Primăria Capitalei vrea să obțină jumătate de miliard de lei, fonduri europene, pentru înlocuirea contoarelor și modernizarea rețelei de date

Primăria Capitalei vrea să obțină jumătate de miliard de lei, fonduri europene, pentru înlocuirea contoarelor și modernizarea rețelei de date
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 feb 2024

Primăria Capitalei vrea să depună cerere de finanțare pentru a obține aproximativ 500 de milioane de lei, fonduri europene nerambursabile, în vederea înlocuirii a 40.000 de contoare de la subsolurile blocurilor și a modernizării și dezvoltării rețelei inteligente de termoficare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consiliul General al Capitalei va dezbate în ședința de joi două proiecte de hotărâre prin care se aprobă depunerea cererilor de finanțare în cadrul programului Fondul pentru Modernizare, scrie Agerpres.

Digi raportează pentru anul trecut un profit brut de 4 ori mai mic decât cel din 2022, când a vândut operațiunile din Ungaria. Venituri mai mari, investiții majore pentru divizia din Spania CITEȘTE ȘI Digi raportează pentru anul trecut un profit brut de 4 ori mai mic decât cel din 2022, când a vândut operațiunile din Ungaria. Venituri mai mari, investiții majore pentru divizia din Spania

Mai exact, este vorba despre două proiecte, aprobate deja în decembrie 2023, care prevăd investiții în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei pentru modernizarea sistemelor de măsurare a energiei termice, dar și pentru implementarea unor noi sisteme automatizate la nivelul punctelor termice.

Valoarea totală a primului proiect este de 720.986.521,71 lei, din care valoarea eligibilă decontată de către Fondul de Modernizare este de 248.840.000, iar contribuția PMB va fi de 472.146.529,71 lei. Proiectul vizează modernizarea sistemelor de măsurare a energiei termice, implementarea unui sistem informatic în vederea citirii de la distanță a mijloacelor de măsurare a energiei termice și modernizarea/înlocuirea armăturilor, zonei de liniștire aferente fiecărei bucle de contorizare și a regulatoarelor de presiune diferențială, necesare în echilibrarea hidraulică a instalației de încălzire.

Cele 40.000 de contoare vor fi montate la subsolurile blocurilor și vor măsura consumul utilizatorilor, indiferent de pierderile de pe rețea.

„Acest proiect constă în înlocuirea unui număr de 40.000 de contoare existente în acest moment în administrarea companiei municipale Termoenergetica, contoare care la acest moment sunt depășite moral și nu mai pot asigura o funcționare corespunzătoare. (…) Banii sunt incluși (în bugetul PMB, n.r.). A fost una dintre condițiile solicitate de ghid”, a declarat directorul Direcției Servicii Integrate, Roxana Ionescu, în cadrul dezbaterilor din Comisia economică a CGMB.

Cel de-al doilea proiect are o valoare de 814.856.886 lei, din care contribuția PMB este de 566.016.886 lei, iar valoarea eligibilă decontată de către Fondul de Modernizare este de 248.840.000. Proiectul vizează implementarea unor noi sisteme automatizate pentru punctele termice și a unui nou sistem de supraveghere și conducere operativă pentru punctele termice, modulele, nodurile și centralele termice, precum și pentru dispeceratele din administrația Companiei Termoenergetica. Proiectul va permite cuantificarea pierderilor la nivelul întregii rețele de termoficare.

„Prin acest proiect vom corela toate datele culese de la 647 puncte termice, 308 module termice, cele 46 de centrale termice aparținând Termoenergeticii, care vor transmite date în timp real către dispeceratele de zonă. Vor fi 13 dispecerate de zonă, pe fiecare sector, în distribuție rețea și centrale termice, iar toate aceste date vor fi centralizate la nivelul unui dispecerat general”, a precizat Roxana Ionescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
primăria capitalei
fonduri europene