Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut în primele 10 luni din acest an față de perioada corespunzătoare din 2022 atât ca serie brută, cu 2,0%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 2,2%, a anunțat Institutul Național de Statistică (INS).
Împrumuturile Guvernului după primele 11 luni din acest an au ajus la 189 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Prin emisiuni de obligațiuni, statul a atras 179 miliarde de lei, la care se adaugă aproape 10 miliarde de lei (aproape 2 miliarde de euro reprezentând o tranșă din PNRR, plasamente private și împrumuturi de la instituții internaționale. Din acest total, de circa 189 miliarde lei, trebuie scăzută, însă, o sumă de aproape 13 miliarde de lei, reprezentând finanțări pe termen scurt, pe care statul le-a luat dar le-a și plătit în cursul acestui an, astfel că rămân circa 176 miliarde lei, sumă care trebuie analizată în contextul anunțului recent al șefului Trezoreriei, Ștefan Nanu, privind majorarea planului de împrumuturi de la 180 de miliarde de lei la 200 miliarde de lei, cu scopul de a prefinanța din necesarul anului 2024.
În luna noiembrie a acestui an, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, s-au înregistrat cu 3% mai multe interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere. În noiembrie 2023 comparativ cu luna octombrie, numărul de contactări a fost în scădere, iar anunțurile au fost afișate mai mult timp pe site (+14%), ceea ce arată că cei care au contactat proprietarii sau agenții au încheiat tranzacțiile mai lent.
Guvernul a înregistrat la final de noiembrie un deficit bugetar de 4,65% din PIB, 73,64 miliarde de lei, au declarat mai multe surse din zona guvernamentală pentru Profit.ro, și se poziționează astfel destul de bine pentru a se încadra pentru întreg anul în limita de 5,5% din PIB agreată cu Comisia Europeană. Nivelul deficitului la final de noiembrie este un rezultat direct al măsurilor de limitare a chletuielilor din sectorul public, mai ales la autoritățile locale, astfel că aceste măsuri trebuie urmărite cu determinare și în decembrie. O relaxare a controlului cheltuielilor ar însemna, probabil, ratarea țintei de deficit pentru acest an, deja majorată de la nivelul inițial de 4,4%, și ar pune Guvernul în contradicție cu Comisia Europeană și cu piețele financiare, de unde statul se împrumută semnificativ.
Înmatriculările de autoturisme din România au înregistrat luna trecută un nivel aproape similar cu cel din 2022, ceea ce subliniază faptul că efectele Programului Rabla au fost mai reduse în acest an, față de așteptări.
ANAF a colectat, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, 30,43 miliarde lei în luna noiembrie, cu 723 milioane de lei sub programul de încasări de 31,15 miliade de lei. Deși a rămas în urmă și în noiembrie, trebuie evidențiat că s-a redus semnificativ decalajul lunar față de plan, un aspect pozitiv pentru buget, având în vedere că ultimele două luni din an sunt cruciale pentru încadrarea chiar și în ținta de deficit bugetar majorată de la 4,4% la 5,5%. Informațiile privind colectarea ANAF sunt bazate pe date operative, astfel că pot surveni unele mici modificări. Pentru primele 11 luni, ANAF e în urmă cu 18,32 miliarde de lei.
Un institut ungar contrazice datele Eurostat și spune că România nu a depășit Ungaria din punct de vedere economic.
Rata șomajului în luna octombrie 2023 a fost de 5,4%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna septembrie 2023 (5,5%), arată datele publicate de Instutul Național de Statistică (INS).
Numărul de contribuabili verificați a crescut doar cu 4,5%, iar personalul direcției este în scădere constantă de o lungă perioadă.
România rămâne cel mai important furnizor de motorină al Ucrainei, asigurând aproape 50% din diesel-ul importat de companiile ucrainene în primele 20 de zile ale lunii noiembrie. Exporturile de benzină către Kiev au crescut în această perioadă cu 51%, iar cele de motorină cu 7%, comparativ cu aceeași perioadă a lunii trecute.