Raiffeisen împarte cu BCR creditul de 325 mil. euro pentru tranzacția Romgaz - Exxon

Raiffeisen împarte cu BCR creditul de 325 mil. euro pentru tranzacția Romgaz - Exxon
Oana Osman
Oana Osman
scris 5 aug 2022

Creditul de 325 de milioane de euro care va completa sursele proprii ale Romgaz pentru achiziția participației ExxonMobil în proiectul Neptun Deep a fost iîmpărțit între Raiffeisen Bank și Banca Comercială Română.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raiffeisen, care este și aranjor al împrumutului, a venit cu 200 milioane de euro, iar BCR cu 125 milioane de euro.  

Creditul este acordat pe o perioadă de cinci ani de la data utilizării, fiind tras integral în vederea plății achiziției. Operațiunile bancare pentru plata tranzacției de achiziție din data de 1 august s-au derulat prin Raiffeisen Bank, care acționează și în calitate de agent al facilității de credit.

Romgaz a transmis anul trecut o cerere de ofertă către opt societăți bancare, patru dintre ele au depus oferte conforme cu cerințele companiei și au fostinvitate să retrimită o ofertă angajantă finală, revizuită și îmbunătățită. Condițiile impuse de Romgaz băncilor au fost ca respectivul credit să fie fără garanții, fără comisioane de acordare, neutilizare și rambursare anticipată, cu un comision de aranjare: maxim 0,05% din valoarea facilității de credit, plătibil în 5 zile de la dată semnării contractului și unul de agent (doar în cazul unui club) de maxim 20.000 euro pe an, plătibil agentului. Rată de dobânda pentru utilizare în euro va fi de EURIBOR 3M plus % marja pe an (dacă EURIBOR 3M este negativ, EURIBOR 3M va fi considerat a fi zero), maturitatea creditului, de 5 ani de la dată tragerii, iar rambursarea creditului se face în rate trimestriale egale începând cu primul trimestru după prima tragere din credit.

“Felicităm Romgaz pentru finalizarea tranzacției, un pas major pentru dezvoltarea producției de energie în România. Finanțarea acordată confirmă determinarea Raiffeisen Bank de a susține tranziția energetică spre economia verde, prin utilizarea resurselor de gaz disponibile. Suntem bucuroși că am putut să susținem compania în achiziționarea cotei de participare în proiectul Neptun Deep, atât prin participarea la finanțare, cât și prin oferirea serviciilor bancare necesare efectuării achiziției”, spune Alin Neacșu, director executiv Corporații Mari la Raiffeisen Bank.  

“Prin finanțarea acordată, BCR își continuă și consolidează rolul de partener pentru compania Romgaz și sectorul energetic local, prin sprijinirea directă a investițiilor cu impact strategic pentru economia României. Felicităm Romgaz SA pentru reușita închiderii cu succes a acestei tranzacții de mare anvergură, un pas strategic în asigurarea independenței și tranziției pe baze sustenabile a sectorului energetic românesc. Vom continua să oferim tot interesul și sprijinul nostru pentru dezvoltarea proiectelor din acest sector și pe viitor, în contextul unui mediu economic în continuă schimbare și în fața unor planuri și provocări de o importanță capitală pentru partenerul nostru și economia locală“, a declarat Ramona Kurko, Director Executiv Adjunct Clienți Strategici la BCR.

Romgaz S.A a anunțat pe 1 august finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
credit sindicalizat
raiffeisen
bcr
romgaz
exxon