Rubla rusească s-a depreciat la peste 100 de unități pentru un dolar, la un minim al ultimelor șapte săptămâni, în timpul unui discurs al președintelui Putin

Rubla rusească s-a depreciat la peste 100 de unități pentru un dolar, la un minim al ultimelor șapte săptămâni, în timpul unui discurs al președintelui Putin
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2023

Rubla rusă s-a depreciat joi la peste 100 de unități pentru un dolar, la un minim de peste șapte săptămâni, în timp ce președintele Vladimir Putin a vorbit joi, afectată de reducerea ofertei de valută străină de la exportatori la începutul lunii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Rubla era constantă la începutul sesiunii, dar deprecierea a survenit în momentul în care Putin a început un discurs la Soci, spunând că Statele Unite încearcă să-și impună hegemonia care se prăbușește în întreaga lume și că războiul din Ucraina a arătat cât de departe a pierdut Occidentul contactul cu realitatea, scrie News.ro.

EXCLUSIV Antifrauda derulează controlul pe adaosuri comerciale anunțat de Profit.ro. Vine un val de amenzi. Prima victimă este Selgros, urmată rapid, deja, de un distribuitor cu amenda maximă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antifrauda derulează controlul pe adaosuri comerciale anunțat de Profit.ro. Vine un val de amenzi. Prima victimă este Selgros, urmată rapid, deja, de un distribuitor cu amenda maximă

Până la ora 15.35 GMT, rubla era cu 0,7% mai slabă față de dolar, la 100.30 unități, cel mai slab nivel atins din 14 august.

Moneda a pierdut 0,9% față de moneda unică europeană, atingând 105,66 unități față de euro și a scăzut cu 0,5% față de yuanul chinezesc la 13,70.

Rubla a pierdut suportul unei perioade fiscale favorabile, de la sfârșitul lunii, în care de obicei exportatorii convertesc veniturile valutare în monedă locală, pentru a-și acoperi obligațiile locale.

Țițeiul Brent, un factor de referință global pentru principalul export al Rusiei, a scăzut cu 1,9%, la 84,21 dolari pe baril, un minim al ultimelor peste cinci săptămâni, continuând scăderea accentuată din sesiunea precedentă.

Această scădere ar putea pune presiune asupra rublei, a spus analistul șef al Banki.ru, Bogdan Zvarich.

Dar prețurile petrolului sunt încă mai mari decât au fost în cea mai mare parte a acestui an.

Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei au crescut în septembrie, impulsionate de prețurile mai mari ale petrolului și pe măsură ce Moscova găsește noi destinații de export, după ce plafonarea prețurilor occidentale și un embargo asupra exporturilor de petrol pe mare au redus veniturile din energie.

Este posibil ca veniturile din energie să continue să își revină în octombrie, din cauza modificărilor fiscale și a prețurilor ridicate ale mărfurilor.

ANPC amendează Wizz Air, dar admite: Am întâmpinat mai multe obstacole CITEȘTE ȘI ANPC amendează Wizz Air, dar admite: Am întâmpinat mai multe obstacole

Creșterea preconizată a Ministerului de Finanțe a veniturilor fiscale din sector, în octombrie, ar putea oferi rublei un sprijin puternic, a spus Alexei Antonov de la Alor Broker, deoarece companiile petroliere ar fi obligate să-și crească vânzările de valută.

”Dar acest lucru se va întâmpla fie în a doua jumătate a lunii, fie când cursul de schimb va depăși 100 de ruble per dolar”, a spus Antonov.

Indicii bursieri din Rusia au scăzut joi. Indicele RTS, denominat în dolari, a scăzut cu 0,8%, până la 983,8 puncte. Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a rămas neschimbat, la 3.132,9 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla rusească
dolar