România a redeschis două emisiuni de obligațiuni în euro, lansate în octombrie

România a redeschis două emisiuni de obligațiuni în euro, lansate în octombrie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 feb 2016

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a redeschis joi două emisuni de obligațiuni denominate în euro, lansate în octombrie anul trecut, cu scadența pe 10 și 20 de ani, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În octombrie, România a vândut titluri pe zece ani de 1,25 miliarde euro și obligațiuni pe 20 de ani de 750 milioane euro. Cererea din piață a depășit 5,5 miliarde de euro, iar cele mai multe oferte au vizat titlurile pe 10 ani.

Randamentul estimativ este de 2,65% pentru obligațiunile cu scadența în 2025, respectiv 3,95% pentru cele cu maturitatea în 2035.

România, al cincilea producător de cereale din Uniunea Europeană în anul 2014 CITEȘTE ȘI România, al cincilea producător de cereale din Uniunea Europeană în anul 2014

Intermediarii operațiunii sunt Citigroup, HSBC, Raiffeisen Bank International și UniCredit.

România are, în momentul de față, rating Baa3 acordat de Moody’s și BBB- din partea Standard & Poor's și Fitch.

Anul acesta, Finanțele vor să împrumute între 48 și 50 de miliarde de lei de pe piața internă, cu o structură 30% pe termen scurt și 70% pe termen mediu și lung.

De pe piața externă, statul are în vedere noi împrumuturi de 4,5 miliarde de euro, dintre care 1,5 miliarde vor merge pentru acoperirea obligațiunilor scadente precizate mai sus. Circa 3 miliarde de euro din această sumă va fi atrasă prin noi emisiuni de euroobligațiuni pe termen mediu, iar alte 1,5 miliarde de euro vor fi trase din împrumuturile contractate de la instituțiile financiare internaționale.

Anul trecut, statul a atras de pe piața internă 38,6 miliarde lei, cu 16% mai puțin față de 2014. Ponderea datoriilor în monedă străină reprezintă 17,1% din împrumuturile totale ale României, în scădere de la aproximativ 20% în 2014. România a atras anul trecut de pe piețele internaționale 2 miliarde de dolari și 2,75 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
mfp
finante
obligatiuni
eurobonduri
piete externe
titluri stat
romania
imprumut