AGA de la BVB a fost dată peste cap total

AGA de la BVB a fost dată peste cap total
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 dec 2015

Nu mai puțin de două treimi din voturi nu au fost numărate, iar rezultatele citite inițial de Lucian Anghel pentru componența Consiliului de Administrație sunt total eronate. Unui candidat nu i-s-au găsit propriul său milion de voturi, iar candidatul care a avut numai 5% din capitalul social a ieșit pe locul doi. Numărătoarea se reia, însă unii acționari au plecat și cvorumul s-ar putea să se piardă. "Oricum e varză", spune unul din participanți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Întârzierea cu aproximativ două ore a votului pentru componența Consiliului de Administrație în Adunarea Generală a Acționarilor Bursei de Valori București, ca urmare a unei erori tehnice, pare a fi fost cea mai mică problemă. Mai grav este că numărătoarea voturilor a fost greșită, iar președintele BVB Lucian Anghel a apucat să citească niște rezultate greșite în AGA.

Câte voturi s-au pierdut pe vot pe drum? Aproape două treimi! Din cele 44-50 milioane de voturi care ar fi trebuit exprimate conform procedurii votului cumulativ, nu au fost exprimate mai mult de 18 milioane de voturi conform datelor citite inițial.

Eroarea a fost sesizată de Dan Paul, președinte al Asociației Brokerilor, care a semnalat că este absurd să nu se regăsească pe listă, atât timp cât el singur s-a votat și avea un milion de voturi. Procedura de numărare s-a reluat, însă unii acționari au nervii întinși la maximum.

"Ne facem de râs. Nu putem să numărăm niște voturi. Până la urmă, suntem Bursă", spunea pe hol unul dintre candidați.

SIF Oltenia părăsește AGA

O parte din participanți deja sună acasă și își anunță apropiații că nu ajung prea curând. Alții capitulează. Președintele SIF Oltenia (SIF5) Tudor Ciurezu a anunțat că pleacă și a solicitat ca pentru punctele următoare ale ordinii de zi (între care se află și alegerea președintelui Consiliului de Administrație) să se verifice dacă mai există cvorum. Acesta este de 51% din drepturile de vot, iar la prima strigare fusese întrunit, cu o prezență de 75% din drepturile de vot.

Acționarii sunt nemulțumiți. "Ești fericit pentru asta și pentru toată jungla?!", îl întreabă o doamnă pe un reprezentant al Bursei. "Eu una nu sunt", continuă ea. Nu sunt numai participanții dezamăgiți. Chiar unul dintre candidați recunoaște: "Oricum e varză!"

Rezultatele unei curse cu start ratat

Nici "câștigătorii" nu sunt mulțumiți. Cristian Micu de la NBG Securities, cu 3,7 milioane de voturi, fusese anunțat ca fiind pe primul loc. Vorbește pe hol la telefon și este nedumerit. O nedumerire împărtășită și de Robert Pană de la Swiss Capital, care a obținut 3,44 milioane de voturi.

Conform datelor prezentate inițial, Lucian Anghel, actualul președinte, era pe locul al treilea cu 2,36 milioane voturi, reprezentantul BCR Valerian Ionescu avea 1,97 milioane voturi, Octavian Molnar de la IFB Finwest 1,44 milioane voturi, Pompei Adrian Lupșan 1,37 milioane voturi, iar fostul președinte Stere Farmache - 1,07 milioane voturi

O anomalie cât casa a trecut neobservată

Îndoiala își face loc printre acționari. "Acum cum să mai ai încredere, orice rezultate s-ar publica?!", spune unul dintre ei. Alt participant este și el contrariat: "Mai îngrijorător mi se pare faptul că cei care au numărat și au comunicat rezultatul nu au observat anomalia."

Aproape două treimi din voturi lipsă trebuia să bată la ochi, spune un broker. "Ce? Suntem atâția tâmpiți?! Mai vezi pe la țară că sunt 1-2% din voturi anulate, dar noi suntem crema Bursei. Se presupune că știm să votăm..."

Între timp se renumără, iar participanții nu știu cât au de așteptat. Măcar a venit pizza...

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
aga
actionari