Procurorul federal al Elveției investighează preluarea Credit Suisse de către UBS, pentru posibile încălcării ale legii

Procurorul federal al Elveției investighează preluarea Credit Suisse de către UBS, pentru posibile încălcării ale legii
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2023

Procurorul federal al Elveției a deschis o anchetă cu privire la preluarea Credit Suisse de către UBS Group, a anunțat biroul procurorului general, pentru posibile încălcări ale legislației penale a țării de către oficialii guvernamentali, autoritățile de reglementare și directorii de la cele două bănci, care au convenit luna trecută asupra unei fuziuni de urgență pentru a evita colapsul sistemului financiar al țării, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Au existat ”numeroase aspecte ale evenimentelor din jurul Credit Suisse” care merită investigate și care trebuiau analizate pentru ”identificarea oricăror infracțiuni care ar putea intra în competența [procurorului]”, se arată într-un comunicat al procurorului, cu sediul în capitala elvețiană Berna, scrie News.ro.

GRAFIC Pentru prima dată în istorie, SUA produc mai multă energie electrică din surse regenerabile decât din cărbune CITEȘTE ȘI GRAFIC Pentru prima dată în istorie, SUA produc mai multă energie electrică din surse regenerabile decât din cărbune

Biroul Procurorului General dorește să își îndeplinească în mod proactiv mandatul și responsabilitatea de a contribui la un centru financiar elvețian curat și a înființat un sistem de monitorizare astfel încât să poată lua măsuri imediate cu privire la orice probleme care intră în aria sa de responsabilitate”, potrivit comunicatului.

Biroul a oferit nicio informația cu privire la aspectele specifice ale acordului de fuziune pe care le-ar putea analiza sau cât ar putea dura investigația.

Credit Suisse și UBS nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Luna trecută, UBS a declarat că va achiziționa banca Credit Suisse pentru 3 miliarde de franci elvețieni (3,3 miliarde de dolari), într-o tranzacție orchestrată de guvernul elvețian, banca centrală și autoritatea de reglementare a pieței.

Banca încearcă să încheie tranzacția până la sfârșitul lunii aprilie, au declarat surse pentru Reuters.

Un sondaj în rândul economiștilor elvețieni a constatat că aproape jumătate consideră că preluarea Credit Suisse nu este cea mai bună soluție și au avertizat că situația a afectat reputația Elveției ca centru bancar.

Acordul, care a fost, de asemenea, conceput pentru a ajuta la asigurarea stabilității financiare la nivel global într-o perioadă de turbulențe, a stârnit îngrijorare în rândul criticilor cu privire la dimensiunea băncii fuzionate, cu active de 1.600 de miliarde de dolari și peste 120.000 de angajați în întreaga lume.

Până la 30% dintre angajați și-ar putea pierde locurile de muncă din cauza preluării, potrivit unui manager senior al UBS, citat în presa elvețiană.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
ubs