Volumele revin la BVB... într-o zi negativă

Volumele revin la BVB... într-o zi negativă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 nov 2018

După ce investitorii au stat în așteptare în etapa raportărilor financiare și au rezistat să introducă ordine la primele pusee de vânzare de pe bursele mari, marți au reacționat ceva mai puternic la exacerbarea impulsului negativ din piețele financiare internaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nu au mutat neapărat decisiv, dar au arătat nervozitate la acest debut „roșu” de săptămână din piețele de capital externe. Investitorii de la Bursa de Valori București au pus ușoară presiune pe cotații pentru  un declin al pieței de 3 sferturi de procent într-un context general de aversiune la nivel mondial pentru activele de risc.

Piața locală a ezitat să deterioreze indicatorii tehnicipe principalii indici, care încă indică în sus,  pe sesiunile de stres precedente din piețele, acum presiunea pur și simplu a fost prea ridicată. Indicele DAX din Germania s-a întors aproape de reperul de 11.000 de puncte, cea mai coborâtă valoare din acest an, cotația petrolului Brent s-a prăbușit chiar și sub reperul de 62,00 dolari/baril, aproape de zona minimelor din februarie, iar moneda virtuală bitcoin s-a tranzacționat în cea mai mare parte a zilei cu 8-10% sub nivelurile de ieri, în raport cu dolarul.

Este contextul în care și piața de la București s-a clătinat. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,77%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,78%, până la nivelul de 8.499,23 de puncte Din punct de vedere tehnic, mișcarea pozitivă începută în iulie nu este compromisă, iar indicele se află momentan între mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Volumele revin la BVB... într-o zi negativă

Tabloul de la BVB nu a fost nici pe departe la fel de „roșu” ca cel din Europa: -1,40% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,76% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,21% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,58% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,33% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, - 0,67% pentru indicele BUX de la Budapesta, și -1,78% pentru indicele PX de la Praga.

La București, ședința nu arată chiar așa de negativă, dacă avem în vedere amplitudinea și sensul mișcărilor pe acțiunile cele mai lichide. Astfel, pe cele mai importante vlume, echivalente cu 8,50 milioane lei, titlurile Băncii Transilvabia (TLV) au avut o corecție de 0,43%, sub media pieței, până la prețul de 2,3300 lei/acțiune.

De asemenea, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 5,45 milioane lei, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 4,82%, după ce pe portalul Bursei a fost publlicată o modificare a convocatorului pentru AGA din decembrie, conform căruia propunerea de distribuire de dividende a fost rectificată în sens pozitiv, pentru suma de 485,44 milioane lei, față de varianta inițială care prevedea repartizări de cash în valoare de 238,00 milioane lei.

Prin contaminare, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au menținut pe nivelul de cotare de 34,90 lei/acțiune ale sesiunii precedente, pe transferuri de 5,13 milioane lei. Tot în staționare, la prețul de 10,76 lei/acțiune, au închis și titlurile Electrica (EL), care au adunat schimburi de 6,70 milioane lei.

Majorându-și semnificativ vânzările, producătorul de elicoptere IAR Brașov obține un profit net în creștere semnificativă CITEȘTE ȘI Majorându-și semnificativ vânzările, producătorul de elicoptere IAR Brașov obține un profit net în creștere semnificativă

A fost, în ansamblu, o zi mai bună din punctual de vedere al lichidității, rulajul pieței de acțiuni fiind de 38,01 milioane lei (8,14 milioane euro). Fără tranzacții special în piața deal, interesul a fost mai bine distribuit, fiind nu mai puțin de 9 emitenți cu volume mai mari de 1 milion de lei, cel mai mult în ultima perioadă.

Vânzările agresive de pe piața petrolului, unde țițeiul de tip Brent a pierdut aproximativ 25 dolari/baril în numai câteva săptămâni, au influențat și titlurile OMV Petrom (SNP), care au suferit un recul de 2,12%, până la prețul de 0,3700 lei/acțiune, pe transferuri de 1,12 milioane lei. Indicele energetic BET-NG a fost astfel tras în jos, cu un declin de 0,65%.

Tot din structura sa, titlurile Transgaz (TGN) au coborât cu 0,57%, până la prețul de 349,00 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,49 milioane lei, iar titlurile celuilalt transportator energetic, Transelectrica (TEL) au scăzut cu 1,70%, până la prețul de 23,10 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,18 milioane lei.

Pe segmental financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au închis la prețul de 13,32 lei/acțiune, cu 1,04% sub referință, pe tranzacții de 1,91 milioane lei. Indicele fondurilor închise de investiții BET-FI a avut un declin de 0,3269%, până la nivelul de 36.207,11 puncte, într-o zi în care cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 0,32% la capitalizarea bursieră, prețul din finalul sesiunii fiind de 0,9430 lei/acțiune, pe un transferuri de 2,55 milioane lei

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
nuclearelectrica
brd