VIDEO CONFIRMARE OFICIALĂ UBS cumpără Credit Suisse. În urma fuziunii, acționarii băncii în dificultate vor primi doar 1 acțiune nouă pentru 22 de acțiuni deținute în prezent

VIDEO CONFIRMARE OFICIALĂ UBS cumpără Credit Suisse. În urma fuziunii, acționarii băncii în dificultate vor primi doar 1 acțiune nouă pentru 22 de acțiuni deținute în prezent

Foto dreamstime.com

scris 19 mar 2023
UBS a încheiat un acord de cumpărare a rivalei Credit Suisse, în încercarea de a evita noi turbulențe care să zguduie piața bancară mondială, au confirmat autoritățile elvețiene.
 
Președintele Confederației helvetice, Alain Berset, a venit în conferință de presă alături de președinții celor doi giganți bancari,  Colm Kelleher (UBS) și Axel Lehmann (Credit Suisse), explicând că aceasta este cea mai bună modalitate de “restabilire a încrederii” - VEZI MAI JOS VIDEO

Această soluție “nu este decisivă doar pentru Elveția (...), ci pentru stabilitatea întregului sistem financiar la nivel mondial”, a transmis președintele.

Banca centrală a Elveției va furniza lichidități substanțiale băncii rezultate în urma fuziunii, a anunțat insituția. Totodată, Banca Națională a Elveției arată că preluarea este o soluție agreată pentru a asigura stabilitatea financiară și a proteja economia elvețiană într-o situație excepțională.
Banca centrală a Chinei: Prăbușirea Silicon Valley Bank arată impactul majorării rapide a dobânzilor CITEȘTE ȘI Banca centrală a Chinei: Prăbușirea Silicon Valley Bank arată impactul majorării rapide a dobânzilor

"Odată cu preluarea Credit Suisse de către UBS, a fost găsită o soluție pentru a asigura stabilitatea financiară și pentru a proteja economia elvețiană în această situație excepțională", se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a Elveției, care a precizat că banca centrală a colaborat cu guvernul elvețian și cu Autoritatea elvețiană de supraveghere a pieței financiare pentru a realiza fuziunea celor mai mari două bănci din țară.

UBS plătește 3 miliarde de franci elvețieni (3,25 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse, cu aproximativ 60% mai puțin decât valoarea băncii la închiderea piețelor vineri. Acționarii Credit Suisse vor fi în mare parte dați la o parte, primind doar o acțiune a băncii rezultate (UBS) pentru 22,5 acțiuni Credit Suisse pe care le dețin.

În mod extraordinar, tranzacția nu va avea nevoie de aprobarea acționarilor, după ce guvernul elvețian a fost de acord să modifice legea pentru ca aceasta să poată fi finalizată rapid.

"Această achiziție este atractivă pentru acționarii UBS, dar, să fim clari, în ceea ce privește Credit Suisse, aceasta este o salvare de urgență. Am structurat o tranzacție care va păstra valoarea rămasă în afacere, limitând în același timp expunerea noastră la pierderi", a declarat președintele UBS, Colm Kelleher, într-un comunicat.

Fondul deschis de tip ETF axat pe investițiile de energie de la BVB și-a triplat dimensiunea la mai puțin de o lună de la listare și a depășit reperul unei valori de 1 milion de euro CITEȘTE ȘI Fondul deschis de tip ETF axat pe investițiile de energie de la BVB și-a triplat dimensiunea la mai puțin de o lună de la listare și a depășit reperul unei valori de 1 milion de euro
Banca Națională a Elveției a promis un împrumut de până la 100 de miliarde de franci elvețieni (108 miliarde de dolari) pentru a sprijini preluarea. De asemenea, guvernul elvețian a acordat o garanție pentru asumarea unor pierderi de până la 9 miliarde de franci elvețieni din anumite active peste un prag prestabilit "pentru a reduce orice risc pentru UBS", potrivit CNBC.
 
"Aceasta este o soluție comercială și nu un plan de salvare", a declarat Karin Keller-Sutter, ministrul elvețian de Finanțe, într-o conferință de presă.
 
Președintele Credit Suisse, Axel Lehmann, a declarat că instabilitatea financiară provocată de prăbușirea băncilor regionale americane a lovit banca la momentul nepotrivit.

"Salut acțiunea rapidă și deciziile luate de autoritățile elvețiene. Acestea sunt esențiale pentru restabilirea unor condiții de piață ordonate și pentru asigurarea stabilității financiare. Sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziții solide de capital și lichiditate. În orice caz, setul nostru de instrumente este pe deplin echipat pentru a oferi sprijin în materie de lichiditate sistemului financiar din zona euro, dacă este necesar, și pentru a menține mecanisme bune de transmisie a politicii monetare", a comentat Christine Lagarde, președintele BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
ubs
credit suisse