Votul în AGA cu un singur click

Votul în AGA cu un singur click

Dupa tranzacționarea în fața calculatorului, investitorii vor avea și posibilitatea unui vot online în AGA.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 mai 2019

O platformă de transmisiune a ședințelor Adunărilor Generale ale Acționarilor și de centralizare și numărare a voturilor în timp real a fost prezentată de inițiatori în frunte cu Mihai Chișu, fost broker în piața de capital românească. Sistemul E-VOTE creează premisele unor participări mai ridicate la AGA și pentru o implicare mai ridicată a acționarilor minoritari în viața companiilor listate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Adunări Generale ale Acționarilor cu doar 2-3 persoane prezențe în afara Consiliului de Administrație și acționarului majoritar, investitori care în convorbirile cu Profit.ro menționau că la unii emitenți nu există un sistem pentru „un vot civilizat”, un caz din decembrie 2015 de la Bursa de Valori București (BVB) unde a fost nevoie de o renumărare a voturilor .și care a determinat o închidere a sesiunii după lăsarea întunericului, investitori care fug de la o AGA de bilanț la alta în intervalul scurt de câteva zile în care acestea se țin în primăvară. Toate acestea au o soluție din domeniul tehnologiilor viitorului începând din aceste zile

Mihai Chișu, broker cu o experiență relevantă pe piața de capital românească timp de mai mulți ani, a prezentat oficial noua platformă de vot online în Adunările Generale ale Acționarilor E-VOTE, care aduce investitorii la doar câteva click-uri pe telefon distanță de o participare mai facilă în viața emitenților. „Primul sistem de votare în timp real”, îl prezintă autorul inițiativei.

Votul în AGA cu un singur click

Ce poate face platforma integrată care va sta la dispoziția emitenților. Desfășurarea AGA va putea fi transmisă prin flux live audio-video cu traducere simultană în limba engleză, va crea condiții sporite de cvorum prin participarea la AGA a unor persoane care nu pot face deplasarea, va oferi un calcul automat și afișarea rezultatelor imediat după timpul alocat votului, confidențialitatea acestuia, vizualizarea ordinii de zi și a materialelor suport, posibilitatea de adresare a unor întrebări online, dar și exprimarea unor solicitări pentru consemnarea unor puncte de vedere în procesul verbal al ședinței.

„Simplifică lucrurile deodată”, spune ministrul Energiei Anton Anton. „Cred că este o soluție foarte bună pentru companii.” Încântat că este un proiect tehnologic românesc, oficialul a invitat companiile listate din domeniul energiei să se uite cu atenție la acest sistem și unde cred că este de folos să-l achiziționeze.

Cât costă? „Mii de euro”, afirmă Chișu, răspunzând la o întrebare a Profit.ro. El spune că detalii nu pot fi oferite pentru că soluțiile pot fi particularizate. Spre exemplu, unele companii deja au sisteme de transmitere audio-video și ar putea opta doar pentru soluția de centralizare a cvorumului și voturilor, după cum costul depinde de accesul la banda de internet pentru transmisia în direct.

AGA-maraton la SIF Oltenia, în atmosferă de ostilitate. Deși a mutat câștigător în tranzacțiile cu acțiuni bancare, poziția președintelui Ciurezu se clatină la „asaltul” SIF Banat Crișana CITEȘTE ȘI AGA-maraton la SIF Oltenia, în atmosferă de ostilitate. Deși a mutat câștigător în tranzacțiile cu acțiuni bancare, poziția președintelui Ciurezu se clatină la „asaltul” SIF Banat Crișana

Dacă aceste cheltuieli cad în sarcina emitenților, jucătorii de pe bursă au numai avantaje. „Această tehnologie ajută în principal investitorii și nu companiile”, spune Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, adăugând că principalul neajuns al pieței de capital românești îl reprezintă tocmai prezența redusă a investitorilor români.

Sistemul E-VOTE ar urma să fie adoptat de emitenți în baza regulamentului 5/2018 al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) , unde sunt prevederi inclusive privind exercitarea dreptului de vot și procedeele de vot de la distanță.

Votul în AGA cu un singur click

Chișu își amintește ce începutul carierei sale, când se gândea să poată ajunge să tranzacționeze din locuri îndepărtate, eventual de pe plajă, iar treptat, tehnologia, platformele Bursei și ale brokerilor, dispozitivele mobile și laptopurile au ajuns să permit deja pe scară largă acest lucru.

Prin contrast, votul în AGA a rămas cu pix, hârtie, plic și urnă de vot. Noul sistem ar arunca piața de capital românească în zona noilor tehnologii comunicațiilor, fiind chiar într-o zonă de avangardă pentru că pe multe burse încă nu este posibil acest lucru. Sistemul E-VOTE dă posibilitatea votului prin corespodență, dar permite și transmiterea lui în timp real, inclusive schimbarea acestuia în funcție de dezbaterile din AGA. Practice, ultimul vot inserat în system este cel înregistrat ca valid.

Ultima data broker pentru Swiss Capital, cel mai relevant jucător al intermedierilor de tranzacții bursiere de pe piața locală, Chișu rezumă importanța platformei: ajută acționarii și companiile să ajungă mai aproape unii de alții.

viewscnt
Afla mai multe despre
mihai chisu
bvb
bursa
anton anton
ministerul energiei
adrian tanase