SUA se opun unei creșteri semnificative a lichidității FMI

SUA se opun unei creșteri semnificative a lichidității FMI
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2020

Opoziția Statelor Unite ar urma să împiedice săptămâna aceasta Fondul Monetar Internațional să își folosească unul dintre cele mai puternice instrumente pentru a ajuta statele membre să lupte cu coronavirusul, o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST), susține Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această măsură, similară cu tipărirea de noi bani de către o bancă centrală, a fost susținută de economiști, miniștri de Finanțe și ONG-uri, în ideea de a putea furniza noi lichidități în valoare de până la 500 de miliarde de dolari celor 189 de state membre ale FMI. Ultima dată când Fondul a aprobat o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) în valoare de 250 miliarde de dolari a fost în 2009, în perioada crizei financiare globale, când instituția financiară a crescut lichiditatea pentru țările care aveau nevoie de numerar, scrie Agerpres.

Guvernul ceh anunță planul de eliminare treptată a restricțiilor CITEȘTE ȘI Guvernul ceh anunță planul de eliminare treptată a restricțiilor

O nouă acțiune de acest fel ar oferi mai multă flexibilitate pentru cele aproximativ 100 de țări care au solicitat împrumuturi și granturi în regim de urgență de la FMI, precum și noi finanțări pentru țările cu o povară nesustenabilă a datoriei, cum este Argentina.

Oficialii din sectorul financiar ar urma să dezbată acest subiect cu prilejul reuniunilor de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale, care vor avea loc săptămâna aceasta, însă mai multe surse din apropierea discuțiilor au declarat, pentru Reuters, că Statele Unite, cel mai mare acționar de la FMI, se opun vehement unei noi alocări de DST. Potrivit surselor, administrația Trump se opune ideii de a oferi unor țări, precum Iranul sau China, noi resurse în valoare de miliarde de dolari, fără nicio condiție. În schimb, Trezoreria SUA ar prefera ca FMI să se concentreze pe utilizarea resurselor sale existente, în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, pentru a ajuta statele membre să răspundă la criza sanitară.

Marți, Fondul Monetar Internațional a avertizat că recesiunea provocată de pandemia de coronavirus va fi mai amplă decât Marea Recesiune din 2008 și 2009, ducând la o contracție a economiei mondiale cu 3% în 2020.

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, este unul dintre cei care s-au pronunțat în favoarea unei noi alocări de DST în valoare de aproximativ 500 de miliarde de dolari.

La rândul său, profesorul Joseph Stiglitz, fost economist șef la Banca Mondială, a apreciat că o nouă alocare de DST nu îi va costa nimic pe contribuabilii americani.

Deși recunosc că este puțin probabil ca, în cursul acestei săptămâni, să se ajungă la un acord privind o nouă alocare de DST, oficialii FMI mizează pe răbdare în speranța că vor reuși să îi convingă pe oficialii Trezoreriei SUA de avantajele unei astfel de măsuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
sua