UE ar putea face concesii în cazul sancțiunilor impuse unei bănci rusești, pentru ca Moscova să accepte prelungirea acordului referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră

UE ar putea face concesii în cazul sancțiunilor impuse unei bănci rusești, pentru ca Moscova să accepte prelungirea acordului referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iul 2023

Uniunea Europeană ia în considerare propunerea ca Banca Agricolă Rusă să înființeze o filială pentru a se reconecta la rețeaua financiară globală, ca o favoare pentru Moscova, în speranța că în acest fel Kremlinul va accepta prelungirea acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, scrie Financial Times, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În condițiile în care Rosselhozbank este sub regimul sancțiunilor, demersul are ca scop salvarea acordului ce asigură transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, în privința căruia Moscova dă tot mai multe semnale că nu va mai accepta prelungirea lui după data de 17 iulie, când expiră, scrie News.ro.

Tesla a livrat un număr record de vehicule CITEȘTE ȘI Tesla a livrat un număr record de vehicule

Rusia a declarat săptămâna trecută că nu vede niciun motiv pentru a prelungi acordul după 17 iulie, deoarece Occidentul a acționat într-un mod "scandalos" în legătură cu aplicarea tuturor prevederilor sale. Totodată, Moscova a asigurat țările sărace că exporturile de cereale rusești vor continua.

Propunerea Moscovei, făcută Uniunii Europene prin intermediul unor discuții intermediate de ONU, ar permite unității bancare rusești să se ocupe de plățile legate de exporturile de cereale, a precizat FT, citând surse care au cunoștință despre acest subiect.

Noua filială bancară ar avea permisiunea de a utiliza sistemul global de mesagerie financiară SWIFT, care a fost închis pentru cele mai mari bănci rusești după invazia rusă din Ucraina de anul trecut.

Rusia și Ucraina sunt doi actori importanți pe piețele de cereale și semințe oleaginoase, iar Rusia domină, de asemenea, piața îngrășămintelor.

Pe lângă restabilirea accesului la SWIFT, Rusia dorește, de asemenea, pentru a accepta prelungirea acordului de la Marea Neagră, reluarea livrărilor de mașini agricole și piese de schimb, precum și eliminarea restricțiilor privind asigurările și reasigurările transporturilor maritime.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
banci
moscova