SUA: Datoria publică este "nesustenabilă", spune președintele Fed

SUA: Datoria publică este "nesustenabilă", spune președintele Fed
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2024

Datoria publică a Statelor Unite este "nesustenabilă" pe termen lung și "este timpul" să remediem acest lucru, a afirmat președintele băncii centrale americane (Fed), Jerome Powell, într-un lung interviu la postul CBS, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Pe termen lung, Statele Unite se află pe o cale fiscală nesustenabilă. Guvernul federal american se află pe o cale fiscală nesustenabilă", a insistat Jerome Powell, subliniind "că datoria crește mai repede decât economia", scrie Agerpres.

FOTO Un român preia operațiunile Citi în Orientul Mijlociu și Africa CITEȘTE ȘI FOTO Un român preia operațiunile Citi în Orientul Mijlociu și Africa

"Cred că începem să auzim aleși care pot face astfel" ca Statele Unite să revină la o poziție de îndatorare "sustenabilă" și "cu cât mai devreme, cu atât mai bine", a mai spus el.

"Este timpul să avem asta din nou în vizor", a adăugat Powell. "Putem spune că este urgent", a pledat el.

În ceea ce privește locul Statelor Unite în lume, președintele Fed a estimat că interacțiunea cu alte națiuni a fost "extrem de benefică pentru țara noastră".

"De la Al Doilea Război Mondial, Statele Unite au fost o națiune indispensabilă pentru a ajuta și a apăra democrația, acordurile de securitate, acordurile economice. (...) Este clar că lumea vrea asta", a subliniat el. "Este atât de benefic pentru economia noastră să avem acest rol", a continuat Powell.

La reuniunea de săptămâna trecută a Comitetului de politică monetară (FOMC), Fed și-a menținut dobânzile și a indicat că așteaptă să aibă mai multă încredere în scăderea durabilă a inflației înainte de a iniția relaxarea monetară.

O poziție reiterată la CBS, Powell considerând din nou că este puțin probabil ca o reducere să fie decisă la următoarea întâlnire din martie.

"Nu trebuie să fie mai bun decât ceea ce am văzut, nici chiar la fel de bun. Pur și simplu trebuie să fie bun", a spus el despre condițiile necesare, cântărind "riscul de a te deplasa prea devreme cu riscul de a te deplasa prea târziu".

Șeful Apple confirmă dezvoltarea mai multor instrumente de AI CITEȘTE ȘI Șeful Apple confirmă dezvoltarea mai multor instrumente de AI

"Momentul se apropie (...), pe baza previziunilor noastre", a dat asigurări Powell.

În opinia sa, rata inflației ar urma să continue să scadă în prima jumătate a anului, iar Fed ar trebui să se poziționeze din nou pe obiectivul nivelului dobânzii la întâlnirea din martie. Era de 4,6% la sfârșitul ședinței sale din decembrie.

"Economia este puternică. Piața muncii este puternică. Inflația scade. Nu există niciun motiv pentru care acest lucru nu poate continua", a spus el. "Cred că economia se află într-un loc bun", a mai spus preeșdintele Fed. 

viewscnt
Afla mai multe despre
jerome powell
sua