UE va relaxa sancțiunile impuse băncilor rusești pentru a permite comerțul cu alimente

UE va relaxa sancțiunile impuse băncilor rusești pentru a permite comerțul cu alimente
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iul 2022

Uniunea Europeană va modifica sancțiunile impuse Rusiei, prin autorizarea deblocării unor fonduri aparținând unor mari bănci rusești, proces de care ar putea fi nevoie pentru a reduce blocajele apărute în comerțul mondial cu alimente și îngrășăminte, arată un document de lucru consultat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Decizia Bruxelles-ului vine pe fondul criticilor exprimate de liderii țărilor africane cu privire la impactul sancțiunilor occidentale asupra comerțului cu alimente, care este posibil să fi agravat penuriile provocate în principal de invazia rusească din Ucraina și de blocada impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, scrie Agerpres.

Netflix a pierdut aproape un milion de abonați CITEȘTE ȘI Netflix a pierdut aproape un milion de abonați

Conform noilor reglementări revizuite, care ar urma să fie adoptate miercuri de ambasadorii la UE ai statelor membre, cele 27 de țări UE vor putea să deblocheze resursele economice, înghețate anterior, aparținând marilor bănci rusești VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank și Bank Rossiya, arată documentul consultat de Reuters.

Separat, conform unor noi sancțiuni ce urmează să fie adoptate tot miercuri, Sberbank, cea mai mare bancă rusească, ar urma să fie supusă înghețării activelor sale, cu excepția acelor resurse necesare pentru comerțul cu alimente, a declarat un oficial european pentru Reuters.

Documentul de lucru susține că banii ar putea fi eliberați "după ce s-a stabilit că astfel de fonduri sau resurse economice sunt necesare pentru achiziția, importul sau transportul de produse agricole și alimentare, inclusiv grâu și îngrășăminte".

Conform sancțiunilor revizuite, UE intenționează de asemenea să faciliteze exporturile de alimente din porturile rusești, pe care traderii au încetat să le mai deservească după sancțiunile UE, în pofida faptului că măsurile UE scutesc în mod explicit exporturile de alimente, a mai spus oficialul citat de Reuters.

Uniunea Europeană, alături de SUA, Marea Britanie și alte state, a impus o gamă variată de sancțiuni Rusiei după invadarea Ucrainei, însă până acum UE a dezmințit acuzațiile că sancțiunile sale au afectat comerțul cu alimente.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
sanctiuni