ASF așteaptă sesizări despre abuzuri de piață. Potențialii raportori, rugați să nu își dezvăluie identitatea pentru că nu le poate fi garantat anonimatul

ASF așteaptă sesizări despre abuzuri de piață. Potențialii raportori, rugați să nu își dezvăluie identitatea pentru că nu le poate fi garantat anonimatul
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 27 apr 2017

Persoanele care au cunoștință despre o încălcare efectivă sau potențială a legislației privind abuzul de piață poate transmite la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o raportare a încălcărilor prevederilor legislației europene și naționale în acest domeniu, se arată într-un anunț al instituției postat pe propria pagină web.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Furnizând astfel de informații puteți contribui la identificarea unor comportamente neadecvate ale unor persoane sau companii, precum și la corectarea consecințelor negative pe care un astfel de comportament le poate avea asupra pieței de capital. Pentru acest scop, ASF vă pune la dispoziție un mecanism pentru raportarea încălcărilor sau a potențialelor încălcări ale legislației aplicabile în materia abuzului pe piață. De asemenea, aveți posibilitatea de a lua legătura cu persoanele specializate din cadrul ASF pentru orice comunicare ulterioară privind încălcarea semnalată, având asigurată protecția și/sau anonimatul, după caz”, se arată în anunț.

ASF precizează că nu instrumentează sesizări care țin de aria de competență a altor autorități.  

“În cazul în care raportarea dumneavoastră nu vizează încălcări ale legislației privind abuzul de piață, dar vizează alte aspecte din aria de competență a ASF, veți fi redirecționat către Serviciul Relații cu Publicul”, se mai spune în anunț.

Sesizările pot fi trimise la adresa de mail rim@asfromania.ro, prin poștă la adresa ASF, prin telefon 0800.825.627 (tasta 5), de luni până vineri între orele 09.00 – 16.00 sau prin stabilirea unei întâlniri cu personalul specializat al ASF, de luni până vineri, între orele 09.00 – 16.00, apelând 0800.825.627 (tasta 5) sau 021.659.64.07.

Decizie la nivel european: Vânzarea unui player multimedia care permite vizionarea pe televizor a filmelor disponibile nelegal pe internet, inclusiv ca streaming, poate încălca dreptul de autor CITEȘTE ȘI Decizie la nivel european: Vânzarea unui player multimedia care permite vizionarea pe televizor a filmelor disponibile nelegal pe internet, inclusiv ca streaming, poate încălca dreptul de autor

“Informațiile corecte și reale sunt importante pentru identificarea încălcărilor prevederilor legale privind abuzul pe piața și pentru evitarea consecințelor negative ale unui astfel de comportament asupra pieței de capital. În situația în care persoana care realizează raportarea își dezvăluie identitatea, precum și relația profesională sau personală cu entitatea supravegheată, ASF va putea să comunice ulterior cu aceasta pentru a solicita clarificări privind situația raportată sau eventuale informații suplimentare”, se mai spune în anunț.

Potrivit ASF, persoanele care nu doresc să își dezvăluie identitatea de teama unor posibile consecințe pot utiliza canalele de comunicare (poșta sau telefon) puse la dispoziție de ASF și pot comunica cu personalul specializat având anonimatul protejat pe toată durata corespondenței.

“Persoana care face raportarea trebuie să se asigure ea însăși că nu dezvăluie informații privind identitatea sa, în caz contrar, ASF nefiind în măsură să garanteze anonimatul”, se mai arată în anunț.

ASF afirmă în anunț că are personal specializat desemnat pentru gestionarea raportărilor privind încălcările efective sau potențiale ale legislației privind abuzul pe piață. Doar angajații specializați vor avea acces la identitatea persoanei care face raportarea și a persoanei subiect al acesteia, exceptând cazul în care raportarea se realizează sub anonimat.

“Atunci când persoana care face raportarea își dezvăluie identitatea, aceasta trebuie să știe că, în conformitate cu articolul 149 (2) din Legea 24/2017, prelucrarea datelor cu caracter personal se realizează cu respectarea dispozițiilor Legii 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, cu modificările și completările ulterioare. Persoana care face raportarea, persoana/persoanele subiect al raportării, precum și informațiile primite prin acest mecanism de raportare beneficiază de un regim strict de confidențialitate, identitatea persoanelor și informațiile comunicate putând fi dezvăluite doar în cazurile și condițiile expres prevăzute de legea națională”, se mai spune în anunț.

Affidea propune Concurenței vânzarea a patru clinici Hiperdia pentru a prelua controlul celorlalte 19 din rețea CITEȘTE ȘI Affidea propune Concurenței vânzarea a patru clinici Hiperdia pentru a prelua controlul celorlalte 19 din rețea

Persoanele care raportează ASF încălcări efective sau potențiale ale legislației aplicabile în materia abuzului pe piață nu sunt considerate vinovate de încălcarea niciunei restricții privind divulgarea de informații impusă prin contract sau lege, regulamente sau acte administrative și nu au nicio răspundere de vreun fel cu privire la divulgarea respectivă, potrivit anunțului.

De asemenea, persoanele care lucrează în temeiul unui contract de muncă și care raportează încălcări ale legislației privind abuzul de piață către ASF sau care sunt acuzate de astfel de încălcări sunt protejate împotriva represaliilor, a discriminării sau a altor tipuri de tratament incorect care se produc din cauza sau în legătură cu raportarea încălcărilor legislației privind abuzul de piață, conform dreptului intern. 

STUDIU Doar 3% din companiile din România au impact asupra economiei, iar jumătate dintre ele sunt în dificultate CITEȘTE ȘI STUDIU Doar 3% din companiile din România au impact asupra economiei, iar jumătate dintre ele sunt în dificultate

În plus, se arată în anunț, persoanele care efectuează raportarea beneficiază de asistență efectivă din partea ASF în fața oricărei autorități relevante implicate în protejarea lor împotriva tratamentelor incorecte, inclusiv prin certificarea, în conflictele de muncă, a situației de denunțător a persoanei care raportează.

În urma primirii și analizării raportării, ASF va decide cu privire la inițierea unei investigații pentru a analiza potențiala încălcare a prevederilor legislative în materia abuzului de piață.

“Vă rugăm să țineți cont de faptul că personalul specializat al ASF are obligații de păstrare a confidențialității investigațiilor derulate, prin urmare nu veți putea fi informat asupra stadiului investigației sau asupra rezultatelor decât la finalizarea acesteia, odată ce informațiile devin publice.

În situația în care, în urma raportării și a investigației, sunt identificate aspecte care intră sub incidența legilor penale, ASF va asigura confidențialitatea investigației și a oricărei informații în legătură cu aceasta, iar persoana care a făcut raportarea va fi informată odată ce informațiile devin publice”, se precizează în anunț.

ASF recomandă viitorilor raportori ca, înainte de a transmite o reclamație, să consulte un document cu mai multe informații privind abuzul pe piață.

Instituția și-a început activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin preluarea și reorganizarea atribuțiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
instrument
abuzuri
piata
sesizări
raportari