Zi de corecții la bursă. Și o vedetă inedită

Zi de corecții la bursă. Și o vedetă inedită
scris 24 sep 2019

După atingerea unor maxime post-criză într-o secvență de 4 sesiuni de creștere, piața a luat astăzi o pauză, în care indicii principali s-au corectat cu aproape 2 treimi de procent. Volumele sunt în retragere pe titlurile care au condus trendul de creștere, iar bursa a avut pentru o zi o vedetă inedită în acțiunea MedLife.

În contextul unei zile negative pentru activele de risc la nivel mondial, bursa românească a suferit o corecție după impulsul major de creștere de la jumătatea acestei luni. Indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,63%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,62%, până la nivelul de 9.483,43 de puncte.

Sub aspect tehnic, mișcarea nu este surprinzătoare după ce cotația se depărtase de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), cea mai scurtă dintre mediiile moble relevante în proporții Fibonacci, așa cum se vede pe graficul atașat, iar forța de gravitație a acesteia era de așteptat să acționeze cu putere.

Zi de corecții la bursă. Și o vedetă inedită

Ca la carte pentru un trend ascendent, corecția vine pe volume în scădere. Dacă rulajul pieței de acțiuni de 36,01 milioane lei (7,58 milioane euro) a fost apropiat de media perioadei, în schimb cele mai lichide titluri au avut transferuri în retragere.

Astfel, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au corectat sever, cu 2,50%, până la prețul de 1,1700 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,89 milioane lei, după ce cu o zi înainte atinseseră a nivelul de 1,2000 lei/acțiune un record al prezenței acestui titlu în piața reglementată din anul 2011 până în prezent. Pe acest emitent s-a mai realizat și o tranzacție specială în piața deal, în valoare de 1,31 milioane lei. Impactul s-a resimțit și asupra indicelui financiar BET-FI care a subperformat pieței, cu un recul de 0,94%, până la nivelul de 42,321,89 de puncte.

Mai atenuată, dar de sens similar a fost mișcarea pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au pierdut 1,03%, până la prețul de 4,68 milioane lei, pe volume echivalente cu 4,68 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a suferit un declin de 0,71%, până la prețul de 14,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 850.000 de lei.

GRAFIC Oferta de răscumpărare de la SIF Muntenia, subscrisă doar în proporție de 60%. Operațiunea a avut, însă, capacitatea de a tracta prețul din piața secundară CITEȘTE ȘI GRAFIC Oferta de răscumpărare de la SIF Muntenia, subscrisă doar în proporție de 60%. Operațiunea a avut, însă, capacitatea de a tracta prețul din piața secundară

Evoluția acțiunilor lichide a copiat tendința din plan internațional. În Europa, indicii principali au înregistrat deprecieri ușoare”: -0,14% indicele Euro Stoxx 50, -0,47% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,04% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,28% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. Sub acest aspect, piața românească a copiat mai degrabă mișcarea burselor mari decât cu cele din regiune care au avut închideri pozitive: +1,18% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,12% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,24% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, am consemnat o protagonistă insolită în acțiunea MedLife (M) care a întrunit un rulaj de 7,28 milioane lei. Titlurile furnizorului de servicii medicale au suferit un recul de 1,19%, până la prețul de 33,10 lei/acțiune.

Pe contrasens față de restul pieței a fost sectorul energetic și de utlități, ale cărui indice BET-NG a urcat cu 0,40%. Din componența sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avansat cu 0,28%, până la prețul de 36,30 lei/acțiune, pe transferuri de 3,76 milioane lei.

Pe același segment, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,60%, până la prețul de 0,4190 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,69 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a realizat și cel mai mare transfer special din piața deal, în valoare de 4,19 milioane lei.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
medlife