Volumele intră la apă la BVB. Doar Romgaz pune gaz peste foc

Volumele intră la apă la BVB. Doar Romgaz pune gaz peste foc

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 iul 2018

Pe fondul unei activități de tranzacționare reduse, indicele principal de la BVB a pierdut peste 1 procent, fiind tras în jos de ajustarea ex-dividend a acțiunilor Romgaz.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească a fost prinsă pe picior greșit. Ziua pozitivă din piețele europene s-a suprapus cu prima ședință ex-dividend la un emitent important de la BVB în măsură să tragă în jos indicii. Rezultatul a fost o indecizie în piață, care s-a răsfrânt, în primul rând, la nivelul volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai slabe ale perioadei, de 16,87 milioane lei (3,62 milioane euro).

Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, peste o treime din această activitate de tranzacționare a fost reprezentată de transferurile în valoare de 6,18 milioane lei pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG). Acestea au suferit o ajustare de 14,13%, până la prețul de 31,60 lei/acțiune, în prima zi de după data de înregistrare care dă dreptul încasării dividendelor aferente profitului net obținut anul trecut.

ANALIZĂ Cumpărarea în fiecare lună de acțiuni pentru a replica indicele BET este inaccesibilă investitorului obișnuit. Suma minimă lunară se ridică la 1.200 de euro. 5 alternative de a investi constant pe termen lung CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cumpărarea în fiecare lună de acțiuni pentru a replica indicele BET este inaccesibilă investitorului obișnuit. Suma minimă lunară se ridică la 1.200 de euro. 5 alternative de a investi constant pe termen lung

Este o mișcare care a influențat în ansamblul ei bursa. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,87%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 1,08%, până la nivelul de 7.814,50 de puncte. Practic, indicele acțiunilor blue-chip a coborât sub minimele de la sfârșitul lunii mai, precipitate de vânzările alimentate de informațiile contradictorii cu privire la amputarea schemei fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii.

Din punct de vedere tehnic, tendința este pronunțat negativă, cu indicele evoluând sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul și cu mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), în coborâre pe o pantă destul de abruptă. Mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt au dat deopotrivă semnalul de vânzări, așa cum se vede pe graficul atașat.

Volumele intră la apă la BVB. Doar Romgaz pune gaz peste foc

Ziua a fost de răgaz pentru că și pe piețele europene culoarea a fost preponderent „verde”. Spre deosebire de indicele WIG20 de la Varșovia și indicele BUX de la Budapesta, care au suferit deprecieri de 1,19% și, respectiv 0,72%, ceilalți indici importanți de pe continent au avut închideri pozitive: +0,85% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,40% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,86% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,19% pentru indicele DAX de la Frankfurt și +0,14% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, al 2-lea rulaj al zilei, de 5,29 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au avut o revenire robustă, de 3,16%, până la prețul de 0,8820 lei/acțiune. Aceasta a tras în sus și indicele financiar BET-FI, singurul cu închidere pozitivă astăzi, +0,46%, până la nivelul de 37.470,24 de puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a scăzut cu 4,65%, până la nivelul de 635,34 de puncte, aici resimțindu-se din plin șocul ajustării ex-dividend a acțiunilor Romgaz. Cel mai important emitent din structura acestuia, OMV Petrom (SNP), a pierdut 1,07% la nivelul capitalizării bursiere. Cotația a închis la prețul de 0,3240 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,06 milioane lei.

Ziua a fost mai slabă pe titlurile care în ultimii ani au fost cele mai lichide de la cota BVB, cele ale Băncii Transilvania (TLV). Acestea abia au cumulat schimburi însumând aproximativ 913.000 de lei. Cotația a urcat cu 0,21%, până la prețul de 2,3450 lei/acțiune, nivel care dă instituției de credit o capitalizare de piață de 10,18 miliarde lei (2,18 miliarde euro), marginal sub valoarea rezultată pentru competitoarea BCR de înțelegerea încheiată de grupul bancar austriac Erste și SIF Oltenia (SIF5) pentru vânzarea a 6,29% din acțiunile băncii cu cea mai mare cotă de piață în sistemul bancar românesc.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
bcr
banca transilvania
omv petrom
fondul proprietatea
sif oltenia
bvb
bursa