Volumele se retrag subit la BVB. Protagonistă inedită din Austria

Volumele se retrag subit la BVB. Protagonistă inedită din Austria

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 mar 2020

Prima ședință de tranzacționare din săptămână de la Bursa de Valori București a fost una negativă, în care piața a pierdut în medie cu puțin peste jumătate de procent, pe fondul unor rulaje în declin.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii de pe bursele lumii s-au împăcat cu ideea că economiile lumii ar putea fi închise o perioadă, iar tendința a fost pozitivă la începutul de săptămână. Indicele Dow Jones Average Industrial a urcat din nou către reperul de 22.000 de puncte, trecând peste anunțul președintelui Donald Trump potrivit căruia măsurile de restricție de circulație și de închideri de business vor fi menținute până pe 30 aprilie.

În Europa, de asemenea, impulsul a fost de apreciere: +1,35% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,97% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,62% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,90% pentru indicele DAX30 din Germania și +0,12% pentru indicele WIG20 de la Varșovia.

SIF Moldova persistă și în 2020 în politica ultimilor ani, care a stârnit nemulțumirea investitorilor de portofoliu, cu dividende mici și alocări de acțiuni gratuite către conducere și angajați CITEȘTE ȘI SIF Moldova persistă și în 2020 în politica ultimilor ani, care a stârnit nemulțumirea investitorilor de portofoliu, cu dividende mici și alocări de acțiuni gratuite către conducere și angajați

La BVB, investitorii nu s-au conectat la această mișcare, iar piața și-a consumat un moment slăbiciune care s-a tradus în principal prin absența volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 23,38 milioane lei (4,84 milioane euro), de 4-5 ori mai mic decât cele mai multe din ședințele de vânzări de la inaugurarea trendului de scădere precipitat de epidemia de coronavirus.

În acest context, cotațiile au fost în derivă, cu efect asupra direcției generale a pieței. Astfel, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,51%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,61%, până la nivelul de 7.483,17 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești este pe o mișcare de respingere, după testarea retragerii Fibonacci de 23,6% aplicabile ultimului impuls descendent.

Volumele se retrag subit la BVB. Protagonistă inedită din Austria

Piața a fost dominată de tranzacțiile pe acțiunile cu profil financiar, primele 4 titluri concentrând 84,38% din activitatea de tranzacționare. Astfel, pe primul loc în clasamentul lichidității, cu schimburi însumând 9,84 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au închis cu 0,23% sub referință, la prețul de 1,7700 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a coborât cu 0,87%, până la prețul de 11,42 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,53 milioane lei.

Tot de pe segmentul bancar, bursa românească a avut o vedetă inedită în acțiunea grupului bancar austriac Erste (EBS), listat secundar pe piața locală, unde a adunat transferuri de 2,68 milioane lei. Cotația a scăzut cu 6,33%, în acord cu evoluța de pe piața principală de la Viena unde sunt tranzacționate titlurile grupului care deține BCR, a 2-a instituție de credit din sistemul bancar românesc.

Au subperformat pieței, cu un declin de 1,36%, până la prețul de 1,0850 lei/acțiune, titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au adunat tranzacții de 5,66 milioane lei. Prin contrast, titlurile SIF au avut o zi moderată ceea ce a făcut ca indicele financiar BET-FI să sufere un recul de 0,38%, până la nivelul de 38.579,59 puncte.

O performanță mai bună decât media pieței a avut-o sectorul energetic, respectiv o depreciere de 0,29% măsurată pe indicele de profil BET-NG, sfidând o zi în care cotațiile internaționale ale petrolului au atins noi minime. Impactul reste, însă, resimțit la nivelul volumelor. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG), cele mai tranzacționate de la acest capitol, abia au adunat un rulaj de aproximativ 688.000 de lei într-o zi în care au fost pe contransensul pieței, cu un avans de 1,10%, până la prețul de 27,50 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
erste
bcr