Volumele revin la BVB. Bursa trece repede peste impasul politic

Volumele revin la BVB. Bursa trece repede peste impasul politic

Sursa foto: Tsung-lin Wu / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 ian 2018

Indicele reprezentativ BET al Bursei de Valori București a urcat cu 1%, pe fondul unuia dintre cele mai bune rulaje de la acest început de an, de aproape 54 milioane lei. A fost sesiunea de relaxare după consumarea rapidă a crizei guvernamentale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața a fost deșteaptă. Investitorii au intuit corect ieri o încheiere rapidă a blocajului politic rezultat din căderea Guvernului Mihai Tudose, atunci când indicii principali de la Bursa de Valori București au pierdut numai un sfert de procent. Desemnarea unui nou premier în persoana europarlamentarului Viorica Dăncilă de către președintele Klaus Iohannis netezește calea pentru obținerea investiturii în Parlament a unui Cabinet destul de rapidă, iar premisele există pentru reluarea raliului de început de an.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,90%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 1,01%, pentru o închidere la nivelul de 8.316,59 de puncte. Este o continuare a avansului fără corecție de început de an, iar din punct de vedere tehnic trendul este puternic ascendent pe termen scurt, cu o evoluție a cotației peste niveluri de rezistență importante precum mediile mobile exponențiale de 200 de zile (EMA200), de 55 de zile (EMA55) și de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Volumele revin la BVB. Bursa trece repede peste impasul politic

Piața românească încearcă să se recupleze la trendul pozitiv al burselor mature față de care se decorelase în a 2-a parte a anului trecut. Astăzi, piețele europene au avut o sesiune mai degrabă negativă: -0,25% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,39% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,36% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,347% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,36% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,36% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,06% pentru indicele PX de la Praga.

Volume mari și închideri divergente pe acțiunile energetice

La București, rulajul pieței de acțiuni a fost unul dintre cele mai bune din acest an, de 53,89 milioane lei (11,57 milioane euro), concentrat însă în proporție de 65,42% pe primii cei mai tranzacționați 2 emitenți.

Pe primul loc în clasamentul transferurilor din piața reglementată, cu schimburi însumând 17,59 milioane lei, s-au aflat titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au crescut cu 2,65%, până la prețul de 34,80 lei/acțiune. Acțiunea a tras în sus și indicele energetic BET-NG care a supraperformat pieței, cu un avans de 1,52%.

Tot din componența acestuia, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 2,84%, până la prețul de 7,98 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,49 milioane lei. Intraday, acestea au atins și un maxim de 8,20 lei/acțiune al ultimilor 2 ani. Prin contrast, titlurile Electrica (EL) au pierdut 0,17%, până la prețul de 11,78 lei/acțiune pe transferuri de 1,93 milioane lei, iar titlurile Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN) au staționat pe nivelurile de referință ale sesiunii precedente pe tranzacții de 1,4 milioane lei și, respectiv 1,08 milioane lei.

Tranzacții cu puțin peste 4 milioane de euro pe acțiunile bancare

Cel mai tranzacționat emitent al zilei a fost Banca Transilvania (TLV), cu schimburi de 8,07 milioane lei în piața reglementată cărora li se adaugă o tranzacție specială în piața deal cu un pachet de 4,17 milioane acțiuni care s-a efectuat la prețul de 2,3000 lei/acțiune – cu 0,88% peste referință și același cu închiderea de azi de pe segmentul regular – care ridică valoarea transferului la 9,60 milioane lei. Ieri instituția de credit a anunțat că a achiziționat 39% din acțiunile Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova și unde va derula, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) o ofertă publică de preluare obligatorie.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,15%, până la prețul de 13,58 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,46 milioane lei.

Transferuri de 1 milion de lei cu acțiunile Fondului Proprietatea, cu o zi înainte de lansarea ofertei de răsumpărare pentru 1,20 miliarde acțiuni proprii

Un interes destul de bun a existat și pe segmentul fondurilor închise, cei 6 emitenți listați la cota BVB afișând la 12 luni profituri cumulate de 1,70 miliarde lei. Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,66%, până la prețul de 0,9200 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,61 milioane lei. Cotația este cu numai 1,60% sub prețul ofertei publice de răscumpărare de 0,9350 lei/acțiune pe care Fondul o lansează mâine pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii, operațiune de piață care se ridică la 1,12 miliarde lei (241,20 milioane euro).

Performanța acțiunii FP a tras în sus și indeicele financiar BET-FI, care a crescut cu 0,38%, până la nivelul de 42.264,64 puncte, un nou maxim post-criză. Tot din structura sa, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au avansat cu 1,25%, până la prețul de 2,4300 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,16 milioane lei. Schimburi cu puțin peste 1 milion de lei s-au realizat și pe titlurile SIF Moldova (SIF2) care au închis la prețul de 1,5100 lei/acțiune, în urcare cu 0,67% față de sesiunea precedentă. Emitentul a notificat astăzi că a încasat 12,07 milioane de lei, contravaloarea unei tranșe de restituiri de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
romgaz
brd
bvb
bursa
fondul proprietatea
electrica
sif oltenia