Warren Buffett și-a lichidat o treime din deținerea de la IBM. „Nu mai valorizez compania la fel ca în urmă cu 6 ani”, spune investitorul legendar

Warren Buffett și-a lichidat o treime din deținerea de la IBM. „Nu mai valorizez compania la fel ca în urmă cu 6 ani”, spune investitorul legendar
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 mai 2017

Acțiunile companiei IBM scad pe bursa de la New York cu aproape 3% după ce miliardarul Warren Buffett a anunțat că și-a redus participația cu o treime. „IBM este o companie mare și puternică, dar are competitori puternici”, și-a argumentat investitorul decizia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii de pe bursa americană au aflat de ce acțiunile IBM au pierdut aproximativ 15% de la maximul local din martie din zona de 182 dolari/acțiune. Titlurile gigantului din sectorul tehnologic au avut un vânzător important. Fondul Berkshire Hathaway al lui miliardarului Warren Buffett și-a redus expunerea cu o treime.

Este o mișcare de sens contrar după ce investitorul legendar, cunoscut pentru faptul că a evitat să investească în sectorul tehnologic motivând că nu îl înțelege, a anunțat în anul 2011 că a început achiziția unui participații consistente la IBM. Singurul său motiv a fost atunci programul de răscumpărare vizat de emitent. Cu răscumpărările încheiate și datoriile la nivel istoric, Buffett decide că este momentul să-și înceapă ieșirea, scrie Zero Hedge.

Donald Trump, un băiat de trilioane de dolari CITEȘTE ȘI Donald Trump, un băiat de trilioane de dolari

Într-o intervenție pentru postul de televiziune CNBC, Buffett și-a explicat decizia printr-o revizuire a prospectelor companiei prin prisma competiției. „Nu valorizez IBM la fel ca acum 6 ani, când am început să cumpăr... Am reevaluat compania cumva în jos”, a declarat el. „IBM este o companie mare și puternică, dar are câțiva competitori care, de asemenea, sunt mari și puternici.”

Achizițiile lui Buffett au fost realizate la un preț mediu de 170 de dolari/acțiune și undeva în prima parte a anului când titlurile s-au tranzacționat cu puțin peste 180 dolari/acțiune a vândut „cantități rezonabile de acțiuni”. Anunțul de vânzare de azi a precipitat coborârea titlurilor, care deja se află pe o tendință descendentă de câteva săptămână până la un nivel în zona de 154 dolari/acțiune. La acest preț, este singura dintre primele cele mai mari 15 investiții ale lui Buffett unde acesta este pe pierdere.

Warren Buffett și-a lichidat o treime din deținerea de la IBM. „Nu mai valorizez compania la fel ca în urmă cu 6 ani”, spune investitorul legendar

Intrarea lui Buffett în companie a fost văzută în 2011 ca un vot de încredere dat pentru IBM din partea unuia dintre cei mai respectați investitori de pe piețele de acțiuni. Un moment important pentru o companie iconică în sectorul tehnologic american ce avea de înfruntat provocarea schimbărilor uriașe în domeniu. Unul dintre argumentele pentru care Buffett evită să investească în societățile din domeniul IT este acela că oricând pot pierde cursa pentru a rămâne pe pragul tehnologic.

Buffett și-a continuat achizițiile și în anul 2015 când ajunsese la o deținere de 8,5% din IBM, potrivit Financial Times. Potrivit raportului Berkshire Hathaway, la finele anului trecut, valoarea participației companiei la IBM se ridica la 13,5 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
warren buffett
ibm
bursa
america
sua
berkshire hathaway