ULTIMA ORĂ Acțiunile americane cad abrupt. SVB Financial, banca startup-urilor americane, s-a prăbușit și creează panică, se cere intervenția Guvernului. Sectorul financiar, cea mai slabă zi din iunie 2020

ULTIMA ORĂ Acțiunile americane cad abrupt. SVB Financial, banca startup-urilor americane, s-a prăbușit și creează panică, se cere intervenția Guvernului. Sectorul financiar, cea mai slabă zi din iunie 2020
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 10 mar 2023
Acțiunile americane s-au prăbușit joi, băncile și alte acțiuni financiare fiind vândute cel mai agresiv, în timp ce investitorii așteaptă vineri un raport cheie privind salariile și locurile de muncă care ar putea influența direcția dobânzilor.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Indicele S&P 500 a scăzut cu 1,85% și a încheiat la 3.918,32 puncte, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average a coborât cu 1,66%, la 32.254,86 puncte. Indicele Nasdaq Composite a pierdut 2,05%, la 11.338,35 puncte.
ULTIMA ORĂ ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA

Pierderile de joi au făcut ca Dow să închidă sub media mobilă pe 200 de zile pentru prima dată din 9 noiembrie. Pe parcursul săptămânii și al anului, indicele a scăzut cu 3,4% și, respectiv, 2,7%. Atât S&P 500, cât și Nasdaq sunt în creștere cu 2,05% și, respectiv, 8,33% în 2023, dar sunt pe cale să înregistreze pierderi săptămânale de 3% sau mai mult.

SVB Financial, pe piață de 35 de ani, având în portofoliu Silicon Valley Bank, s-a prăbușit cu 60% după ce a anunțat o vânzare de acțiuni în valoare de 1,75 miliarde de dolari, ceea ce a tras în jos și alte bănci.
 
În plus, instituția financiară aflată în dificultate a încheiat un acord de subscriere cu investitorul General Atlantic pentru un pachet de acțiuni de 500 milioane de dolari, într-o tranzacție privată separată.

SVB intenționează să acorde celor care fac subscrieri în cadrul ofertei de acțiuni ordinare o opțiune de a cumpăra suplimentar acțiuni ordinare de până la încă 187,5 milioane de dolari. În cazul subscrierilor de acțiuni preferențiale, vrea să acorde o opțiuni de supraalocare de până la 75 milioane de dolari în total.

Compania a declarat că va utiliza veniturile nete pentru scopuri corporative generale.

PPC crește pe bursă după anunțul privind achiziția Enel România. Acțiunile Enel scad CITEȘTE ȘI PPC crește pe bursă după anunțul privind achiziția Enel România. Acțiunile Enel scad Directorul general al SVB Financial Group, Greg Becker, a încercat să înlăture îngrijorările legate de poziția financiară a băncii, recomandând clienților "să rămână calmi".

Indicele sectorului bancar din S&P 500 (S&P 500 Banks) a scăzut joi cu 6,6%, investitorii devenind neîncrezători față de întregul sector după anunțul privind vânzarea acțiunilor SVB Financial Group și decizia băncii de criptomonede Silvergate de a-și înceta activitatea.

Acțiunile SVB, ale cărei segmente operaționale includ Silicon Valley Bank, au condus scăderile, cu un declin de peste 60%. SVB se luptă cu lipsa lichidăților din cauza scăderii depozitelor de la startup-uri. Acest declin are la bază finanțările în scădere din partea fondurilor de venture capital.
 
Unele voci cer salvarea băncii. Guvernul american ar trebui să ia în considerare un plan de salvare a SVB Financial Group dacă nu se poate găsi o soluție de capital privat, potrivit fondatorului Pershing Square, Bill Ackman. Companiile susținute de capitalul de risc (venture capital) folosesc SVB atât pentru împrumuturi, cât și pentru numerar operațional, iar un eșec al firmei ar putea distruge un motor crucial al economiei pe termen lung, a declarat acesta într-o serie de tweet-uri. Guvernul ar putea alege, de asemenea, să garanteze depozitele, potrivit lui Ackman, citat de Bloomberg.
 
ULTIMA ORĂ Guvernul ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat, dar poate stabili și excepții CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat, dar poate stabili și excepții

În aceste condiții, sectorul financiar din S&P 500 a avut cea mai proastă zi din iunie 2020.  Bank of America și Wells Fargo au scăzut cu peste 6% fiecare.

"Fed a schimbat discursul care a dus la creșterea acțiunilor în cea mai mare parte a lunii ianuarie și la sfârșitul lunii decembrie", a declarat Adam Sarhan, CEO al 50 Park Investments. 
 
Niciun fel de date nu par să mai sugereze că Fed ar trebui să înceteze să mai crească dobânzile, a spus CEO-ul, citat de CNBC, adăugând că mulți investitori vând acțiuni înainte de raportul privind piața muncii pentru a-și reduce riscurile.
Prigoreanu, MIB: RCA-ul este pentru piața asigurărilor precum diabetul pentru om. Boala nu se vindecă singură, necesită o dietă echilibrată și o medicamentație adecvată CITEȘTE ȘI Prigoreanu, MIB: RCA-ul este pentru piața asigurărilor precum diabetul pentru om. Boala nu se vindecă singură, necesită o dietă echilibrată și o medicamentație adecvată

"Piața s-a redresat pe baza presupunerii că Fed nu va mai crește ratele, va face o pauză în vară - sau cândva în viitorul apropiat. Powell a spus foarte clar că nu este cazul", a adăugat Sarhan.

Investitorii au primit deja mai multe vești despre starea pieței muncii înainte de raportul de vineri Solicitările de șomaj pentru săptămâna încheiată la 4 martie au crescut mai mult decât era anticipat, semnalând că piața muncii ar putea începe să încetinească. 
 
Unii economiști, inclusiv cei de la Citi, se așteaptă la o surpriză pozitivă totuși, după cifrele foarte bune din ianuarie. Însă o creștere puternică a numărului de locuri de muncă ar putea însemna vești proaste pentru piață.
 
"Având în vedere că veștile bune sunt vești proaste pentru piețe, credem că acest lucru ar face probabil ca acțiunile să scadă în continuare și să încurajeze majorările Fed", a scris Alex Saunders, care se ocupă de strategie la Citi, într-o notă  adresată clienților.
viewscnt
Afla mai multe despre
wall street
s&p 500
burse sua
fed
dobanzi
piata muncii