Vasilescu, BNR: România are o creștere economică nesustenabilă, pentru că nu se vede în buzunarele noastre

Vasilescu, BNR: România are o creștere economică nesustenabilă, pentru că nu se vede în buzunarele noastre
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2016

Creșterea economică din România este una nesustenabilă, pentru că nu se vede în buzunarele populației, a declarat, joi, în nume personal, la Summitul Bancar 'Banking 365 - Banca Viitorului', Adrian Vasilescu, consilier Strategie Banca Națională a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"O să vă dau un exemplu despre ce înseamnă discursul public după ureche. Se dorește trecerea Legii Băncii Naționale prin Parlament care să abroge un articol, pentru ca Banca Națională, zic inițiatorii, să nu mai manipuleze LIBOR-ul. Păi, dacă Banca Națională este atât de tare încât să manipuleze LIBOR-ul, atunci să lăsăm acea prevedere, să nu luăm acest drept instituției... Riscul major este că această Lege nu există, de fapt. Trebuie să începem să vorbim pe înțelesul oamenilor. Legea Marii Prudențe trebuie să se adreseze întregii țări. Dezbaterea publică a eșuat pentru a fost întoarsă pe toate părțile și s-a spus că Banca Națională ar fi deasupra Guvernului, Parlamentului, deasupra cerului. Nu este vorba decât despre faptul că Banca Națională a lansat avertismente, dar Legea Marii Prudențe ar veni să oblige Parlamentul, Guvernul, ASF, ca atunci când primesc sesizări să nu le arunce la coș, ca în 2007, și să le ia considerare. La ora actuală, 27 de țări din Uniunea Europeană au această lege, iar noi nu o avem pentru că în dezbaterea publică adevărul a fost învins. România are o creștere economică nesustenabilă, pentru că nu se vede în buzunarele noastre", a spus Adrian Vasilescu.

Potrivit reprezentantului BNR, autoritățile române ar fi trebuit să transmită, până în martie 2016, la Bruxelles, un pachet de legi menit să 'îmblânzească creditele', dar acest lucru nu s-a întâmplat.

"Directiva 17 a Uniunii Europene o invocăm atât de mult în țara asta, dar în același timp o ignorăm la fel de mult. Directiva respectivă dă niște direcții foarte limpezi, adică ceea ce ar fi trebuit să facem până în martie, anul acesta. Luna martie a trecut și ar fi trebuit să trimitem până atunci un pachet de legi pentru îmblânzirea creditelor. Acest pachet nu este gata și cine știe când va intra pe rol. Avem o lege a dării în plată care este tocmai inversul a ceea ce prevede Directiva 17 a Uniunii Europene. Legea dării în plată produce efectele ei, dar sunt și legi care sunt gata să apară și care produc deja efecte în sensul că tulbură spațiul public", a subliniat oficialul BNR.

Tristețe printre vedetele din show business-ul românesc. Profitul le-a intrat la apă sau au mers direct în pierdere CITEȘTE ȘI Tristețe printre vedetele din show business-ul românesc. Profitul le-a intrat la apă sau au mers direct în pierdere

Vasilescu a susținut, totodată, că România 'navighează într-un ocean de riscuri', pe care este foarte important să le măsoare.

"Realitatea este că navigăm într-un ocean de riscuri și este important ca aceste riscuri să le măsurăm. Acolo unde este apa mai mare să punem geamanduri și să fim atenți acolo unde se produc seismele cele mai mari. Cu riscurile nu ne putem juca. Noi nu suntem țară emergentă. Șansa noastră este Uniunea Europeană, chiar dacă vorbim despre scheme rigide. Guvernatorul Băncii Naționale a atenționat, încă din 2007, clasa politică, spunând 'Nu mai trageți de economie, că se rupe...'. Atunci udam grădina, deși afară ploua torențial... Creștea deficitul de curent, atunci ajungând până la minus 13,4%. Avertismentul Băncii Naționale parcă nici n-a fost auzit și iată că totul s-a rupt. Asta se întâmplă când dezmățul e prea mare. Toți întreabă cum Banca Națională nu știa că vine criza? Banca Națională nu poate ieși în public să strige 'Fugiți!'. O meteahnă a discursului în spațiul public este aceea că nici măcar cei care afirmă niște lucruri nu citesc documentele pe care le critică", a afirmat Vasilescu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
adrian vasilescu