Studiu EY: Piața globală a listărilor publice inițiale a atras 42,8 miliarde de dolari în primul trimestru. România, atractivă pentru investitori prin taxarea redusă a dividendelor

Studiu EY: Piața globală a listărilor publice inițiale a atras 42,8 miliarde de dolari în primul trimestru. România, atractivă pentru investitori prin taxarea redusă a dividendelor
scris 17 apr 2018

Capitalul global atras de listările publice inițiale a înregistrat o creștere de 28%, până la 42,8 miliarde de dolari, în timp ce numărul de listări s-a redus cu 27% față de primul trimestru 2017.

Cu 287 de oferte publice în acest prim trimestru, volumul a scăzut cu 27% față de primul trimestru din 2017, când s-a înregistrat cel mai mare număr de listări publice pentru un prim trimestru din 2007 încoace, conform raportului EY Global IPO trends: Q1 2018

"Creșterea valorii atrase în IPO-uri la nivel global a depășit-o pe cea a numărului de oferte publice înregistrate în acest prim trimestru. Antrenată de tranzacțiile mai mari, activitatea IPO la nivel global a început cu o creștere puternică a valorii atrase în timpul unui trimestru care, tradițional, este cel mai slab al anului, în ciuda scăderii numărului de tranzacții. Cu toate acestea, volatilitatea pieței din luna februarie a mai temperat puțin încrederea investitorilor, încetinind avântul luat în anul calendaristic 2017, care a consemnat o perioadă de 12 luni cu cele mai mari performanțe din 2007 încoace. Privind înainte, perspectiva rămâne pozitivă pe multe piețe și ne așteptăm să continuăm să vedem noi oferte din partea unei game largi de emitenți, incluzând aici companii mari de tehnologie, cu creștere rapidă, listări transfrontaliere, firme desprinse din altele mai mari și întreprinderi cu capital de stat", a declarat Florin Vasilică, EY România.

Piețele din regiunea EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) au atras 16 miliarde USD în primul trimestru 2018, într-un număr de 86 de tranzacții, situându-se pe locul al doilea, după Asia-Pacific, în funcție de numărul de tranzacții. Valoarea atrasă a crescut cu 191% ca urmare a mega-tranzacțiilor. Regiunea a înregistrat două din top trei IPO-uri și cinci dintre cele mai importante douăzeci de tranzacții de la nivel global din T1 2018. 

Piața berii din România a crescut anul trecut cu 2%, la 16,11 hectolitri. Un român a băut în medie 82 litri CITEȘTE ȘI Piața berii din România a crescut anul trecut cu 2%, la 16,11 hectolitri. Un român a băut în medie 82 litri

În România continuă un trend în care companiile private găsesc listarea la bursa drept o alternativă bună de finanțare sau de exit al investitorilor financiari. â

În februarie 2018, a avut loc listarea Purcari (49% pentru 186 milioane lei), prin care Horizon Capital a făcut un exit parțial, anunțând astfel startul unor mișcări de creștere și consolidare în segmentul de vin.

Cea mai mare listare din 2017 a fost a  DIGI Communications, care a vândut o participație de 25,6% în valoare de 944 milioane lei. Totodată, s-au listat AAGES (15% pentru 5,5 milioane lei), Transilvania Broker de Asigurare (25% pentru 9 milioane lei) și Sphera Franchise Group (25% pentru 285 milioane lei). Alături de listarea celor patru companii private, piața românească de capital s-a remarcat și prin nivelul redus de taxare al dividendelor, un factor care va continua să atragă investitori.

Activitatea IPO din cele două Americi a înregistrat un început de an mai bun decât cel din primul trimestru al anului 2017, atât în privința capitalului atras cât și a numărului de listări. S-au înregistrat 44 de IPO-uri, care au însumat 15,4 miliarde USD și au generat o creștere de 29% a volumului și de 22% a câștigurilor, comparativ cu primul trimestru al anului trecut.

Activitatea IPO din SUA a consemnat un număr de 36 de IPO-uri și câștiguri de 12,8 miliarde USD, marcând o creștere de 44% a volumului și de 17% a capitalului față de T1 2017. În plus, cinci din primele zece oferte globale au avut loc în Statele Unite. De asemenea, trei din primele zece tranzacții de pe bursele americane au fost trans-frontaliere. Per total, pe bursele americane s-a derulat 41% din întreaga activitate trans-frontalieră globală în primul trimestru 2018, față de 35% în primul trimestru 2017.

Piețele din regiunea Asia-Pacific au înregistrat o scădere a activității de tranzacționare în T1 2018, cu doar 157 de IPO-uri și o scădere de 39% față de T1 2017 - cel mai slab trimestru din T2 2016 până în prezent. Valoarea totală atrasă în primul trimestru al anului a atins 11,4 miliarde USD, cu 26% mai mică față de T1 2017 și cel mai mic nivel din T1 2016. Cu toate acestea, în ciuda scăderii activității IPO, Asia-Pacific rămâne cea mai aglomerată regiune din lume în privința noilor listări din 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitori
listare
ey