reprezintă 16,48% din capitalul social și este echivalentul deținerii omului de afaceri Stache Lutz, prin intermediul companiei Efectuat la prețul de 0,2230 lei/acțiune, cu 1,33% sub referința de ieri, schimbul s-a ridicat la 3,90 milioane lei. Potrivit unor surse din piața de capital, cumpărătorul este un jucător local din industria farma.

Zi slabă pentru sectorul energetic

Deși s-au menținut bine la prăbușirea cotațiilor internaționale ale țițeiului de miercuri, astăzi acțiunile cu profil energetic și de utilități au suferit, pe o poveste internă. Indicele energetic BET-NG a suferit un recul de 0,74%, tras în jos de corecția consistentă, cu 2,55%, până la prețul de 458,00 lei/acțiune a titlurilor Transgaz Mediaș (TGN), care a evoluat din maxime în maxime în ultimele săptămâni. Schimburile pe acest emitent s-au cifrat la 2,65 milioane lei, după ce, la închiderea ședinței precedente compania a publicat date privind rezervele de care dispune, dar și necesarul de investiții. Având în vedere informațiile furnizate pieței, investitorii par a lua în calcul o probabilitate în creștere ca dividendul special solicitat de guvern să nu fie acordat de transportatorul de gaze naturale.

Ziua a fost, în ansamblu,  sub media obișnuită pentru sector și dacă ne uităm la volume. Cei mai lichizi emitenți au fost: Romgaz (SNG) – 2,72 milioane lei, Electrica (EL) – 2,17 milioane lei, OMV Petrom (SNP) – 1,99 milioane lei și Conpet Ploiești (COTE) – 1,41 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel murgoci
estinvest
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
transgaz